HTML

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Hirdetés

Mi ez?

A BlogOlló agyafúrt és egyben fantáziadús kifejezés a blog, illetve az olló szó összetételével arra próbál célozni, hogy egy "blogoló" írja. Az olló elnevezésű szerszámhoz semmi köze, bármiféle egyezés ezzel az eszközzel csupán a véletlen műve. Egyébként jelzi az író hatalmas fantáziáját, ami akkor ütött belé amikor megkérdezte tőle a blog, hogy hogy hívják majd őt. Fogok majd ide írni mindenféle agyleépítő baromságot, de egyaránt megtalálhatóak lesznek itt igen komoly hangvételű elmélkedések is. Tulajdonképpen ez a blog egyáltalán nem értetek van, hanem értem, hogy szórakoztassam magam punnyadós kedvemben. Ha megnézed akkor még hasznosan is töltöttem az időmet.

Keresés

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Julian: @UDM: Pegida Hungary (2015.04.03. 20:39) Alapítsunk pártot!
  • Mihály Károlyi: nekem pont olyan egerem van amiről a téma szól azzal a különbséggel hogy usb 2.0ás kivitel. ha jól... (2013.06.27. 05:38) Trust - A megbízható egér
  • gyopar-: Néhány balfék biztos kimagyarázza, hogy miért jó ez a könyv. Már várom, komolyan... (2010.07.28. 14:42) Egy tényleg kaki könyv
  • just_another_zombie: én csatlakoznék :) ...végre egy pártprogram, aminek van értelme :) (2009.12.19. 14:10) Írtsuk ki a dohányosokat!
  • Advocatus_Diaboli: A kárcásony meg és a hűsvét sem magyar ünnep. :-) Azokkal miért nincs bajotok. Sőt a kereszténység... (2009.08.26. 13:00) Helló ween!

Menni vagy nem menni?

2008.01.12. 13:48 blogollo

Itt az idő, hogy megírjam az év első okoskodását. Kéne már írni vicceset is, de azt sokkal nehezebb. Na meg ígértem, hogy specializálódok egy témára csak még nincs kitalálva. Addig is jöjjön a határozott véleményem egy témáról, amivel jósokan nem értenek eggyet velem.

Európai Unió. Globalizáció. Szabad tőkeáramlás. Szabad munkaerőpiac. Meg szabad tanulni és élni más EU-országban. Háromszoros hurrá. Ez egy nagy lehetőség. Amivel én sohasem szeretnék élni. Ennek miértjéről lesz szó. Elsősorban a letelepedésről beszélnék.

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem fogok külföldön élni. Nem szeretnék. Több okból sem tartom értelmesnek. Egyrészt én itt vagyok itthon, és nagyon ragaszkodom az országhoz. Nem azért, mert mélymagyar vagyok, egyszerűen ez az otthonom. Miért mennek akkor el az emberek? Pénzért. Azért, hogy jobban élhessenek. Ezért hátrahagyják hazájukat, családjukat, barátaikat, a helyet ahol felnőttek. Nekem ez nem éri meg. Ráadásul, egyenlőség ide vagy oda, én külföldön mindig csak egy bevándorló leszek. És persze magyar maradok, én még biztosan. De mi van a gyerekeimmel? Akik talán látogatóba fognak csak haza járni. Ők már nem magyarok lesznek. Mert nem attól magyar vki, hogy anyja, apja magyar. Ha nem részese a kultúrának, a magyar társadalomnak. Ha nem él velünk együtt nap, mint nap, akkor semmi se fogja idekötni. Kihal belőle a magyarság.

Másrészt pedig, így - az amúgy is fogyó lakosság - elveszít egy egész generációt. Egy egész generáció tudását. Szakmai tudását. Netán tehetségét. Ha nagyember lesz belőle, már csak magyar származásúnak hívhatjuk, aki nem Magyarországnak köszönheti a sikerét. Mert mi nem segítettük. És most így kitérek a kutatások támogatására is. Szinte minden magyar feltaláló külföldön kamatoztatta tudását. Ahhoz, hogy elérje, amit akart el kellett innen mennie. Mi meg verjük a mellünket utána, hogy "a mi nemzetünk fia". Oszt le se szartuk mielőtt nem kapott Nobel-díjat.

Szal azért mi is tehetünk arról, ha vki elhagyja az országot. Meg lehet érteni. De én nem akarok jelenleg feltalálni semmit. Csak egy egyszerű életet szeretnék. Na jó, egyszerű úgyse lesz, de nem a pénz nemléte miatt lesz olyan bonyolult, azt hiszem. Ha vki tanul, okos, tehetséges, merem remélni, hogy megtalálja a helyét nálunk is, és a mi társadalmunkat fogja boldogítani varázslatos elméjével. Kevesebb pénzért ugyan, de velünk. Mi van, ha nem csak a pénz számít? Talán többet érne, ha ezek az emberek előrébb vinnék az országot. Mert csak ők tehetik naggyá, nem pedig a mindenkori kormány.



Mi lesz így, kérdem én? Minden tehetséges ember elmegy innen. Sőt már tanulni sem itt fog. Csúnya kifejezés ez, de kihasználják az országot. Az állam "felneveli" őket, aztán meg itt hagy mindent. Nem mintha hálával tarozna, csak ez így nem gazdaságos. Senkinek. Nem kevés pénz az oktatás, az egészségügyi ellátás. Itt meg majd marad a legalja. Az utcaseprő nemzedék. Vagy talán még azok sem, hiszen "húúú németbe mennyi a minimálbér, baszok én magyar szemetet seperni".

Ugyanakkor senkit sem szabad korlátozni, ha menni akar, hát menjen. Nincs harag. Eszméiben ez az elgondolás nem hülyeség. Nagyon szépen hangzik. Csak elég egyoldalúan működik. Hozzánk ki fog jönni dolgozni? Max. a román vagy a bolgár. De az is lehet hogy még ők se. Ezekről mind mi tehetünk. Értsük meg végre, minden külföldön dolgozó magyar veszteség az ország gazdaságának. A munkavállaló odamegy lakni, ahol tejet kapni. Csakhogy az országot mi építjük. Pontosabban azok építenék, akik elmennek. Nélkülük nem lesz ez jobb hely. Rég nem az állam a munkaadó.
Lécci, ha lehet Magyarországot építsd!

329 komment

Címkék: magyarország eu unió munkavállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogollo.blog.hu/api/trackback/id/tr67294540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.12. 15:23:11

Lécci, ha lehet, hagyjátok építeni...

hash · http://hash.freeblog.hu 2008.01.12. 15:27:26

igazad van alapvetően, egy dolgot kivéve: nem azért áramlik ki a szellemi tőke meg a tehetség, mert kevés a pénz. legalábbis ez csak egy része ennek a dolognak. szvsz sokkal súlyosabb az a szellemi és erkölcsi fertő ami körülvesz minket. és innen én nem látok kiutat.

pikula · http://ilovebp.blog.hu 2008.01.12. 15:27:35

Normalis helyesirassal (tudom, mondom en, ekezetek nelkul) egeszen korrekt kis iras lett volna, annak ellenere, hogy a mondanivalojaval nem ertek (mindenhol) egyet.
Sokan maradnanak, de ha eveken keresztul egy laborban ulnek fiolak es uvegcsek kozott, szar penzert, miert ne mehetnenek el oda, ahol ugyanezt a munkat vegezhetnek, magasabb szinvonalon, tobb penzert?
Es nem mellekesen: nagyon sok "elvandorolt" (fiatal es idos egyarant) kutatoval olvastam interjut: szeretnenek hazajonni, csak eppen anyagilag nem allnak ugy, hogy ezt megtehessek. Itthon kurvara nem becsulik meg a tudast. Ismerd a megfelelo embereket, aztan a tortenelem-angol vegzettsegeddel lehetsz a Paksi Atomeromu fomernoke.

pikula · http://ilovebp.blog.hu 2008.01.12. 15:28:22

Es igen, ezt elfelejtettem irni: hash kollegaval tokeletesen egyetertek. Csak annyi kiegeszitessel, hogy keves penz ES az erkolcsi/szellemi ferfo.

Kata 2008.01.12. 15:28:45

Teljesen egyetértek a cikkel. aki menni akar, menjen. De akkor fizesse vissza az államnak, amibe ő került neki (pl. oktatás). A rendes adófizetők pénzén kitanítják az orvosokat, majd kimennem mást gyógyítani, hihetetlen pénzekért.

GZ 2008.01.12. 15:32:29

Kicsit fekete-fehér a dolog. Meg egy picit politikaízű.

Valahol olvastam pl. hogy a szépemlékű Jugoszláviába áramló péz X%-át (X~20 talán) a Németországban dolgozók vitték haza.

Meg volt valaha az a dolog, hogy a tanonc (e.g. szakmunkástanuló) külföldre ment tanulni, magyarul tudást hozott haza, tágult a horizontja egy picikét, megtanult gondolkodni. Na ez pl. nagyon hiányzik manapság.

És hogyan is gondolod azt a "Kevesebb pénzért ugyan, de velünk."-dolgot? Egy PhD fokozatot itthon minimum 26 évesen kaphatsz. Ami 100E Ft körüli nettóval jár. A kőműves eddigre már 10 éve keresi ennek a többszörösét. A családalapítási hátralékot meg még ne is nézzük.

Hőbörögni lehet a kivándorlás ellen, de nem feltétlenül minden esetben van igazad.

today05 2008.01.12. 15:44:57

amugy meg szerintem nem olyan sokan mennek ki örökre, igaz hogy kimennek, énis ki akarok, hogy kint szerezzek munkatapasztalatot, mert ott nem az számít hogy kit ismersz, hanem hogy mit tudsz, illetve az a második hogy ott kapok pénzt is. Nekem valahogy nem az az életcélom, hogy 50 éves koromra legyen egy 30nm es panellakásom (mert kb annyi ideig nyoghetném a részleteket) míg külföldön ennek a pénznek a nagyját össze tudod keresni pár év alatt, és úgy már van értelme hazajonni, és itthon élni. megvan a pár éves tapasztalat amit itthon mindenki rohadtul elvár, de nem gáz, hogy nem keresel túl sokat, mert már a lakásod nagyja ki van fizetve. ez az én véleményem, akinek nem tetszik, ne csinálja így, és halgasson örökre :)

Manyizga (törölt) 2008.01.12. 15:48:37

Perszehogy elmegy aki csak tud és mer. Mert az ő szavazata is ugyanannyit számít, mint a "legalja" szavazata. A "legalja" meg perszehogy úgy szavaz, hogy neki jusson több... :)

Pipas 2008.01.12. 15:49:22

Kata: "Teljesen egyetértek a cikkel. aki menni akar, menjen. De akkor fizesse vissza az államnak, amibe ő került neki (pl. oktatás)."

Te ezt most teljesen komolyan mondod? Én például két diplomát szereztem magyarországon munka mellett, cirka huszonegynéhány évet dolgoztam, összesen három napot voltam betegszabadságon és gyakorlatilag egy vas nélkül költöztem külföldre.

Mi a véres lópikulát fizessek ki az államnak? Nem az állam tartja el az adófizetőt, hanem az adófizető tartja el az államot! Azért a szarért pedig amit ma magyarországon oktatásnak hívnak pénzt kérni egyszerűen nevetséges.

Egyébként az állampolgártól pénzt követelni azért, hogy külföldre távozhasson egy régi román szokás, de persze ma már nem illik ilyet csinálni.

hunter41 2008.01.12. 15:56:15

Az európai kultúránk erősen individualista. Azaz egy életünk van. És azzal szemben (is) felelősséggel tartozunk. Merthogy nem mondhatjuk a végén, hogy 'bocsi, reseteljünk és kezdjük előről".
Ha tehát az állam úgy viselkedik velünk szemben mint ahogyan lassan két évtizede teszi (az azt megelőzőt hagyjuk, az egy egészen más történet) akkor az a minimum, hogy elveszíti állampolgárainak megbecsülését.
persze, hogy el kell menni, különösen mert ma már nem idegenek leszünk ott, hanem európai polgárok. Én egyébként nem attól vagyok magyar, hogy földrajzilag itt ülök. Ez egy nagyon ódivatú elképzelés. A magyar nyelvemet, a magyar kultúrámat is sokkal emberibben megőrizhetem, ha megörzöm az önbecsülésemet. Márpedig azt most éppen itt nem hagyják.
Mondom, lassan 20 éve. Nem csak ez a bagázs baxta el (ez persze nagyon) hanem az összes. És esély nincs, hogy a következő 20-30 évben helyrejönnének a dolgok. Tehát a gyerekemmel szemben is felelősséggel tartozom, hogy egy emberibb környezet legyen az otthona.

Jerome 2008.01.12. 15:58:32

Kedves Kata!

"De akkor fizesse vissza az államnak, amibe ő került neki (pl. oktatás)"

Szeptembertől megvalósul a vágyad az egységes 105 ezres tandíjnak köszönhetően. Az más kérdés, hogy ezt nem is utólag, hanem előre meg kell fizetni. Innetől kezdve pedig már senkinek semmilyen jogalapja sincsen arra, hogy számon kérjen bármit is az elvándorlóktól. Mondom ezt úgy, hogy én társadalomtudományos területen vagyok hallgató, amivel külföldön viszonylag nehezebb elhelyezkedni, jellegénél fogva. De ha tehetném, hidd el, én sem maradnék. Remélem, lesz lehetőségem arra, hogy elhúzzak, de csak éppen olyan messze, ahol már megfizetnek, de még nem lehetetlen néha hazajönni látogatóba.

bervas 2008.01.12. 15:58:36

A mai magyar felsőoktatási hallgató átlag nem akar tanulni. Helyette elvárja, hogy a fejébe töltsék/menjen magától a tudás. A számonkérések nulla közeli eredményétől aztán fel vannak háborodva. A felsőoktatásba nem fejpénz kell, hanem erősen szelektált hallgatók, a mai látszám fele/harmada.

Szavazat ügyben pedig csúnya egyenlőtlenség kell: szorzószám mindenkinek a végzettsége arányában. 8 általános:1, szakmunkás/érettségi:1,5, diploma:2, PhD és egyenértékű: 3. Nagyot csökkenne a felelőtlen populizmus értelme.

Pipas 2008.01.12. 16:01:05

hunter41: teljesen egyetértek veled. ha valahol belémrgnak, akkor onnan elhúzódok és ezt a jogot nem vehetik el tőlem.

nem azok soraiban kell keresni az árulást, akik lelépnek, hanem azok sorában, akik elüldözték őket.

porthosz · http://eztminekkellmeg.adni.hu 2008.01.12. 16:03:37

"Teljesen egyetértek a cikkel. aki menni akar, menjen. De akkor fizesse vissza az államnak, amibe ő került neki (pl. oktatás)."

Ez már csak azért is bukta mert akkor én meg azt mondom hogy fizesse nekem vissza az állam azt a 60 milliárdot amit az m0-as 3 kilométerére költött. Ugyanis én soha nem mentem az m0-áson az adómat meg mégis levonják...
Ráadásul az oktatás 18 éves korig ugye kötelező ergó maximum csak a felsőfokú tanitatás költségét kérhetnéd számon mivel előtte nem volt lehetősége hogy döntsön arról akarja-e hogy az állam pénzén tanuljon. (egyébként az állam nem tud rá költeni mert az állam az adófizetők pénzét költi nem a sajátját).

"Mert mi nem segítettük. És most így kitérek a kutatások támogatására is. Szinte minden magyar feltaláló külföldön kamatoztatta tudását. Ahhoz, hogy elérje, amit akart el kellett innen mennie."

Nem azért mennek ki az emberek külföldre mert az állam nem segitette. Azért mert nemhogy nem segitette hanem ott tett keresztbe nekik ahol lehetett!!!
Szerintem ha ebben az országban az állam semmibe sem szólna bele mindenki boldogabban élne. Egyrészt mert ennél szarabbul akkor sem élnénk, másrészt meg akkor legalább az számitana amit teszel. De igy nem hogyha kétszer annyit dolgozol akkor nem kétszer annyit keresel csak 1.2-szer annyit mert akkor kétszer annyi adót vonnak le tőled hogy kifizessék annak aki fele annyit sem dolgozik mint eddig (jobb esetben) rosszabb esetben pedig annak aki eddig sem dolgozott semmit sem csak leste a segélyt.

hunter41 2008.01.12. 16:04:06

A mai magyar oktatás/felsőoktatás olyan fokon értéktelenedik el (nem csak a diákok lustasága miatt ám), hogy azért még azt a 105 ezret is szégyen elkérni.
Attól pedig, hogy valaki PhD vagy 8 diplomája van még nem lesz ember. Sok PhD-val volt szerencsém találkozni, aki bölcsességben, emberségben a nagymamám közelébe sem ér, pedig neki 4 elemije volt.

Mirage 2008.01.12. 16:05:26

Nem mondtál sok újat, kedves Szerző :) És a stílus is inkább a gimis iskolaújságokat idézi..

Miért is nem jó az, ha kimennek az emberek? Én Hollandiában vagyok, fél éve. Ez alatt az idő alatt többet tanultam arról, mi tenne jót az országunknak, mintha otthon lementem volna alfába, és magát Buddhát kérdeztem volna meg :)

Érdemes kijönni (bárhova, de szerintem Nyugat-Európa a tuti), és körülnézni. Figyelni. Látni, milyen egy normális way of life, ahelyett a pöcegödör helyett, amire ki van írva, hogy Magyarország. Tanulni kell, otthon pedig számomra úgy tűnik, hogy nem akarják megtanítani az embereket semmire, még arra sem, hogyan kellene élni. Inkább idézem Bede Márton szavait:

"Magyarországról teljes mértékben hiányzik az értés az élet úgynevezett igazán fontos dolgaihoz. Szarul öltözködünk, szart eszünk, szar helyekre járunk nyaralni, szart nézünk a tévében, szart a moziban, szar zenét hallgatunk, szar iskolákba járatjuk a gyerekeinket, szar bort iszunk, hagyjuk."

Külföldön lehet rájönni arra is, hogy Budapest a legszebb hely a világon.

Pipas 2008.01.12. 16:07:34

bervas: Nekem vagy másfél évtized egyetemi állás után sikerült külföldre költöznöm. Hidd el nem csak az a baj, hogy a hallgatók nem akarnak tanulni.

A magyar felsőoktatás már jónéhányévvel ezelőtt megszűnt működni, csak a hatalmon lévőknek kellemetlen lenne beismerni. Persze logikus is. A felsőoktatás miért lenne kivétel az egészségügy, a vasút, a rendőrség, a közutak a politikai elit stb. után? Mi az ami magyarországon működik?

iccmí 2008.01.12. 16:08:36

Te gárdista vagy, bloggerkém vagy mi a köcsög? Ezt a náci dumát, amit levágsz!

hunter41 2008.01.12. 16:09:04

Mirage:
ott a pont! :-)
Töklketesen igazt adok neked!

bervas 2008.01.12. 16:11:59

Az ember azzal dolgozik, amije van :-)
15 éve folyamatosan csökken az érettségizett diákok ismeretszintje. Hiába épít az ember minden évben 2 m falat, ha egyre lejjebbről és lejjebbről kell kezdeni. Egyre kevesebb és kevesebb fog látszani végeredményként.
A tömeges felsőoktatás felesleges. Elvileg jobb lenne, mint a fiatalok tömeges munaknélkülisége... de a fiatalt baromira nem érdekli, mert ingyen van, és apa/anya eltartja, illetve majd csak lesz valahogy. Tisztelet a komoly, dolgos kivételnek (30%).
Legyenek inkább munkanélküliek, járjanak közmunkára szemetet szedni. Egy év után fogják látni a különbséget, meglesz a motiváció. Annak, aki akarja és képes rá.

Pipas 2008.01.12. 16:14:30

Ja, Budapest tényleg szép, csak az a baj, hogy olyan rohadtul koszos. Meg aztán elég köcsögög tudnak lenni arrafelé az emberek. Érzékenyebb gyomrú/idegzetű külföldi ismerőseimnek nem szoktam javasolni.

Kula bácsi 2008.01.12. 16:15:54

iccmí te agyatlan fasz, húzzál vissza győzikesót nézni

hunter41 2008.01.12. 16:16:10

A tömeges felsőoktatásnak ráadásul van egy szörnyű hozadéka. A fiatalok körében (bár azt hiszem a teljes lakosság körében is egyre inkább) elveszíti a presztizsét az iparos, elveszíti a megbecsülését minden olyan ember, akinek nincs diplomája. Holott lehet, hogy egy jó vízvezeték szerelő egyfelől hasznosabb tagja a közösségnek mint egy semmihez sem értő "kommunikáiós manager", másfelől akár fényévekkel műveltebb és intelligensebb is lehet. Nem azon múlik, hogy hány évig unatkozott az iskolapadokban.

hunter41 2008.01.12. 16:19:48

Halkan mondom, hogy Budapest csak szép - volt. Mára egy koszos, az olcsó konzum jegyeivel teleaggatott, sok helyen izléstelen, koncepcióhiányos és mindenfajta térharmóniától mentes város lett.

bervas 2008.01.12. 16:22:06

hunter41:
Igazad van. Már most hatalmas a hiány jó középfokú végzettségű szakemberből.

Mi az olcsóbb: fizetni az állami támogatást a diplomás képzése alatt 5+5 évig, aztán az átképzését meg a munkanélküli segélyét x évig? Vagy fizetni államilag 5 év tisztességes középiskolát, szakiskolát, hogy a szerényebb fejű, de jó kézügyességű srácnak fix, jól fizető melóhelye legyen utána?

a_irdatlan_bacsi · http://bekellideirnivalamitvagynem.hu 2008.01.12. 16:26:09

"Miért mennek akkor el az emberek? Pénzért."
Ez a bejegyzés egyik alappillére.
Most kidöntöm és akkor összeomlik az egész.

NEM pénzért mennek el az emberek. Azért mennek el, mert nem akarnak mocsokban lakni, tanulni, dolgozni, szórakozni, mocskot hallgatni, látni, beszélni, enni, inni, felvenni.
Itt a többségnek, az öregeknek és a gyengéknek jó a mocsok is. (Nem tudom miért: nem akarnak vagy azt hiszik, hogy nem tudnak ellene tenni?) Én nem tartozom a többséghez, nem vitatkozok velük, nem akarom őket elküldeni, sem kiirtani.
Csak elmegyek.

csemete 2008.01.12. 16:27:43

saját tapasztalatom tenném a dologhoz:
két éve volt egy álláslehetőségem németországban. kimentem, aláírtam a szerződést, és épp hazaértem amikor egy itthoni cég keresett meg az ajánlatával. nyílván kevesebb pénzért, de elvállaltam a magyar ajánlatát mert igazából semmi kedvem nem volt németországban új életet kezdeni, amikor minden ide köt.
két év tévlatából azt kell mondanom hogy ekkora marhát mint én mutogatni kellene az állatkertben.mindig azt hiszi velem együtt sok honpolgár hogy jóbb lesz.... de ébredjünk már fel!!!!!! nem lesz jobb, szarabb lesz. mindig.úgyhogy verem a fejem a falba mekkora marha voltam.
igy, családalapítás elött pedig azt kell mindanm hogy a következő lehetőségnél koccanok innen. szeretném ha a gyermekem egy olyan közösségben nőne fel ahol nincs ekkora ellentét mint itthon.és lehet jövőképe, tervezheti a jövőt.
hiába vagyok magyar, és büszke magyar... ezért nem adnak a boltban semmit sem. inkább leszek büszke külföldön élő magyar biztos egzisztenciával, mint büszke magyar aki a puszta túlélésért küzd minden hónapban. nem kell hogy mindenki igazat adjon nekem. De nekik üzenem hogy ha önként és dalolva vállalod büszke magyarságodat itthon, akkor nem kellen panaszkodni z életkörülményekre,hanem tenni ellene valamit.

mynickname 2008.01.12. 16:27:55

"Magyarországról teljes mértékben hiányzik az értés az élet úgynevezett igazán fontos dolgaihoz. Szarul öltözködünk, szart eszünk, szar helyekre járunk nyaralni, szart nézünk a tévében, szart a moziban, szar zenét hallgatunk, szar iskolákba járatjuk a gyerekeinket, szar bort iszunk, hagyjuk."

kikérem magamnak Bede Márton szavait. ez nem elsősorban pénzkérdés hanem igényesség kérdése. én pl.nem eszek szart, nem iszok szar bort, ne vagyok beszűkülve a bulvármédiára, vannak értékes emberi kapcsolataim, jó zenéket hallgatok, és rendesen öltözködök:)

egyébiránt én már próbáltam a kinti életet(London) hazahozott a honvágy, ill.az hogy nem élhettem a saját életem. nincs kávézóba beülés, saját nyelven való eszmecsere barátokkal, nincs kultúra.legalábbis 2-3 évig tuti csak a metrózás, melózás, evés, alvás van.nem fenékig tejföl az tuti. ennek ellenére csak ajánlani tudom, jó kis túlélőshow és tapasztalat.nekem mindenképp fontos volt, mert addig nem nyugodtam míg meg nem próbálom, így viszont már biztosan tudom h.itthon kell élnem - nincs mese. 32 éve dipomás vagyok akinek az itthoni szitu még nem nagyon hagyta h.lakásra, családra gondoljon, albérletben élek a pasimmal és keresem mindig a lehetőségeket. amiota lediplomáztam (2000 óta)most vagyok a az ötödik munkahelyemen, nem igazán hagy a mostani helyzet elkényelmesedni..volt h.azért vesztettem el állást, mert volt a helyemre pártvonalon erős, nem megfelelő végzettségű jelölt, volt hogy én mondtam azt nem vállalok fel olyan dolgo,t amitől hánynom kell..
ennek ellenére hiszem h.van keresnivalóm és teszek is érte. és amennyire lehetséges érvényesítem civil akaratomat, mert hiszem hogy csak a civil kurázsi képes megváltoztatni azt, ami ebben az elátkozott országban folyik.
itthon maradni manapság már nagyobb kaland, mint elindulni.
úgyhogy csak bátorítani tudok mindenkit:hajrá! itthon vagy külföldön egyaránt.

hunter41 2008.01.12. 16:30:50

Ne helyezzük alá vagy fölé a megbecsülését egy szakmának és egy diplomának. Az egyik embernek ehhez, a másik embernek ahhoz van készsége. Én álleesve csodálom mindig az autószerelőmet, hogy mit meg nem tud csinálni. És nem gondolom, hogy az én tervezői munkám felsőbbrendű(bb) volna ennél.

BloodRaven 2008.01.12. 16:36:03

bár sokan már leirták a lényeget,de egy személyes (talán gyenge)példa:
2 évig én is svédországban éltem(tanultam) és nem kicsit volt más, mint itthon. egy egészen más kulturális közeg volt, és vhogy sokkal jobban otthon éreztem magam. és itt most nem arról van szó hogy svéd vagy holland vagy norvég stb stb, hanem az emberek mentalitása gyökerében más. személy szerint jobban tudok azonosulni egy olyan értékeket képviselő közösséggel ahol a tudásom számít nem pedig hogy kinek vagyok az ismerőse vagy hogy ki elött sz**ptam. persze a világ így működik ,de anno kevésbé éreztem ezt a kulturális szennyt a stockholmi egyetemen mint itthon. aztán hazajöttem , mert itt vannak a barátaim, a családom, meg itt nőttem fel..de más okot nem igazán tudok mondani

hunter41 2008.01.12. 16:36:11

Egyébként Magyarországról alig-alig megy el a nép. Lehet, hogy innen nézve ez számottevő, de a közép-európai blokkból messze mi vagyunk a legföldhözragadtabb fajtája. Vannak ennek objektív okai (siralmas, hogy még mindig mennyire nem beszélünk idegen nyelveket), meg szubjektív is. Szeretünk szenvelegni és nem tenni a dolgunkat. Inkább punnyadunk kicsit..:(

bervas 2008.01.12. 16:38:31

mynickname:
Én is hazajöttem. Itt érzem jól magam. Nagyobb a kihívás :-)

hunter41:
Azt próbálom magyarázni, hogy akinek nincsenek meg a képességei a diplomához, viszont egy szakmához bőségesen megvannak, az ne az egyetemen rontsa a levegőt, csökkentve saját és a tanár önbecsülését. Hanem dolgozzon egy szakmában, keressen pénzt, legyen boldog.

haribodog 2008.01.12. 16:40:20

Ahogy egy Angliába távozott barátom bíztattam: Mátyás király óta nem volt ebben az országban olyan időszak, amikor itt jobb lett volna élni, mint Angliában. Szóval aki nem lusta, menekül. Én sajnos az vagyok, most keltem.

mynickname 2008.01.12. 16:41:35

jaja.én is tisztelem becsülöm a jó iparosokat, szakembereket.és hát láttam már kőbunkó diplomást is sokat.szerencsére a baráti köröm se kizárólag felsőoktatásban képződött emberekből áll, sőt. valahogy ez nem is téma nálunk.

a civil kurázsihoz még hozzátenném, hogy nézzük meg pl.Olaszországot:ott amikor emelni akarták a tészta árát, a polgárok egyszerűen nem vásároltak tésztát napokig..így aztán nem lett áremelés. Vagy nézzük meg mi megy Nápolyban a szemét ügy miatt? ott működik a polgárin akarat érvényesítés,, és ennek semmi köze a mocsok politikához,, ha jól gondolom.
kíváncsi vagyok mikor jutunk el idáig? csak úgy lehet ha mindenki megteszi a magáét, ha reklamálni megy, mert vmi kár éri akkor vigye magával a fogyasztóvédelmi tv-t(neten fenn van minden), ha jogtalanul rugták ki akkor ne sajnálja az időt a munkaügyi perre mert a bíróság az esetek 98°%-ában a munkavállaló javára dönt, az ügyvéd is csak akkor vállalja fel ha lát benne fantáziát, tehát nincs benne nagy rizikó, ha nem adnak számlát akkor kérjen, ha átakarják verni a boltban akkor ne hagyja..stb. kicsit macerás, és fárasztó de csak így lehet meggyőződésem szerint.

bors 2008.01.12. 16:42:22

Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr is megmondta, hogy el lehet innen menni. Én nagyon helyesen mondta ezt a Miniszterelnök Úr! Én is úgy gondolom, hogy iccmi és kata és társaik IGEN! IGEN! maradjanak itt Magyarországot építeni, mi (azaz az én családom) pedig hagyjuk őket építeni Király Rák kérésének megfelelően. Amíg ők itt szorgosan építik, addig mi elmegyünk és más országot építünk a munkánkkal és az adónkkal, egyrészt, hogy ne zavarjuk itt a lázas építőmunkát, másrészt így kevesebb esély van arra, hogy adóforintjainkat zuschlagosítják...
Aztán majd ha nem Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr lesz itt a miniszterelnök úr, akkor majd megfontoljuk, hogy visszajövünk-e.
Megjegyzem, a diplomáinkat már részben a felmenőink kifizették, részben magunk ledolgoztuk.

Pipas 2008.01.12. 16:43:12

Kívülről nézve magyarországra a legjellemzőbb az, hogy az állampolgárok 98%-a nyomorultul érzi magát. Az a sok szemétség, ami ott megy sokak által megszokott, sokan nem is gondolkodnak el azon, hogy másképp is lehetne, a legtöbbeknek ráadásul fogalma sincs arról, hogy milyen is lenne az a "máshogy".

Igaz, hogy külföldön hiányzik az anyanyelv, a megszokott konyha, a magyar szokások.

Nem szabad azonban alábecsülni azt a megkönnyebbülést, amit a nyomorult életérzésből való megszabadulás jelent. Az érzést, hogy a munkahelyén nem akarják kizsákmányolni, a hivatalban nem akarják megszivatni, a közlekedésben nem akarják megölni az embert elég könnyű megszeretni!

csemete 2008.01.12. 16:43:27

BloodRaven : leírtad a lényeget. a közeg ami nem mind1. mert nyugaton sincs kolbászból a kerítés,de mégis más a közeg. és ez az ami számít. nem mellékesen egy "mezei" bolti eladó is tudja tervezni a fizujából a jövőt.

Pipas 2008.01.12. 16:48:29

"Aztán majd ha nem Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr lesz itt a miniszterelnök úr, akkor majd megfontoljuk, hogy visszajövünk-e."

Érdekes! Gyakorlatilag szó szerint ez a tervem nekem is. :) Eddig akárhányszor beszéltem erről az otthon maradt barátaimmal mindig azt mondták: "Még várj egy kicsit, még nehogy visszagyere, eddig csak egyre rosszabb!"

hunter41 2008.01.12. 16:49:03

Én kénytelen vagyok itthon élni, de ez nem jelenti, hogy nem vágyom el. Amikor kiszabadulok néhány napra/hétre (nem turistaként, hanem a munkám miatt vagy igen közeli rokonomhoz) akkor egy nap után EMBERNEK érzem magam újra. És amikor hazajövök, akkor sajnos egy-két nap alatt szertefoszlik ez az idill. Az a gyűlölködés, lenézés és a másik semmibe vevése ami itthon zajlik számomra csak úgy viselhető el, hogy a lehető legtávolabb tartom magam a fősodortól.

truhali 2008.01.12. 16:49:16

Talán azért megy "alig-alig el a nép" amiért még arra sem hajlandó, hogy egy állás fejében elköltüzzön pl Szegedről Szombathelyre. Inkább megy vécét pucolni. Vagy ül dugájába dőlve. Nem vetem meg azokat akik lelépnek. Ha megtehetném már én sem lennék itt.

Oneiros (ffi, huszonév, borosta, ex andalúz kutty) 2008.01.12. 16:49:34

Mi a lókakit maradjak én Magyarországon? Jelenleg egyetemista vagyok, egy év múlva végzek, és az itthoni becsült nettó kezdőfizetésem 150k HUF/m lesz, addig USA-ban/UK-ban ugyanezért a munkáért NÉGYSZERESÉT vinném haza.

USA-ban olcsóbbak a kocsik lásd pl. www.cars.com , olcsóbb a benzin, egyedülállóként a fizetésem 50-55%-át félre tudom majd tenni. A 150k fizetésemből egyedülállóként mikor tudnék megélni itthon, hogy 75-80k-t félre rakjak? Szóval, ígyis-úgyis 2-3x-os életszínvonalat tudnék biztosítani magam (és leendő családom) számára.

A másik meg az emberi tényező. Itthon bürokrácia, korrupció, urambátyám, Gyurcsány-Orbán szemét. Kurvák, seggfejek, barmok, Győzikék, Kelemen Annák, tisztelet a kivételnek.

Az egyik előző hozzászóló idézte Bede Mártont, kurvára igazuk van: "Magyarországról teljes mértékben hiányzik az értés az élet úgynevezett igazán fontos dolgaihoz. Szarul öltözködünk, szart eszünk, szar helyekre járunk nyaralni, szart nézünk a tévében, szart a moziban, szar zenét hallgatunk, szar iskolákba járatjuk a gyerekeinket, szar bort iszunk, hagyjuk."

Sőt, továbbmegyek. Magyar nőt (egy kivételével) soha a büdös életben nem vennék el. Gyermekeimet magyarul meg sem fogom tanítani. És azt is letagadom majd, hogy magyar vagyok. Nem hallgatom majd meg, aki magyarul beszél hozzám. Mert Mo. egy rémálom, amit minél előbb jobb elfelejteni. Egy hasonlattal élnék: Kit tekinthetünk anyának? Aki alkoholista, dohányzik, és születésünk után letesz egy kapualjba, vagy aki pótanyaként megbecsül és szeretetben felnevel?

hunter41 2008.01.12. 16:52:30

Jaj naívkák, csak nem azt hiszitek, hogyha a másik KISZ titkár visszajön, akkor majd megjavul az erkölcs meg a morál? Netán amikor ő regnált akkor nem éppúgy olyan hányadék volt itt minden mint most, Ok., ez még szörnyűbb, de alapjaiban jobb akkor sem lesz. Mert a jövő akkor sem lesz tervezhető, mert a közlekedés akkor is a tar fejűeké lesz, mert...
Az országban egyébként ez a megosztottság a legrosszabb és az, hogy van aki még hiszi, hogy itt politikai szín kérdése bármi is. Amíg ezzel nem számolunk le (ergo az egész politikai elít nem cserélődik le) addig nekünk annyi. Ezért mondtam, hogy hosszú évtizedekig esély sincs semmire.:(

rexter 2008.01.12. 16:56:44

eggyet áááááááááááá ilyet a lídbe irni ember, egy gy!!!!!!!

Pipas 2008.01.12. 16:58:21

"Jaj naívkák, csak nem azt hiszitek, hogyha a másik KISZ titkár visszajön, akkor majd megjavul az erkölcs meg a morál?"

Dehogy hiszem. Azt mondtam, ha a Gyurcsány lelép, akkor megfontolom, hogy visszamenjek -e, nem azt, hogy azonnal rohanok haza.

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2008.01.12. 16:59:00

"Miért mennek akkor el az emberek? Pénzért. Azért, hogy jobban élhessenek. Ezért hátrahagyják hazájukat, családjukat, barátaikat, a helyet ahol felnőttek."

Csak egy ok a sok közül a pénz. Esetleg érezhetik úgy, hogy jó tapasztalat lehet, kaland vagy sok energiát éreznek magukban és csak simán vannak ilyen irányú ambícióik.
Én több, mint egy éve jöttem el, először volt egy kis Hollandia, most Anglia, és mirage- nak van igaza: "távolról" egy vicc Magyarország. Én úgy vagyok vele még mindig, hogy haza fogok költözni egyszer, tény, hogy tolódik a dátum, de akkor is. És én pont azt mondanám mindenkinek, hogy ha van lehetősége húzzon el egy cseppet, nézze meg, hogy milyen is lehet az élet, egy alapos látókörtágítás nem ártana a magyaroknak. Akik ma valahol külföldön élnek és egyszer hazamennek, egy teljesen más szemlélettel fognak hozzáállni a dolgokhoz, és pont ez kellene szerintem ma Magyarországnak.
Egyébként nem kell dramatizálni ezt a család/ barát/ otthon hátrahgyást sem: a család mindig a család, az igazi barátok meg úgyis megvárnak. Meg pl a szegény, gyakorlatilag halott vidéki kisvárosok, falvak lakói nem bánják különösebben, hogy lelépnek a helyről, ahol felnőttek. (Magára ne vegye valaki, én sátoraljaújhelyi vagyok.)

Jano 2008.01.12. 16:59:00

Uraim és hölgyeim, valahányszor ebben a támában írt posthoz írt hozzászólást olvasom, mindig ugyanazt látom: ez egy szar ország, és nem lesz jobb sohasem. Ki kell menni nyugatra. Mintha a nyugati demokráciák csak úgy csettintésre teremtek volna, és nem estek volna túl azon, amin most mi. Persze könnyebb beleülni a készbe , mint végégküszködni érte. Csak tessék.
Kevés a pénz? Tessék vállalkozást csinálni. Ja, hogy nincs ötlet...
Áááá...
A tandíjat egyébként maximálisan támogatom, mondjuk én sokkal erősebb ösztöndíjrendszert építenék ki. Annak nincs értelme, hogy valaki kettessel bukdácsoljon. Persze, ha apuci fizeti, akkor semmi vész.

Pipas 2008.01.12. 17:02:37

"Persze könnyebb beleülni a készbe, mint végégküszködni érte."

Azok akik kimennek egy jelentős része elég sokat küszködött ám. Ha meg azt hiszed, hogy kimenés után a "beleülés a készbe" következik, akkor egy kicsit azért tévedsz. Új életet kezdeni külföldön sokmindent jelent, de "beleülés a készbe" nem nagyon van!

blogollo 2008.01.12. 17:04:42

jajj köszönöm a kommenteket. ilyen hozzászólásokra számítottam:)
én csak arra próbáltam célozni, hogy ez hosszútávon semmiképpen sem tartható. igen, valóban nem csak a pénzért mennek ki, hanem mert itt szar minden. de mitől szar? tőlünk. ha ki mennek azok az emberek, akik nem ilyen szaralakok mint az átlag, akkor sose lesz nemszar. ha nem tetszik a légkör próbáljunk jobbat csinálni. sőt menjünk ki, nézzük meg mit kéne másképp tenni. aztán itthon próbáljuk megvalósítani. nem pedig hátra hagyni a szarunkat, a fene egye meg. na meg ez a derülátó optimizmus...
miért nem választja ki mindenki a világ legfejletebb országát és utazik el az első géppel? azt kéne. itt hagyni ezt a szörnyű légkört ami körülvesz.

(egyébként meg igen, a magyar gárda oszlopos tagja vagyok, hát ugyan mi másért írhatnék ilyeneket, de minimum fideszes vagyok, pedig én igyekszem hejtelenül írni nehogy vki lehungaristázzon:)

hunter41 2008.01.12. 17:05:10

Jano!

Vállalkozni itt? Ilyen adó és bürokratikus terhek mellett? Ilyen lehetetlen banki háttérrel? És ne a nyugati demokráciát állítsuk példának, hanem a szlovákokat, a cseheket... a szlovéneket már le sem merem írni.
Nem olyan rég a Juszt műsorban a Veér Andrást interjúvolta a Juszt. Ő is azt mondta, hogy majd egy-két évtized és akkor itt is olyan lesz. Veérnek volt igaza. Attól nem lesz, hogy telik az idő. tenni kéne érte és mi lassan 20 éve az ellenkező irányba menetelünk. Márpedig ha rossz felé megyünk, akkor mitől érnénk oda?

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2008.01.12. 17:06:06

Még valami:

"Az állam "felneveli" őket, aztán meg itt hagy mindent. Nem mintha hálával tarozna, csak ez így nem gazdaságos. Senkinek. Nem kevés pénz az oktatás, az egészségügyi ellátás. Itt meg majd marad a legalja. Az utcaseprő nemzedék."

Az állam "felnevelte" már az egyik öcsémet, folyamatban másik két öcsi és egy hugi. Már elnézést, óvatosabban a "legalja" és "utcaseprő nemzedék" címkékkel.

mynicname 2008.01.12. 17:07:43

fzsofi! max.egyetértek, sztem nekem is ezért nem olyan szar már itthon, meg van a más szemlélet amihez a dolgokhoz állok.

Jano! jogos amit írsz. én küszködök:)

hunter41 2008.01.12. 17:09:40

Bloggolo
Igaz, de mint fentebb írtam: egy életünk van. És egy idő után elég unalmas, hogy amikor azt mondjuk, hoyg "fogjuk meg és vigyük", akkor az összes többi bámul rád és azt mondja "Na, fogjuk meg és vigyed"!
hihetetlenül meg van itt romolva a morál és ha valami nagyon nagy változás nem történik (márpedig naív az nem vagyok:)) akkor itt lassan szétesik minden.

bervas 2008.01.12. 17:10:46

Félreértés ne essék, kint sincs kolbászból a kerítés. A furkálás-szivatás-egymásnak alátevés ugyanúgy megvan. Csupán a kultúrája a dolognak, az tart előrébb. A tejjel-mézzel folyó nyugaton mintegy 500, a messzi Kínában mintegy 1500 évvel.

Politikusügyben egyetértek. Aktuális elit kuka, kéne helyettük valaki más. Kérdezem: ki? Van feltörekvő új, értelmes politikus nemzedék? Vagy Gyurcsány-Orbán 80 éves koráig ugyanígy fognak itt menni a dolgok,és egymás kezéből tépdesik ugyanazt az egyre bűzösebb és légyköpöttebb koncot?

mynickname 2008.01.12. 17:11:41

akarom mondani, amivel a dolgokhoz állok..

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 17:11:56

építeném én Magyarországot, HA HAGYNÁ! de nem! nem fogom itt ugyanazt a munkát végezni tizedannyi fizetésést, mint más, normálisabb országban, hogy aztán elvegyék a fizetésem felét, meg még annak is a negyedét, amit veszek a maradékból, hogy odaadják a lusta disznó cigányoknak és hasonló ingyenélő parazitáknak.
de mindezek felett a legeslegnagyobb gond az, hogy a magyar emberek mentalitása nem viselhető el. rosszindulatú, irigy, korlátolt, ostoba, lusta, önző, igénytelen emberek országa lettünk, én meg ebből nem kérek! rettegek attól, hogy egy nap arra ébredek majd, hogy ilyenné tett a környezetem engem is. úgyhogy én megyek, menekülök innen!

bors 2008.01.12. 17:11:58

Pipas! Én nem keresek keveset, rendeteg adót fizetek, családtagjaim (gyerekeket leszámítva) szintén. Elegem van abból, hogy én tartom azt a söpredéket, aki "szavazatával" a nyakamba ülteti azt a söpredéket, akit itt kormánynak neveznek.
Naná! Hogy ezekre szavaznak!!! Én meg naná, hogy elhúzok innen!
Lehet itt dumálni, hogy a Zorbán is csak olyan, mint a Gyurcsány, de egyrészt választani csak a szavazólapról lehet, másrészt ezt az elviselhetetlen mocskot részemről csak az elmúlt 5 évben tapasztalom.
Az egy dolog, hogy nem mindenben mennek rendben a dolgok, meg sok a hiba, az viszont egy másik dolog, hogy szisztematikusan lebontják alólunk az országot.

bervas 2008.01.12. 17:16:27

Eszembe jut valaki régi görög mondása:
"Ha az okos ember nem tartja méltónak, hogy a politikában tevékenyen részt vegyen, megérdemli, hogy a nálánál hülyébbek kormányozzák."

Tessék mondani, miért nincs nálunk az orránál és a zsebénél messzebb látó politikus? Vagy legalább olyan, aki úgy tűnik, mintha?

hunter41 2008.01.12. 17:17:07

Bors, Jó neked, hogy csak öt éve látod a kakit. Én '86 óta "vállalkozom". És azt mondanám, hogy '89 óta folyamatosan (lineárisan és egy irányba) egyre vacakabbul mennek a dolgok. Mindenki kapott eélyt, mindenki el is játszotta. És mostmár nincs is más, akiben még bízni lehetne.
Szóval az a szisztematikus lebontás szépen tovább fog menni. 3 év múlva majd hiszik néhányan egy darabig, hogy "na végre..", aztán...:(
Vagy tán 2002-ben nem valami ellen "választott" az ország?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.12. 17:17:45

a témát röviden bemutatta a legutóbbi @rc-kiállítás iwiwes plakátja...

d.hardman 2008.01.12. 17:18:34

én is lépek innen, egy-két év kérdése. mert nem lehet sikeres ember, aki az egész fiatalságát azzal tölti, hogy halálradolgozza magát, azért hogy a keresetének 50%át kitevő adóját komcsik, illetve a társadalom 2/3-át kitevő dolgozni nem tudók ill. nem kívánók lopják el. 1947 óta hallgatjuk, hogy csak most húzzuk össze a nadrágszíjat, mert pár év, és jó lesz, de a gyerekeinknek már biztosan. hát a nagy lófaszt, én teszek arról, hogy már nekem is JOBB lesz és MOST. (és igen, tudom hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, azonban se bölcsész, se vesztes se vagyok)

hash · http://hash.freeblog.hu 2008.01.12. 17:18:48

blogollo, látom te optimista vagy :)

a nagy baj az szerintem, hogy ha mindenki aki változtani akar itthon maradna küzdeni, akkor sem lenne elég erő változtatni a dolgokon. ez már egy olyan klozet amibe beleszáradt a szar. másrészt meg ugye erre az "alkotó értelmiségire" (nevezzük most így) is jellemző a széthúzás mint itthon nagyjából midnenkire, így aztán még reménytelenebb a helyzet.

üres lappal kéne kezdeni, de ahhoz meg minimum egy (nem polgár)háború kéne.

szerintem.

Pipas 2008.01.12. 17:19:36

bors: Hidd el teljesen egyetértek veled, különösen amit az elmúlt 5 évről írtál. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy én mondtam, hogy a Gyurcsánynak mennie kéne, a Gyurcsány mondta, hogy nekem kéne mennem, aztán ennyibe maradtunk.

Az elmúlt 5 évben teljesen ellehetetlenedett a helyzetem otthon, de azért az is igaz, hogy előtte sem volt olyan bazi jó. Ha belegondolunk meg is kéne köszönömm a Gyurcsány kormánynak hogy ennyire kicseszett velem, különben a végtelenségig ott szopok.

mynickname 2008.01.12. 17:21:15

szvsz a politikai elit mindig ilyen marad..ui.a mostani fiatal generáció ugyanabba a szarba szocilaizálódik bele mint amiben az öregek vannak. másként nem is maradna meg. ez világos.vagy azonosul vagy felhagy a próbálkozással. önkormányzatnál láttam ahogy 25 éves pénzügyes csaj a pályázati pénzekkel való varázslást előadta, fentről kapta az utasítást..vagy csinálta vagy nem kellett bemenni dolgozni másnaptól...aztán közben magának is nyúlt. ez van.
sztem amúgy az É-i demokráciákra hivatkozni reménytelen, nálunk sose lesz olyan..más vérmérséklet. Ez az ország szerintem akkor tudna élhetővé válni ha nem a politikusoktól tennénk mindent függővé. megerősíteni a civilkontrollt és ezáltal gyengíteni a politikai elit hazardírozását. de úgy látom ezzel a szemlélettel igencsak egyedül vagyok.. pedig más utat nem látok. mitől takarodna el az elit? magától? nem. a polgároktól csakis.

tchigany 2008.01.12. 17:24:20

Nem olyan vészes a helyzet gyerekek!
Igaz, sokan elmennek szerencsét próbálni!
De!!!
A többség mindenféle semmire nem való "diplomával" rendelkezik és nem itthon lesz belóle segédmunkás, hanem nyugaton! Ott nem vészes, mert itthon nem tudják, mit csinál kint!
(Takarít, gyerekre vigyáz, eladó stb.) Amikor hazajön, azt mondja, hogy megfizették a munkáját!! Igaz! De nem azt a munkát, amire a képesítése szól! (Főként a humán szakosok jönnek ezzel a dumával.)
Igaz, elértéktelenedett a diploma! De melyik? A "büfé-ruhatár" szak. Az igen! De a jó mérnököt itthon is megfizetik! És kevés van belőlük, mert a hírdetések 70%-a erről szól! Viszont az is igaz, hogy pl. a Kandóra felvesznek bárkit, de csak a töredékük végez!
Na tehát ha visszaállna az a rend, hogy nem kell mindenkinek diploma, mert megbecsülik a jó szakmunkást (amiből sajnos egyre kevesebb van) akkor nem kellene azon nyihogni, hogy elmegy a magyar külföldre dolgozni.
Ponyimaju tobarisi?

bors 2008.01.12. 17:26:47

hunter41!
Valaki ellen, nem pedig valami ellen. Nagy különbség!
Én annak a hülye döntéssnek isszuk a levét. Hát én nem iszom tovább...

Pipas 2008.01.12. 17:27:17

tchigany: "De a jó mérnököt itthon is megfizetik!"

Hülyeség.

kukta 2008.01.12. 17:30:00

én 19 éve mentem - jöttem el, egy bőrönddel és a tudással plusz a motivációval, amivel pesten semmire se mentem, mert pofáztam a nepotizmus ellen.
kb. 10 év alatt jutottam el oda, időnként 3 állásban dolgozva, amit a kolbászkerités ideájával kacérkodók 1 év alatt akarnak elérni.
a nagy különbség az usa és magyarország között ez: a pesti ember csak a kutyaszart látja meg az utcán, az amerikai pedig feltakaritja maga után vagy rászól a tetűre aki dögével lekakáltatja anyámék kapualját aztán odébbmegy.
meg kéne honositani egy kis odafigyelést és a pozitivumokra épiteni és nem csak b..gatni egymást. de ez nem változott, mióta eszemet tudom.
a pestet leszólóknak annyit - nagyon sok (nem nagyar) ismerősöm látogatott magyarországra, és tetszett nekik. nemcsak udvariasságból.

hunter41 2008.01.12. 17:30:22

Sajnos a Kandó szinvonala sem a régi már (messze sem az), másrészt a mérnököt éppúgy nem fizetik meg, mint ahogy akárki mást sem. Azért mert egy multinál kap annyit amire a titkárnő irigykedhet még nem jelenti, hogy jó fizetés az.

hunter41 2008.01.12. 17:32:30

Kukta! Minden relatív. Lehet, hogy egy kívülállónak tetszik Bp., de 25 évvel ezelőtt (igen, abban az átkosban) sokkal szebb volt.

orangutan 2008.01.12. 17:32:53

Soksok évvel ezelőtt az értelmesebb embereket nemhogy marasztalták volna, hanem egyenesen küldték külföldre. Menjél fiam, tanulj, láss világot, nézz körül máshol hogyan csinálják, szerezz valami tapasztalatot, hozz haza valami újat. Biztos voltak jópáran, akik nem jöttek haza, de akik hazajöttek, azok értékes tudással, tapasztalattal gyarapították országunkat. Rengeteg ismerősöm van, aki egyetem alatt, vagy utána külföldre ment. A legtöbben már hazajöttek, a legkitartóbbak most tervezik.

"Miért mennek akkor el az emberek? Pénzért. Azért, hogy jobban élhessenek. Ezért hátrahagyják hazájukat, családjukat, barátaikat, a helyet ahol felnőttek"

Hátrahagyják azt sokan, akiknek az érdeklődési körét, ambícióit nem fedik le a fatornyos falujukban található oktatási intézmények. Aki az ország másik felébe jár középiskolába, egyetemre, hetente másfél napot van "otthon", az már félig hátrahagyta. Ráadásul nem is kap érte pénzt, sőt, rámegy a gatyája az utazásra, szállásra, kajára. Nooormális??

De ha már összecsomagolt, akkor miért áll meg egy magyar egyetemen? Én kötelezővé tennék az ifjúság számára 1-2 év külföldi szakmai gyakorlatot (magyar nyelvterület kizárva), a diploma feltételeként. Talán kevesebb lenne a lovári vagy eszperantó nyelvvizsgával rendelkező diplomásunk, aki nem tud elolvasni egy külföldiül írt dokumentációt, vagy megírni egy egyszerű levelet.

"De mi van a gyerekeimmel? Akik talán látogatóba fognak csak haza járni. Ők már nem magyarok lesznek."

Hát ne csak látogatóba gyertek:)

"Ha vki tanul, okos, tehetséges, merem remélni, hogy megtalálja a helyét nálunk is, és a mi társadalmunkat fogja boldogítani varázslatos elméjével."

Aki okos, az kimegy, és hazajön. Aki nem okos, az a fentieket nem fogja fel, és kint marad. A lakosság intelligenciájának átlaga ezáltal növekszik. Mi a probléma?:) Ha senki nem megy külföldre, akkor csak konzerváljuk az itthoni sötétséget.

bervas 2008.01.12. 17:33:48

Az ember olyan világban él, amilyet csinál magának. Ma ott tartunk, hogy néha még a rendőrséget is rugdosni kell, ha apró bűncselekmény/szabálysértés történik, ugyan gyüjjenek mán ki helyszínelni. Nincs mese a civil kontroll ügyében: az embernek ki kell nyitni a száját. Löködni, böködni, nógatni az állami szerveket, bürokráciát. Ahogy a Veke csinálja a BKV-val, meg talán más egyesület a MÁV-val is fogja...

ehhez pedig kell némi akcióterv:
1. Fórum a beszélgetéshez, vitához, közös álláspont kiérleléséhez.
2. Tökös csávók, ügyvédek egyesület, szervezet bejegyzéséhez.
3. Vezetők, akik csak ezzel foglalkoznak, és mögöttük karakán, tettrekész, nem túl nagy létszámú tagság.
4. Érthető, talpraesett, világos kommunikáció. Kész stratégiák, világos jövőkép. Legyen kontraszt a szokásos mismásolással.

Nem mesét írok: vannak ilyen szervezetek. Minél több kell belőlük.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 17:34:15

és a kevésbé jó mérnökökkel mi lesz? akik lehet, hogy nem tehetnek arról, hogy az egész magyar felsőoktatás egy fostenger.. és csak akkor jönnek rá, hogy átverték őket, amikor már éveket beleöltek egy egyetembe/főiskolába..

abból van elegem, de nagyon, hogy csak akkor boldogulsz, ha valakinek a valakije vagy.. a szaktudás abszolút sokadlagos kérdés. ettől hánynom kell. nem mintha akkora szaktudása lenne bárkinek is..

orangutan 2008.01.12. 17:36:00

hunter41: "a mérnököt éppúgy nem fizetik meg, mint ahogy akárki mást sem"

Dehogynem. Ha van neki használható nyelvtudása, értékelhető külföldi szakmai tapasztalata.

zolti 2008.01.12. 17:39:01

39 vagyok, mérnök, saját kisvállakozással, anyagi gondjaim nincsennek, megvan mindenem és mégis eszembe jut a távozás. Miért, az anyagiak nem érdekelnek, ezzel szemben a következők igén. szemetelés, közlekedés, parkolás, hiavatali packázás, a kirakott hulladék az erdőkben, a büdös ápolatlan emberek, igénytelenség, utak, grafiti, és nem folytatom ezeket mindenki látja. Idönkémt állok egy-egy piros lámpánál és megnézem alaposan a környzetemet, eldobált csikkek a villamosmegállóban, és elgondolkodom hogy mindent eladni és elköltözni egy "egészségesebb" országba.

hunter41 2008.01.12. 17:39:35

Ezzel a kimegy/hazajön /mert ő az okos/ dologgal csak egy baj van. Kimegy,ott keres jól, normálisak a kollégái, emberi a közeg, emberi az élet. Aztán hazajön 5-öd fizetésért, acsarkodó, irigykedő és furkálódó kollégák köz, kerülgetni a barmokat az úton és szívni a város büdését, Ki az, aki önszántából a SOKKAL rosszabbat választja?
Nyugdíjasnak esetleg...

bors 2008.01.12. 17:39:44

tchigany!
Nem tudom feltűnt-e, de nemrégiben verték szét a szakképzést oktatási reform címszó alatt...
Szóval itt semmiféle rend nem néz ki egyhamar...
Konkrétan milyen szakmában becsülik meg a szakmunkást? Erről van valami infód? Tizenéves leánygyermekeimnek milyen szakmát válasszak, amivel itthon megbecsülik?
Erre a kérdésre még senki nem tudott válaszolni nekem...

Mirage 2008.01.12. 17:40:45

Vállalkozni remekül lehet, csak éppen a szomszédban érdemes bejegyezni a céget :)
Tanulmányozásra ajánlom a szlovák adórendszert, mindenkinek, aki sír. Ha pedig valaki robbantani akar, nem kérdés, Romániában kell vállalkozni. Vannak itt lehetőségek, csak ugye aki eddig is tehetetlen hülye volt, az ezután is küszködni fog. Ez az evolúció sajátossága.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2008.01.12. 17:41:32

danielfarkas
mielőtt kimennél dolgozni az Egyesült Államokba, az olcsó benzin, és használtautók miatt, gondolkozz el az egészségi állapotodon, és indulás előtt nézd meg Michael Moore Sicko című filmjét. A film meglehetősen demagóg módon és egy nézőpontból mutatja be az amerikai egészségügyi helyzetet. De sajnos nekem van egyéb tapasztalatom is róla. Az unokanővérem óriási szerencsével kapott májat transzplantációhoz, mivel a betegbiztosítása nem fizette volna neki a műtétet. Szóval ezt is tegye a nérleg másik oldalára az aki Amerikában akar dolgozni. A másik pedig, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, csak innen tűnik úgy.

Aki pedig a TV2 Kurázsi című műsorában látottak alapján akar kimenni dolgozni, az tartsa észben, hogy az a műsor csak a sikeres munkavállalókat és eseteiket mutatja be. A másik oldalról egy szót sem szól.

Én senki nem akarok lebeszélni a külföldi munkavállalásról, én is kipróbálnám magam, ha betegségem engedné, de legyetek nagyon óvatosak. És ne feledjétek a Szózat örökbecsű sorait:
"Áldjon, vagy verjen sors keze,
Itt élned s halnod kell."

hunter41 2008.01.12. 17:42:30

Zolti!
Igen, és még valamiért. Mert lehet, hogy anyagilag mködni látszik a vállalkozásod, de tudat alatt még érezheted is, hogy túl nagy árat fizetsz érte. Ilyen magas adókkal, ilyen bürökráciával messze sokkal jobban amortizálod és erodálod magad, mint egy rendes országban tennéd.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2008.01.12. 17:42:52

Felsőoktatás: gyerekek, tanítok már 16 éve, de az nem semmi, hogy az utóbbi 3-4 évben szinte nem adok hármast. Egyes-kettes vagy négyes-ötös (természettudományos területen). Vagyis vannak azok, akiket tök felesleges ott oktatni, ezeket 10 éve nem vették fel. És van a többi, akiket meg felvettek volna akkor is, és kaptak volna "rendesen eloszló" jegyeket, ergo tanultak volna. Szóval kell valami szűrés, a felvételi pl. nem volt hülyeség.
Nem munkanélküliség-elhárítás zajlik persze az egyetemeken, hanem az egyetemek pénzügyi túlélése. Hallgatónként jön az állami fejpénz, ami - nagyjából kormányfüggetlenül, de monoton - csökken. Szóval egyre több hallgató. Állam bácsi meg nem veszi észre, hogy szinte ugyanannyit fizet, és most már ezért a pénzért mennyiséget kap, nem minőséget.
Összefüggéseiben ugyanez, amiről a bejegyzés szól:
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/

hagymácska 2008.01.12. 17:43:04

Bukowszky!

a versenyszférában ez baromira nem így van! a nem politikai alapú civileknél se - itt a saját zsebükre megy a játék.biztos van kivétel de nem jellemző.
a közszférában igen - ott az állam pénzét herdálják. és még mindig aránytalanul nagy szerepe van a társadalmunkban a közszférának, ez gáz.

BERVAS! erről beszélek én is.

hunter41 2008.01.12. 17:45:31

Mirage!
Az tök jó bejegyezni egy szlovák céget és itthon működni. Rád száll az APEH, a VPPOP és bár a végén nem lesz igazuk, de megint mennyi energiád is ment el ezügyben? :(((

hagymácska 2008.01.12. 17:47:44

Bervas! mármint a civil kontrollról csak mynickname néven írtam azokat közben kijelentkeztem..

hunter41 2008.01.12. 17:49:12

Ez a megfélemlítősdi is nagyon magyar ám! Az '50es években volt ÁVÓnk - akkor a szomszéd a disznóvágásért jelentett fel. Most van APEH-unk - most meg a vélt vagyonodért uszítja rád a jóakaró a szerveket.
Békés ám így az élet..:(

Mi 2008.01.12. 17:52:33

Szerencsére egy jó ügyvéddel és egy könyvelővel heti 1 napra minimalizálódnak ezek a teendők. Arra tényleg oda kell figyelni, hogy a kettős adóztatás szabályaival összhangban legyen minden. És a pesti telephelyek után ide fizetek adókat, természetesen. De, még így is kb. 18-20% adót spórolok, éves szinten. Azért ez már "megfontolandó" kategóriába tartozik, nem?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2008.01.12. 17:53:55

d.hardman
"én is lépek innen, egy-két év kérdése. mert nem lehet sikeres ember, aki az egész fiatalságát azzal tölti, hogy halálradolgozza magát, azért hogy a keresetének 50%át kitevő adóját komcsik, illetve a társadalom 2/3-át kitevő dolgozni nem tudók ill. nem kívánók lopják el."
A fizetésed 50%-át kitevő adót illetve a TB járulékot nem csak a dolgozni nem tudók, ill. nem kivánók lopják el. Olyanról még nem hallottál, de agyban egyszerű beállítottságú egyed, hogy valaki egészségügyi problémák miatt nem tud dolgozni? Tudod mit? Cseréljünk, te átveszed tőlem a betegségemet, és pedig nagyon szívesen dolgozom helyette.
Mert van olyan is aki szeretne csak már nem tud dolgozni. Ja és nem a saját hibájából. Ezért nem tett egy lépést sem. Sőt a betegség diagnosztizálását követő 19 évet még végig dolgoztam, úgy, hogy a betegség rosszabbodásakor szükséges kezeléseket is lábon csináltam meg.

Mirage 2008.01.12. 17:56:41

ja, ezt én írtam csak nem írja be a nicket. Magyarland amúgy nagyon jó lesz, amint megszűntetnek pár értelmetlen állami támogatást (családi pótlék mostani állapotában egy vicc, nem kérdés, hogy melyik kisebbségnek kedveznek ezzel..), és kirúgják az állami dolgozók felét. A többit meg teljesítménybérbe raknám.

Hihetetlen, ha pl. rendszámot akarok egy autóra, az több, mint egy hónap utánajárás. Ha akarok nyitni egy üzlethelyiséget, kb. 120 oldal felesleges dokumentációt kell benyújtanom az önkormányzathoz, ahol átmegy 7 ember keze alatt, két hónap alatt!!! Nevetséges az egész, és nem tesznek semmit, hogy ne ilyen legyen.

Magyarországon hivatali ügyeket intézni szopás.

bors 2008.01.12. 17:57:24

bervas!
Itt minden civil kezdeményezést kiirtanak. A puszta kifejezés, hogy "civil" útálatos... Olyan zorbános, olyan fideszes bukéja van.

Bezuhov. 2008.01.12. 17:57:39

Én mindenkép húzok innen ha lehetőségem lesz rá...de nem a pénz miatt..nem-nem!!
Csak szimplán a hányinger környékez ettől az országtól...alfátólomegáig, átólcettig.
Hagy' köpködjék egymást emberek - úgy sem értenek a magyarok máshoz, a kölykök jáccanak gárdásat meg gyujtogatósat ... Plussz meg lehet népszavazni, hogy legyen jó élet :)

....én meg Svájcból röhögök majd egy jó t

El Condor 2008.01.12. 17:59:25

Menjen, aki akar, de én egyet se engednék vissza.

Mirage 2008.01.12. 17:59:39

Lehet röhögni Svájcból, de ott életed végéig ki fognak nézni. És Magyarországon sokkal több pénzt lehet ma csinálni, mintha elindulnál nyugatra. Trust me.

hunter41 2008.01.12. 17:59:41

Az általánosítás mindig rossz, és persze akit joggal bánt attól illik is elnézést kérni. De azért az is statisztikai adat, hogy 3.5 millió munkavállaló van, vagyis a lakosság 1/3-ada, és ezzel a legrosszabbak vagyunk a 27 ország közül Ez tarthatatlan már csak azért is, mert sokszázezer/millió viszont nem a betegsége okán nem dolgozik hanem mert nem tud - vagy nem akar! Ilyen is sok van ám! De még meg is tudom érteni őket. Nehezen veszi ám rá magát az ember pcichésen, hogy ilyen lehetetlen helyzetben tegye a dolgát. Én teszem egyébként, már 3 családi ház árát fizettem be az új rendszerbe adóba, soha még egy napot betegszabadságon nem voltam - és a statisztákák alapján várható, hogy néhány éven belül rákban vagy szívinfartusban el is halálozom..:(

orangutan 2008.01.12. 18:00:17

hunter41:"Kimegy,ott keres jól, normálisak a kollégái, emberi a közeg, emberi az élet. Aztán hazajön 5-öd fizetésért, acsarkodó, irigykedő és furkálódó kollégák köz, kerülgetni a barmokat"...

A tapasztalat sajnos nem ezt mutatja. Más dolog egy-két hétre menni, más pár évre, és más egy életre. Más egy kisvárosba, és más egy többmilliós nagyvárosba. Az országok közti különbségekről nem is beszélve.

Az acsarkodó, irigykedő, és furkáló kolléga sem magyar specialitás. Már csak ezért sem ártana némi tapasztalatszerzés külföldön, csökkenne az ehhez hasonló állítólagos hungarikumok száma:)

Netuddki. 2008.01.12. 18:01:01

Az a helyzet, hogy azok vannak többen, akik normális körülmények között szeretnének élni.
Az ok meg akik miatt ide jutott ez az ország szerintem a kevesebben.
Úgyhogy ha valakinek külföldre kellene menni, akkor azok ők.

hunter41 2008.01.12. 18:03:03

Mirage, I don't trust you. Itt hivatalosan nem olyan könnyű ám pénzt csinálni. Piac nincs, vásárlóerő nincs. Feketén meg mutyizva persze sokmindent lehet. Bár lassan mostmár e tekintetben is leginkább csak azoknak, akik a 'nagy csöcsön' lógnak.

porthosz 2008.01.12. 18:03:53

Meg ez a mérnökök jól keresnek duma is álszent. Egyrészt igen vannak mérnökök akik jól keresnek meg vannak akik nem.
Én a jobban kereső fajtába tartozok.
De a multkor kiszámoltam hogyha havi netto 100 ezer forintot tennék félre (és ez azért nem kis pénz) akkor is kb. 15 év múlva lenne egy normális lakásom budapesten. Nem ház, lakás.
És ez csak abban az esetben ha nem veszek autot mert akkor arra néhány 1-2 év pénzgyüjtés plussz a mocskosul nagy adók miatt az autó fenntartása és üzemeltetése elvinne ebből a 100bol legalább 40et havonta...

Tehát ha szeretnék a családomnak egy normális lakást és egy autót (azt hiszem ezek még nem akkora nagy igények, nem palotáról és nem A8-as audiról van szó) akkor az az én jónak mondható mérnöki fizetésem mellet is legalább 20 év itt ma magyarországon. És ekkor ninsc beleszámolva semmi extra pl. tandijfizetés a gyerek után vagy ilyesmi. Ez azt jelenti számomra hogy kb. 50 éves koromra lesz egy saját lakásom amin már nincs hitel. De ha bevállalok egy-két gyereket akkor lesz abból még 60 is... és mivel himnemü vagyok a férfiak átlagéletkora 67 év jelenleg... ez azt jelentené hogy lenne még 7 évem hátra mikor végre lenne egy saját lakásom (plussz autó).

És ez egy jó fizetésből. Na amikor ezen elgondolkozok mindig az jut az eszembe hogy el kéne húzni ebből az országból, mert itt gyakorlatilag csak az tud megélni aki csal lop hazudik de gátlástalanul, mert egy 10 milliós bmw-t még mérnöki fizetésből sem két hónap megvenni hanem 5-8 év... És amikor látok néhány 20éves ilyen új bmw-vel akkor bizony elgondolkozok hogy vajon már ő is mérnökként dolgozik 8 éve vagy csak apuci jó helyen volt jókor...

hunter41 2008.01.12. 18:05:17

Orangutan! Hidd el, hogy olyan információval rendelkezem az 'ott'-ról, amivel kevesen. A családom fele nem csak ott él, de a munkám 100%-ban oda köt. Csak kénytelen vagyok itt ülni. (Hosszú a miért...) és állítom, hogy az egymáshoz viszonyulásunk az bizony hungarikum!

Bezuhov. 2008.01.12. 18:07:25

El Condor 2008.01.12. 17:59:25

..tobbek között az ilyen kirekesztő hozzállástól fordul fel a gyomrom..NEM IS JÖNNÉK!

Mirage 2008.01.12. 17:59:39

Fogok is...f* érdekli a pénz. Én olyan országba mennék ahol az emberek nem dobják el az úton a szemetet, ahol ki lehet menni egy mecsre úgy hogy ne fuss össze állatokkal...ez itt a BALKÁN

bors 2008.01.12. 18:08:53

the_lonewolf!
Kivétel erősíti a szabályt!
De az általánosság szintjén....
Arról van szó, hogy a szorgalmasan fehéren dolgozó kisebbségre rátelepül egy szürkén, feketén dolgozó, közterheket nem fizető, de az ellátásokat igénybevevő vastag guanó megfejelve azzal a másik réteg guanóval, amelyik még feketén sem dolgozik, csak segélyt/táppénzt/járadékot/rokkantnyugdíjat és családi pótléot kap, és közvetlenül ennek a tetején oszlik el az a fekáliaréteg, amelyiket felső tízezernek/elitnek/stb. nevezünk, akik viszon szemérmetlenül mindenkinek kilpoják a szemét.
Na! Ez az tartalma annak a bűzös pöcegödörnek, ami elől menekül aki tud és mer.

Mirage 2008.01.12. 18:11:03

Azért szerintem jobb úgy kimenni Svájcba, hogy van pénzed, mintha nincs. Persze ha van benned egyfajta szolgalelkűség, vállald be, imádni fognak.

hunter41 2008.01.12. 18:11:25

Hát Bors durván fogalmazol, de végül is.. igen! Erről van szó úgy általánosságban. :(

hunter41 2008.01.12. 18:13:08

Mirage! Nem csak Svájc van ám külföldön! :))

cashbook 2008.01.12. 18:13:25

Kedves Kata - hozzászólásodra szeretnék reagálni.

Kata: " aki menni akar, menjen. De akkor fizesse vissza az államnak, amibe ő került neki (pl. oktatás)."

Igen én is külföldön élek és dolgozok, "tehetségnek" tartanak a szakmámban, országról országra adnak a világméretű cégemben, és most "kapaszkodj meg" én már akkor tandíjat fizettem a diplomámért amikor a mostani egyetemisták még általános iskolások voltak! Főiskola mellett dolgoztam, nyári, téli "szünetben" gyárban melóztam hogy meglegyen a következő félévi tandíj. Ösztöndíj is100%osan tandíjra ment, mert akkor még nem volt tandíjhitel.
Otthon tanultam, önerőből, magamtól, nem versenyuli iskolában, nem-elit inditattással (első diplomás vagyok a családban!) egy kisvárosból küzdöttem magam idáig és mindig honvágyam van. Mindenhol jó de a legjobb otthon..
Aki pedig úgy véli a külföldi élet tejjel-mézzel folyó kánaán: tessék lehet pakolni is kipróbálni!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 18:16:41

hagymácska

bár igazad lenne! sajnos van olyan szegmense a versenyszférának is, ahol nagyon is kinek a kicsodája alapon mennek a dolgok...

orangutan 2008.01.12. 18:18:54

hunter41!

"Hidd el, hogy olyan információval rendelkezem az 'ott'-ról, amivel kevesen."

Az egészről? És az egész 'itt'-ről is? Akkor én nyilván nem rúghatok labdába, az EU országok kb. felébe még be sem tettem a lábam, és Magyarországon is van olyan megye, amelyikben még nem jártam.

hunter41 2008.01.12. 18:19:59

Szerintem senki nem gondolja, hogy ott "kolbászból van a kerítés". 1999-ben főmérnöke lehettem egy angol vállalatnak, igen sokat kell ám letenni az asztalra. Teljesítmény, hatékonyság.
Ahogy szerintem mindenki aki elmegy nagyon nehéz döntést hoz. Ide születtünk, ide szocializálódtunk, itt kellene tudni rendesen leélni az életünket.
A baj csak az, hogy ha a guano (bocs, bors) elér egy bizonyos szintet, akkor viszont fel kell tenni a kérdést, hogy "gyáván" túlélek vagy "becsülettel" megfulladok.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 18:21:27

sicko ide vagy oda, az amerikai egészségügyi rendszer még mindig fényévekkel (!) jobb, mint a miénk, amit pár éven belül úgy néz ki teljesen és menthetetlenül még ennél is jobban tönkre fognak tenni.

az a félelmetes, hogy mostanában már néha azon kapom magam, hogy átköltözöm Romániába, mert még ott is jobban lehet boldogulni. 5-10 év múlva aligha lesz kétséges bárki számára, hogy még a románok is leköröztek minket. minden téren.

hagymácska 2008.01.12. 18:21:45

Bukowsky!
mondj példát, érdekelne..
és mi abban a biznisz?

tchigany 2008.01.12. 18:23:21

Pipas
lehet, de te nem igen vagy mérnök

Hunter41
Igaz, de melyik főiskola szinvonala nem esett vissza a fejkvóta miatt?

Bukowszky
Miért kell mindenáron mérnöknek lenni?

Bors
Szakképzésben (is) dolgozom és látom, mekkora pénzeket ölnek bele!
Egy baj van, hogy senki nem szakmát akar tanulni, hanem érettségit/főiskolai végzettséget
"szerezni"! Van olyan szülő aki kijelentette "nem tanulni küldte a gyerekét az iskolába, hanem érettségizni"! Na erről beszélünk!

Pipas 2008.01.12. 18:24:02

Mindenki leköröz, merthogy magyarország államformája 'bűnszövetkezet'.

Pontosan olyan szabályok alapján épül fel és működik, ahogyan azt a szervezett bűnözésnél már megfigyelhettük.

d.hardman 2008.01.12. 18:27:49

the_lonewolf: de, igen képzeld, tudom hogy van ilyen. de bevallom, nem különösebben érdekel, amíg én nem vagyok beteg és tudok dolgozni.

Pipas 2008.01.12. 18:27:50

"Pipas
lehet, de te nem igen vagy mérnök"

Pedig pont hogy mérnök vagyok. Igaz, hogy az elmúlt években programozóvá képeztem át magam, de azért eredetileg mérnöki diplomát szereztem és jópár éven keresztül próbáltam megélni belőle. Pontosan arra volt elég, hogy ne halljak éhen. Se többre, se kevesebbre. Ez így volt az egypártrendszer alatt is, meg azóta is.

katicabogar 2008.01.12. 18:29:53

Hm érdekes dolgokat írt itt előttem mindenki, minden megfontolandó és értékes.
Az én rövid történetem annyi, hogy a férjemmel (aki magyar) 100%-ban a munkánk miatt elmentünk külföldre, éltünk már Zimbabwe-ben, New Yorkban, Washingtonban és most Franciaországban élünk (ebben a percben Budapesten vagyunk, nyaralunk). Mi menekültünk tulajdonképpen, be kell ismernem. Volt ez úgy 10 éve. Azóta van 3 gyerekünk, a legkisebb még nem beszél jól magyarul, de igazán nem beszél semmilyen nyelven (1 éves). Mi igyekszünk a magyar kultúrát belevinni az életükbe, magyarul beszélünk hozzájuk, mesélünk nekik mindenről. Könnyű is nekünk, hisz két másik barátunk is közel él hozzánk, ők is magyarok. A mi munkánk az egyetlen talán, amit otthon jobban fizetnének mint itt. De csak ha a kormánynak dolgoznánk. A férjem elé egy olyan szemtelen és sértő ajánlatot tolt a mostani kormány annak idején, hogy fognia kellett az asztalt. Nekik a megvásárolható emberek kellenek.
Néha azért szégyellem, hogy magyar vagyok (bár többszörös állampolgár), de alapvetően magyarnak érzem magam. Szeretném, ha a gyermekeim is így éreznének. Mármint magyarnak éreznék magukat, és kevésbé szégyelnék. De mikor itthon vagyok rájövök, hogy itt nem tudnék élni sokáig. Nyaranta 2 hónapot eltöltünk itt, bőven elég. Nem szeretném ha a gyermekeim ilyen közoktatási rendszerben tanulnának, de főképp azt nem szeretném, ha felvennék az igazi magyar moralitást. Nézzünk tükörbe, én is ezt teszem és én is látom magamon: a magyar ember csak hisztizni tud. Ezért imádom a franciákat, az a nemzeti öntudat, amit a magyarok gyűlölnek bennük, az viszi előre őket. Tisztában vannak hogy mocskosul jól főznek, mocskosul jók az ágyban, mocskosul értékes a kultúrájuk. Mi magyarok mikor állunk úgy fel, hogy azt mondjuk: ej az istenit de *** jó az a halászlé idösanyám.
Tegnap a villamoson leginkább szájbavágtam volna a nénit, aki részletezte, hogy mennyire drágák a gyógyszeret, és egyébként milyen baromi jó lcd tv-t vett az új plázában.
Nénike, ha ezt teccik olvasni, mi még tv-t sem veszünk, inkább csinálunk oktatási alapot a gyerekeinknek :) Ki mire spórol...
P.S.: remélem senkit sem bántottam meg, és elnézést a helyesírási hibákért.

hunter41 2008.01.12. 18:30:55

Nem, sajnos még csak nem is bűnszövetkezet. Ott ugyanis vannak nagyon szigorú iratlan szabályok. A szervezet ellen teszel, kiöntenek betonba. De itt csak a mutyizás van. Amit aztán olyan erőszakszervezetek kényükre kedvükre forgatnak ki, mint az APEH. Tessék csak elolvasni az új ÁFA rendelkezést. Senki nem érti. Kértem hivatalos állásfoglalást, nincs. Majd 2 hónap múlva, a következő ÁFA bevallásnál fogják közölni, hogy visszamenőleg megbüntetnek, mert én ma nem tudtam, hogy ők 2 hónap múlva hogyan fogják gondolni.:(

grafitember · http://napirajz 2008.01.12. 18:40:01

Szegény Kata, jól arcbakommenteltétek...
Én, és a kedvesem fél éve élünk egy kis faluban, az Olasz Dolomitokban. Azért lakunk itt, mert 9 év reklámgrafikusi melózás után szerettem volna megtanulni a kerékpárváz készítést, és azt csak itt lehet. Ez van a legközelebb. Az a mester fogadott fel. A csajom mátrai lány, én bükki fiú vagyok, továbbra is azok a hegyek maradtak a szivünkben a központban, de itt is sokat mászunk. De nem ez a lényeg.

Itt az otthoni, reklámos fizetésem negyedét keresem, tehát nem a pénz motivált. Itt olyan tudást kapok, amit otthon nem, és ez a 40 kommunizmus bűne, nem lehet mit csinálni.

Egy dolog miatt írtam, mégpedig amiatt, hogy a postban és a kommentekben is érződik, hogy szerintetek aki külföldön próbál boldogulni, az "cserbenhagyja" az országot. Itt teljes béke van. De írhatnék más olasz városokat is. Pedig itt legalább annyira fostúró senki a politikai elit, mint otthon. Itt ugyanolyan gazemberek váltják egymást, hányinger pártok élén, hogy hejj. Viszont a közhangulat alapvetően más. Az emberek nem beszélnek a politikáról, nem rontják el a másik jókedvét.
A politikus lop, csal, hazudik, akkor legalább nekem ne legyen agyvérzésem. Az olasz ugyanúgy ügyeskedik, mint a magyar, félreszámláz, félszürkén vállal másodállást, stb. A kapitalizmus ugyanolyan mindenhol.
Csak itt egy "elkúrtuk" egy hétig lenne téma, mert az emberek alapvetően nem hülyék basztatni egymást. Inkább tévéznek, olvasnak, teniszeznek, kiskerteznek.
Emiatt jobb itt élni, hogy nem hall az ember mindennap hetvenmondatnyi szart, keserűséget bánatot. Pedig itt is lehetne mit mondani. A mentalitás.

Reklámügynökségi 9 évem alatt mindig igyekeztem tisztességesen adózni. Nem bánok jól a pénzzel, előbb-utóbb úgyis megszívtam volna. Nem számoltam ki, de körülbelül 20-23 millió forintot tettem be a magyar államkasszába. Beteg összesen, ha öt napot voltam. Ha levonom, amit nyugdíjalapba fizettem, akkor a 9 évnyi gürizés eredményét a TV ostromakor sikerült egy járörkocsi formájában felborítani és kiégetni a pics@ba.

Hát, ez volt az értelme.

A poszt témája érdekes, de szerintem egyikünk sem érett (ti.: öreg, megélt), bölcs és széleslátókörű, hogy erről véleményt mondjon.

kedveske 2008.01.12. 18:46:03

Mynickname! igen! végre egy tökös csaj! csak így tovább! teljesen egyetértek azzal, hogy ha változást akarunk, azért küzdeni kell. és ki küzdjön helyettünk? a kínaiak, vagy az egyéb bevándorlók, akik a helyünkre érkeznek majd, ha mi ott hagyjuk az országot??? és aki azt írja, hogy már x ideje küzd otthon a jobb világért, az valóban küzdött is érte, vagy csak a szája járt? rászólt pl.az utcán szemetelő alakra, hogy figyelj haver elejtettél valamit, vagy kiment a Kossuth térre az ominózus Gyurcsány beszéd után, hogy legalább a jelenlétével tüntessen a szemét ellen??? milyen hatása lett volna pl., ha nem csak a szélsőségesek elemek jelennek meg, hanem mondjuk fél Budapest??? Vagy mi van például az orvosokkal, akik évtizedek óta nem tesznek például semmit az ellen a bizonyos hálapénz rendszer ellen? Értelmes, felnőtt, diplomás emberek. nekik sem jó, de nem fognak össze, nem csinálnak semmit, ülnek a meleg fosban. Mi van azokkal a bizonyos kereskedelmi kamarákkal, vagy orvosi kamarákkal, amik például Németországban vagy Nyugat-Európában pont arra hivatottak, hogy érdekeket képviseljenek? Hagyták megszüntetni! Kik hagyták? maguk az egyszerű emberek! És mi van azokkal a kedves honfitársainkkal, akik ahelyett, hogy kiharcolnák a normális egészségügyi ellátást, amiért súlyos pénzeket fizetnek az adójukból, inkább elmennek magán orvoshoz. szívják ugyan a fogukat, mert rohadt drága, de inkább mégis ezt az utat választják. Hát én nem! én ugyanúgy az sztk-ba járok fogorvoshoz és nőgyógyászhoz is. és egyáltalán nem rosszabb! de egyszer próbáljon meg tőlem "szülési pénzt" kérni egy orvos, és mint tudjuk ez nőgyógyászoknál bevett szokás, hát azt nem fogja megköszönni! Szélmalom harc? nem, nem az. főleg akkor nem lenne az, ha többen így gondolkoznának. Danielfarkas! menjél ki nyugodtan külföldre, hidd el! ott sem kolbészból van a kerítés. És ha Magyarországot ennyire gyűlölöd, miből gondolod, hogy egy vadidegen országot jobban fogsz szeretni? meg vagyok győződve róla, hogy az első problémánál, ami majd kint ér, meg fogsz futamodni az ilyen hozzáálással és úgy fogsz sírva hazarohanni, mint egy taknyos kisgyerek. Miből gondolod, hogy ha már itthon ilyen hamr feladod, kint jobban meg fogod tudni állni a helyed? Ja, még valamit. Azzal én is egyetértek, hogy ki kell menni, világot kell látni, én is kint vagyok most Németországban, és nem éppen kuli munkát végzek, még van hátra pár hónapom a szerződésemből. Igen, nagyon jó itt kint, és biztosan le is tudnék itt telepedni. De az az igazság, hogy haza húz a szívem. Aki még nem próbálta külföldön, az nem tudja, hogy pl. az anyanyelv mennyire tud hiányozni. vagy a "sorstársak" otthonról, akik ugyanabból a kultúrkörből jönnek, mint én. Szóval aki akar, az tényleg maradjon kint. szomorú, de ez van. ÉN HAZA MEGYEK! és boldogan!!! miért? mert bennem még van elhivatottság! bocsi, ha hosszúra sikerült.

mynickname 2008.01.12. 18:47:22

GRAFITEMBER!
nagyon jó h.leírtad, mert én is akartam az olaszokra hivatkozni, denem igazán mert mert nem éltem ott csak sejtem hogy élnek..pont ezt szerettem volna írni én is, valahog yez volt azérzésem amikor ott jártam..nem paráznak élik az életüket, kis pénzből akár. a politika ott is egy rakás szar, de tudják tőle függetleníteni magukat és ez jó. na én is erre törekszem, szerencsére azért a baráti köröm se spilázza ezt túl..egyszerűen vannak még fontosabb témáink..ez azért megnyugtat:)

hunter41 2008.01.12. 18:51:21

Kedveske! Minden tiszteletem a tiéd! Őszintén. De szívesen elolvasnám mondjuk 2 év múlva a véleményed. Ha már lehúztál - itt és most - két évet.
Én egyébként sokat használom a magyar nyelvet. Nagyon hiányzik, ha nem magyar közegben vagyok. De Amikor '99-ben hazajöttem, hát bizony az én szívem már utána oda húzott...

Pipas 2008.01.12. 18:54:01

"...mint a magyar, félreszámláz, félszürkén vállal másodállást, stb. A kapitalizmus ugyanolyan mindenhol..."

Hát lehet, hogy az ilyesmi olaszországban divat, de meg kell mondanom, hogy nem mindenütt általános. Vannak helyek európában, ahol nem igazán szokás ilyesmit csinálni.

"...it nyugdíjalapba fizettem, akkor a 9 évnyi gürizés eredményét a TV ostromakor sikerült egy járörkocsi formájában felborítani és kiégetni a

Zsola 2008.01.12. 18:54:46

Kiváló cikk, a szívemből beszéltél!
Én is úgy döntöttem, hogy maradok, és itt fogok feltalálni. Optimizmus nélkül nincs jövő!
De felteszek egy jó kérdést: a kint meggazdagodott okos (vagy éppen tökhülye "utcaseprő nemzedék") mi a *****ért nem jön haza, miért nem vállalkozik itthon. Annyi nyereségből már kijönne az itthoni indulás.
Nnnna azokat kell jól megbecsülni, nem azokat, akik hazajönnek nyaralni.
Üdv mindenkinek!

mynickname 2008.01.12. 18:55:20

kedveske! szívemből szólsz..
én se adok dokinak pénzt:)) meggyőzősdésem h. az igazán jó/etikus orvos elvégzi hálapénz nélkül is a dolgát a gerinctelen meg leszarja beteget akkor is ha fizet. más kérdés h.ezekből van most több talán.nagyon nem mindegy h.mi hogy állunk a dolgainkhoz, egyenes derékkal, karakánul nem igazán basszák át az embert, de ha lúzer vagy meg eleve úgy állsz vmihez h.ez gáz, nem fog menni, mindenki köcsög akkor azt is kapod vissza. nem mondom én is dühöngök ha nem úgy mennek dolgok ahogy kellene, de szóvá is teszem.barátaim pl.ezért nem szeretnek velem étterembe menni sokszor, mert én nem eszem meg a hideg sült krumpli, meg nem iszom meg a kólát amiben nincs buborék hanem visszaküldöm.kellemetlen vendég volnék? sztem csak elvárom h.azt kapjam a pénzemért ami jár.

Pipas 2008.01.12. 18:59:36

"miért nem vállalkozik itthon. Annyi nyereségből már kijönne az itthoni indulás."

Normális vagyol -e? Követed -e te a dübörgő magyar gazdaság híreit? Van -e neked ismerősöd, aki tönkrement már?

Egyébként nem értem miért írkáljátok, hogy "ott sincs kolbászból a kerítés"? Pedig dehogynem, itt például kolbászból van!

hunter41 2008.01.12. 18:59:46

Zsola! Talán azért nem jön ide vállakozni, mert ha már tisztességesen megkereste azt a nyereséget, akkor nincs kedve adó formájában elveszteni idehaza az egészet. Ráadásul hiába, mert csak az osztogatás/fosztogatás haszonélvezőit gyarapítaná vele.

Átlátó 2008.01.12. 19:03:03

Vacsora előtt vagyok,ezért csak két általánosságot ideröffentek. -A bürokrácia a tehetségtelenség fokmérője. -Olyan a konyha,amilyen a főszakács és az ő segítői. (Mondom éhes vagyok.) :)

hunter41 2008.01.12. 19:04:56

Akkor jó étvágyat! Én is elmegyek inkább valami hasznosab és kellemesebb dolgot tenni!:)

Zsemle 2008.01.12. 19:09:49

Felejtsd el ezt az 'allam felneveli'-t. A szulok nevelik fel. Az allam a csak a szulok adojanak el nem lopott maradekabol finansziroz egy eleg gyengusul mokodo kozoktatast es kozegeszsegugyet.

Es nem csak a penzert mennek el az emberek. Hanem eleguk van abbol, hogy az allam meg a tobbi 'utcasepro' kaliberu ember feleslegesen idegesiti es kihasznalja oket. Ennek tetejebe a penz mar csak bonusz.

Ha azt akarod, hogy otthon maradjanak az emberek akkor tessek epeszu es tisztesseges(ebb) kormanyt megvalasztani. Ha ez nem megy akkor ne csodalkozz, hogy az ertelmesebbeknek semmi kedvuk az 'utcaseprok' es az o kormanyuk eltartasa.

kalasnyikovfan 2008.01.12. 19:10:46

Azért nem szabadna elmenni mert az a könnyebbik út. Harcolni kéne akár fegyverrel is a külföldiek szálláscsinálói ellen ....
Tudniillik nem véletlen ami most az országban folyik, ki van ez számolva rendesen.
Mert mi is lesz itt ha az összes normális ember elmegy innen, vagy teljesen belefásul a kilátástalan helyzetbe?
Lassan már minden a külföldieké és ha kiürül az ország kezdődhet a szabad betelepülés és akkor már tényleg nem lesz aki visszazavarja ezeket oda ahonnan jönnének ...
Szóval nem szabad feladni !!! Kitartás !!!!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 19:11:46

ebben az egyben amúgy milyen baromi nagy az egyetértés! mármint abban, hogy mekkora szar itt élni..

talán mi magunk vagyunk a probléma?

meg kellene pontosan fogalmazni, hogy mik a céljaink, és tenni értük. ha tényleg ennyien vagyunk, akiknek elege van a sokat emlegetett magyar mentalitásból - ami az elsődleges oka annak, hogy menekülnek innen az emberek - akkor fogjunk össze valamilyen formában.

lácsócsávó 2008.01.12. 19:12:34

Nos, a témáról csak annyit,hogy:
1.Nem az állam nevelt fel, hanem a szüleim. Be is baszna, ha annyit érnék amennyit az állami oktatás meg egészségügy rám fordított.
2.Nem azért mennek el az emberek innen, mert ennyi vagy annyi a minimálbér. Az egy dolog. Itthon őrültek az emberek,kint is csak máshogy. Egy barátommal beszéltem tegnap aki Németországban lakik. Egyáltalán nem akart kimenni, de így alakult. most már jól érzi magát. Miért? "Itt nem láttam sietni embereket. Itt nincs az a két kézzel kapaszkodás a pénzbe. Nyugodtabb vagyok itt."
És nem mellesleg 50 km vasúton 20 perc, nem 65.
3."Tiéd az ország,magadnak építed" Aha...

Úgyhogy ez (a blog ezen bejegyzése) egy csodálatosan hibavaló vállalkozás arra,hogy nagyon gyenge indokokkal próbáljon változtatni az emberek elhatározásain.Minden tiszteletem a tiéd.

Yeolde 2008.01.12. 19:14:30

Azért kell elmenni külföldre dolgozni, hogy az ot megszerzett tapasztalatokat itthon hasznosítsd. Nem az a cél, hogy örökre maradj külföldön, hanem amíg anyagilag is jól jársz, menj ki és dolgozz külföldön.
De itthon költsd el a megszerzett pénzt.

W Joe 2008.01.12. 19:24:07

Nekem is sok ismerősöm kiment külföldre. A legtöbben úgy vágtak neki, hogy kimennek pár évre, hogy összegyűjtsenek egy kis pénzt. Hogy legyen egy kis indulótőke, az itteni életükhöz.

Persze lehet, hogy ez időközben megváltozik, és sokan kint maradnak. Ez majd kiderül idővel.

Szerintem nem rossz dolog, hogy sokan kimennek világot látni, ha a többség idővel visszajön.

Ha viszont tartósan kinmaradnak, az tényleg szívás lesz.

Tartok tőle, hogy az orvosok közül pl. sokan kint maradnak.

kedveske 2008.01.12. 19:25:21

Kedves Lácsócsávó!

egyáltalán nem hiába való vállalkozás. Ez a lusta emberek hozzáállása! Igenis beszélni kell róla, beszélni, beszélni, beszélni!
és minél több helyen beszélünk róla, annál tönn ember fog csatlakozni! tudod, általában a legsikeresebb vállalkozások is például nagyon kicsiként kezdték ebben a világban.
És amíg tényleg nem hiszed el, hogy egy ember is képes változtatni a dolgokon, addig hiába is élsz. semmi örömöd nem lesz az életedben.

húú! ez nagyon gurusan hangzott. valaki állítson le!

de! ez tényleg így van! szóval keep talking!

Pipas 2008.01.12. 19:28:46

"De itthon költsd el a megszerzett pénzt."

A pénz otthoni elköltésével csak két bajom van: 1) nem csípem a tahó kiszolgálást és 2) nem akarok kínai szarokat venni.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.12. 19:30:50

Ha kimennek a fiatal diplomások is, és kimennek segédmunkára a kallódó fiatalok is (ez utóbbiak is jó keresetért! Ismerek ilyeneket.)... akkor ki marad itthon?

aranyhaj.blogspot.com

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2008.01.12. 19:35:06


"El Condor 2008.01.12. 17:59:25
Menjen, aki akar, de én egyet se engednék vissza."

Le kell hülyézzelek. Pont az lenne a lényeg, hogy szépen hazamegyünk, egy egész más mentalitással, te meg meglepődsz, ha rálépek a lábadra és elnézést kérek, ahelyett, hogy kurvaanyáznék, hogy a lábam alá raktad a tiedet.

fz.solti 2008.01.12. 19:37:26

Kedves kalasnyikov!
Gondolom, hogy Te nem nagyon éltál az "átkosban" hogy ilyen okos vagy. Sőt, azt is gondolom, hogy tornából felmentett párttitkár apuka gyermekeként sorkatona sem voltán. Legalábbis remélem, hogy ez így van, mert különben egy pszichopata állat vagy, aki mindenáron vért akar ontani, pedig fingja sincs sem a történelemről, sem a gazdaságról.
Baromarcú barátom, húzz bőrt a fogadra, az egérpadot tedd ráa klaviatúrára, hogy ne tudj ilyen hülyeségeket mégegyszer mondani, vagy írni. Sőt, az agyműtétet is javaslom, hogy a gondolataidat is száműzhesd okos fejedből.
Nyugi, nekem sem tetszik az ami ebben az országban van, de ezzel már így vagyok kb. 45 éve. Azt azonban a megnyugtatásodra elmondom, hogy világ életemben dolgoztam, 2 nyelven beszélek (nem csak a magyart törve) és a ccsaládom köztiszteletben áll. Soha nem politozáltam és nem is pofáztam hülyeségeket. Tudod, szar dolog, ha a munkában megizzad az ember, de ha megfürdik, akkor tiszta lesz. A hozzád hasonló baromarcúak nem dolgoztak életükben egy percet sem, csak bértüntetni, vagy csurkasegget nyalni tudnak!
Ollé!

cockney 2008.01.12. 19:39:41

azért egy fontos erkölcsi szempontról nem beszélt még senki, ha kimész külföldre az az ország nem lesz a hazád, tehát kevésbé fognak szarul esni az ottani bajok. itthon szégyeled magad más magyarok miatt (ha egy kicsit is fontos neked ez az ország), kint nem fogod egy angol vagy egy német miatt. nem fog érdekelni, h ki az miniszter, hogy élnek két kerülettel arrébb, jobban tudsz csak a jóra figyelni. magad körül nem a saját rokonaidat, barátaidat látod majd tönkremenni vagy sínylődni nap mint nap, hanem vadidegen embereket.

magyarországon két dolgot nem érdemes csinálni: dolgozni és adózni. minden másra ott a mastercard (az állam). szerintem is az lenne a legjobb ha az állam magára hagyná a felelős és öntudatos embereket. ha nem kéne adóznom, csak tételesen fizetnék mindenért. az egészségügyért, az infrastruktúráért, stb... de csak olyan mértékben, ahogy igénybe veszem. kurvára demoralizáló napi 10 órát dolgozni úgy hogy a fél fizetésed olyan emberek ellátására megy el akik otthon tvznek egész nap, vagy lopkodnak az utcán. el kéne zárni végre a csapot, és aki élni akar az menjen el csatornát ásni vagy utat építeni.

tudom, kint is vannak ingyenélők, de ott van miből eltartani őket. és nem az adó az egyetlen állami bevételforrás, mint nálunk.

na mind1 hagyjuk mert még órákat lehetne írni erről az országról, csak minek... halálra van ítélve.

kedveske 2008.01.12. 19:42:35

Kedves Hunter41!

Én már lehúztam otthon 7 évet alkalmazottként, de valahogy mégsem tudták elvenni a kedvemet... én nem látom olyan tragikusnak az életet otthon. nem mondom, hogy tökéletes, lenne min változtatni bőven. Például attól a dzsuvától ami Budapest utcáin van, én is kiakadok, nap mint nap. Nem tudom mi lesz két év múlva, lehet hogy a sok kiakadástól majd lehet, hogy ismét kiruccanok külföldre egy kicsit, de tudod, nekem akkor is Magyarország a világ közepe, és nem tudnám elképzelni, hogy máshol éljek. Szeretem az embereket és az országot, akkor is, ha útálatosak. és pont ezért rossz hallani a velem egyidőseket is olykor, hogy "fú de szar itthon, amint adódik egy lehetőség én lépek".
És nem is hagyom, hogy elvegyék tőle a kedvemet! ti se hagyjátok!
Például, ha azt látjátok, hogy Budapest utcái már több mint 8 éve ugyanolyan dzsuvásak, akkor légyszi ne szavazzátok már meg harmadszorra is a Demszkyt!

cockney 2008.01.12. 19:47:35

másrészt arról sem nagyon írt még senki, h nem a kvalifikált, diplomás emberek kivándorlása lesz a fő veszteség. hanem a szakmunkásoké!!! minket is utolért a büdös a munka mentalitás, és nincs megbecsülve egy fényező vagy egy villanyszerelő, pár országgal nyugatabbra meg verekednek érted. és ez egy domino efektus: ha az angolnak büdös a szakmunka, odamegy a magyar, m.o.-n meg maradnak a lusták. ha a maradék magyarnak büdös a munka? jönnek majd a románok meg a kínaiak. akikkel amugy semmi bajom, a kinaiaktól sokat lehetne tanulni a szolgáltató szektorban. csak azért ugy lenne az igazi ha mindenki a saját hazájában boldogulhatna.

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2008.01.12. 19:50:36

cockney 2008.01.12. 19:39:41

"...itthon szégyeled magad más magyarok miatt (ha egy kicsit is fontos neked ez az ország), kint nem fogod egy angol vagy egy német miatt. nem fog érdekelni, h ki az miniszter, hogy élnek két kerülettel arrébb, jobban tudsz csak a jóra figyelni. magad körül nem a saját rokonaidat, barátaidat látod majd tönkremenni vagy sínylődni nap mint nap, hanem vadidegen embereket."

Konkrétan az angolokat sem érdekli, ki a miniszter, és na ez a csodálatos dolog, amikor megérint, furcsállod, majd elhiszed hogy létezik: NEM KELL sínylődni és szembesülni napi megélhetési problémákkal. A minimálbérből sem.

Pipas 2008.01.12. 19:54:57

cockney: Azok mennek (akarom nondani jönnek:) ki, akik tudnak és akarnak is tenni valamit a jobb élet reményében. Hát persze, hogy ha ez sokáig megy, akkor az nem tesz jót az országnak.

is 2008.01.12. 20:03:25

írok valamiket, amik szerintem még nincsenek itt:
- a magyar érzést lassanként le kell cserélni európai érzésre (mint ahogy a 7 különálló törzsi érzést sikerült lecserálni egy magyarra, persze István-Koppány véres harcok után), és akkor azt mondani, hogy Európában belül ha mész, még otthon vagy. az USA-ban 50 állam van, saját adóval, saját parlamenttel, saját törvényekkel, saját rendőrséggel, saját választási rendszerrel, saját kormányzóval, aztán mégse gondolnak semmit arról, aki Iowaban születik, Floridában jár egyetemre, majd aztán Californiában dolgozik, és ott fizeti az adót.
- nehogy azt hidd, hogy a magyar az egyetlen. sacc per kb. (de nem hasraütés), hogy a nyugati államok lakosságának 5%-a választ új lakhelyet magának élete során. egy adatot tudok: Hollandiából évi több tízezer holland húz el, többek között Mo-ra. van magyar falu, aminek érdemi része holland tulajdon.
- az meg hogy munkából kifolyólag éveket más országban élek, az meg TERMÉSZETES, és sokak csinálják ohne problem.
- és persze ha hazajön valaki, aki külföldön sikeres (Soros, Szetey), azt nekünk itthon percek alatt sikerül lezsidőzni, lebuzizni, aztán a munkájával többet már nem is foglalkozni. amíg a zsidózás fontosabb, mint hogy mit tesz valaki, addig nem érdemes ide belefeccölni semmi energiát. nem a pénz kell, az elismerés. mondjál nekem bárkit, akit a magyar elismert. csak egy példát mondok: Bokros Lajos. most már bezzeg legyen miniszterelnök, de nézd meg, hogy mi volt 1996-97-ben. sajnos nem tudod elmagyarázni, hogy most nem ugyanaz a jó magyaros lehúzós hangulatkeltés van Gyurcsánnyal, Molnár Lajossal szemben. a magyar semmit se tanul.

mindezzel együtt is sehol se vagyunk ahhoz képest, hogy 10% Lengyelország, 20% Románia, és 20-25% Bulgária kivádorol ezekben az években (talán a lengyelek egy része majd vissza is megy)

porthosz 2008.01.12. 20:04:17

"csak azért ugy lenne az igazi ha mindenki a saját hazájában boldogulhatna."

Én szivesen boldogulnék itt is ha nem lenne állam. Ilyen egyszerü ez. Speciel az én teljes fizetésem (brutto) plussz amit még a munkáltató fizet utánnam simán eléri a 300 ezer forintot havonta. Ha még ehhez hozzáveszem a szinte mindenen lévő 20% áfát plussz a benzinen lévő kb. 5000%os áfát (mert a 300 forintból kb. 230 ft csak adó) meg regadót meg minden ap@m faszát akkor kb. kijönne hogy én gyakorlatilag havi 500 ezer forintot keresek csak épp ebből az állam miatt kb. 150 az ami tiszta.

Innentől kezdve lehet pofázni hogy akkor mi van ha beteg leszek stb, hát bakker havi fél millából akkor és ott gyogyitatom magam ahol nekem tetszik. Nem valami tetves lepukkadt korházban. És ez igaz mindenre ebben az országban.

porthosz 2008.01.12. 20:08:25

Egyébként meg elég lenne annyi hogy ledozeroltatni a parlamentet persze amikor teli van. Hallottam is mostanában arról hogy van erre egy ideális jelölt, valami 11 éves román kissrácról van szó akiről ugy hallottam hogy akár atombombát is robbantha akkor sem lenne semmi mert az a jelenlegi magyar törvények szerint nem büncselekmény és nem büntethető. Sőt még csak ki sem toloncolható, egyáltalán semmi sem. Nos ezt a jóravaló fiatalembert kéne megkérni hogy dózerolja le a parlamentet lévén hogy ez se nem büncselekmény se nem büntethető ezért :)

kedveske 2008.01.12. 20:16:13

Kedves Fzsofi!

Hasonlítgathatjuk az országunkat Nyugat-Európához, de minek? mi értelme van? két teljesen különböző dologról van szó. Anglia például a kizsákmányoló gyarmatpolitikájával többek között fényévekre bebiztosította magának a jólétet. Arról nem beszélve, hogy az olcsó munkaerő özönlik be hozzájuk. Ott nyilván más foglalkoztatja az embereket nap mint nap. illetve nem hiszem, hogy a politika nem foglalkoztatná őket, csak lehet, hogy kisebb mértékben.
És szerintem itthon sem az lenne a lényeg, hogy az emberek ne foglalkozzanak a politikával. Sőt, pont most kellene jobban odafigyelni és nem a homokba dugni a fejünket és "menekülni" a gazdagabb országokba!
Amit én szeretnék, az az, hogy az emberek változtassanak otthon a hozzáállásukon! És ezért a szerény eszközeimmel harcolok is! És Magyarország igenis JÓ HELY!!! lehet, hogy a Nyugati népek tojnak a fejünkre, de kit érdekel? engem nem igazán! én is tojok az ő fejükre és inkább építem a saját hazám! és jó lenne, ha a magyarok végre levetkőznék ezt a kisebbségi komplexust és büszkék lennének az értékeikre és magukra! és ne azon gondolkodjanak, hogy innen el kell menni. akkor se, ha nehézségekbe ütköznek!
és képzeld, volt szerencsém egy szerb fiúval együtt lakni egy kis ideig. Hát az úgy dícsérte Magyarországot! tök jól esett. Szóval nem tragédia, ami otthon van! csak nem szabad feladni. nagyon sokáig még nem szabad feladni!!!
Szóval Mynickname! ne aggódj, nemsokára én is jövök haza és segítek! :)

lácsócsávó 2008.01.12. 20:16:30

Kedves Kedveske!

Részben egyetérek. Részben. A beszéléssel nem megyünk semmire. Ha jól tévedek demokráciában élünk-ergo 4 évente szavazni kell(ene).Csak az a baj, hogy nem tudok felelős vezetést választani az ország számára, mert nincs ki(k)ből. És ez nem gyurcsány, orbán, mszp vagy szdsz, vagy miép kérdése. A rendszer rossz, és ez mélyen elkeserít. Igyekszem nem feketefehéren látni a dolgokat. Egy sztori. Apám rákos lett tavaly augusztuban kellett megműteni. Kb. 100.000 ft be került,debrecenben. Főorvos, normális kórterem, modern technológia. Kérdem én,hogy apámnak miért kellett pironkodva-húzódozva megkennie a főorvost, mikor harminc éve egy kibaszott forintot nem csalt el a tb-ből, és az adóból sem? Ugyanakkor a legjobb barátom apja szülész főorvos. Az ÉLETÉT áldozza erre a munkára, a családja, a házassága, meg lassan ő is rámegy. Az a melót (heti 3 ügyelet,24 órázás + még a papírmunka) "hálapénz" nélkül én sem csinálnám. Ez egy kibaszottul igazságtalan rendszer, és nem látok olyan politikai erőt, vagy civil szerveződést, ami tenni próbálna ez ellen. Mondtad, hogy lusta vagyok. Ezt hadd döntsem el én. Nem hiszem, hogy azért mert osztozom a hurráoptimizmusodban, és "mentsükmegavilágot" elgondolásodban teljes mértékben, ezért ilyen vagy olyan lennék. És ne legyenek illúzióid, EGY ember ezen a helyzeten nem fog változtatni. HA látnék valamiféle grassroots - civil mozgalmat, ha lehetne valami értelmes emberre szavazni vagy tenni v.mit, hidd el megtenném. Miért baj, ha megmentési listámon a világ csak a második és én vagyok az első?

grafitember · http://www.napirajz.hu 2008.01.12. 20:16:42

Pipas,

Nem érted jól, hogy mit akartam mondani. Az első gondolatnak az a lényege, hogy az ember valahogy mindig boldogul. Nincs plazmád, de nem fázol és tudsz enni valamit.

Ha valaki nem politizál, nem kelti a közhangulatot, akkor az egyértelműen beletörődött depressziós, vagy komenista?

Szerinted a TV-t kizárólag Fradisták ostromolták? Láttad az ott készült képeket?

Ha a politikusok ellopnak ezermilliárdokat, akkor a "népnek" joga van rendőrautót borogatni? A franciákat említed, ott főleg a bevándorlónegyedekben van borogatás, molotovkoktélozás. Valahogy nem a sanzelizéről kapja az MTI a képeket. Nem látok Anjou liliomos zászlókat sem náluk. A diáktüntetéses egy jól működő rendszer megváltoztatása ellen irányult. Ott volt alternatíva.

Ha Gyurcsány Ferenc holnap felállna a székéből és vele menne az egész béna, tehetségtelen garnitúrája is, akkor ki ülne a helyére? Viktorék? Mit gondoltok? De őszintén? Mikor lesz értelme Magyarországon annak a kifejezésnek, hogy "államférfi?"

Mikor jönnek végre szakemberek? Ha a Fidesz nyer most, akkor pl. A Deutsch milyen miniszter lesz (mi nem volt még?)
Ugyanazok az arcok, ugyanaz a kapitalista érdekszervezet. Teljesen mindegy.

Tudod, én is mennék az utcára azonnal. Ülnék az első vonatra és mennék haza tüntetni boldogan, kipirult arccal, ha lenne VALAMIÉRT tüntetni. Mert valami ELLEN semmi értelme. Megoldani kell a problémát, és nem felhívni rá a figyelmet. Azt látjuk, köszi.

Egyáltalán nem kell politikával foglalkozni. Ha jönnek a választások, akkor keresni kell egy megfelelő embert abban a régióban és rábeszélni, hogy legyen képviselő. Még véletlenül sem azokból választani, akik már ültek a parlamentben. Mindenki legyen független. Mindenki.

Ha egy nap Tótkomlós felett látnak egy piros repülő tehenet és kimegy a tévé, és megkérdezi a polgármestert, akkor a tag-ben miért van ott, hogy melyik párt tagja?
Kit érdekel?

A hangulatkeltés a legelkeserítőbb az országban. Magyar vagyok, az is maradok, a gyermekeimet magyarnak nevelem majd és szeretnék mielőbb hazaköltözni. Nem tartom magamat "menekültnek".

Diffeomorfizmus 2008.01.12. 20:17:10

( az alabbi episztolat megeresztettem a HVG-n is, de ez jobban porog )

1. (jobbrahuzasrol). Van egy rossz hivem a veres olvtarsak reszere. A jobbrahuzas a fiataloknak egyre erosebb lesz. Ennek 2 oka van :
1.1. Ez a generacio individualista. Es a baloldali ujraelosztas , mint olyan, nem tetszik neki. Ugyan, miert fizessen tobb adot, hogy a cigany segelyt kapjon, vagy 20 * -os arert epitsen a kormany autopalyat ?
1.2. Ez a generacio akar valamire jutni. Es latja, hogy (a) a helyeket olyanok ( posztkommunistak) figlaljak elole, akik az MSZ(M)P-s es KISZ-es kapcsolataikon kivul sem nem tehetsegben, sem nem szorgalomban, sem nem kockazatvallalasban tuntek ki. Es megis megvagyonosodtak. Nyilvan a tobbiek rovasara. (b) Mindenkinek csipi a szemet, hogy a "Tisztelt Miniszterelnok Ur" a kozeposztalyt nem, az elitet viszont tamogatandonak tekinti. Mintha nem az elitet "tamogatnank" mar vagy 20 eve.

Es akkor meg nem is szoltam arrol, hogy a kedves baloldal semmit nem tesz azert, hogy vegre ne kopjenek bennunket pofan a sajat orszagunkban ( L. Hankook, L. Suzuki ), hanem a mi rovasunkra tamogatja az idegeneket.

Szoval : hol is ebben az ervenyesulni akaro fiatalok erdeke ?! Akiknek a szaktudason es ambicion kivul semmi egyebuk ( p.l. sem Dovrev K. az agyban, sem Zuschlag a haveri korben ) nincs.

2. (arrol hogy ki a senki ). Valo igaz, kulfoldon egy nagy senki vagy. csak abban kulonbozol az arabtol/toroktol, hogy van egy diplomad / PhD-d. Semmi egyebben nem. Ne is almodj rola, hogy jobb csaladbol valo ( p.l. a helyi arisztokraciahoz, felso kozeposztalyhoz tartozo ) emberek a barati korukbe fogadnak.
Ez Megyarorszagon megtortenhet.
ennek dacara : Magyarorszagon is egy senki vagy, mert sajnos a jobb polgari korok mar nem leteznek. Helyuket a fent emlitett (poszt) kommunistakhoz kotodo emberek foglaltak el, akikkel jobb erzesu ember nem kozoskodik.
Tehat itthon is egy nagy senki az ember, csak negyedannyi fizetesert.

3. ( a hazai viszonyokrol ). Sok kulonbseg van a K- es a NyEu-i mentalitas kozott.
a legfontosabb azonban az, hogy NyEu-ban sokkal kevesbe van meg a hazai feudalisztikus mentalitas.
az, hogy a bank elnok-vezerigazgatoja felveszi az X%-os bonuszat, mialatt kedelyesen odavagja a beosztottaknak, hogy " Az iden nincs bonusz, kollegak, oruljenek neki, ha az allasuk megmarad. " ( miheztartas vegett a jelzett bank az MKB ).

Erdekes gondolatkiserlet, hogy a (poszt) szocialista mentalitas termeli-e ki magabol ezt a hihetetlen impertinenciat, vagy pedig hogy a magyar feudalis szellem termeke a jelenlegi mszp es a "gazdasagi elit".

[ arrogancia ugyeben a Fidesz sem artatlan. Megis, ugy tapasztalom, hogy egysegnyi fideszes arroganciahoz legalabb 8 egysegnyi (poszt) szocialista arrogancia tarsul. ]

4. ( mindenkepp megfontolando ) az, hogy az ember a hazajatol tavol eljen-e. Mert kinn boseggel akad jol fizeto ipari allas, vagy egyetemi kutatoi osztondij. De megis - a sajat kozegedtol tavol, idegenek kozott, tobbe-kevesbe ellenseges kozegben kell elned.
Viszont 4 evente nem kell idegeskedni, hogy visszajon-e ( itt marad-e ) az orszagot eladosito, arrogans, a felemelkedesunket gatlo mszp es (poszt) kommunista banda, vagy pedig gyarapodhatunk-e tovabb a munkankbol egy nem-baloldali kormany alatt.

5. ( a kozallapotokrol ). Hat igen, kulfoldon sokminden mas, p.l.
5.1. Az onkormanyzati neni, akinel kovetkezo nap a honositast kellett volna inteznem, elozo nap ESTE NYOLCKOR (!) felhiv, hogy sajnos kov. nap nagyon sok a meetingjuk, kozbejott valami, es ha lehet ne menjek.
5.2. A kalauz ELORE koszon az elso felszallonak. A vasuttarsasag pedig visszafizeti a jegy aranak a felet, ha fel orat kesik a vonat.
5.3. A fonok beismeri , ha hibazik, sot tolem ker segitseget. Az igazgatoval nyiltan lehet beszelni az elomeneteli lehetosegekrol, es a jo munkat nem csak dumaval hanem az inflacio duplajat meghalado emelessel is elismerik. A munkakorhoz hozza tartozik, hogy lehet tudomanyos cikket irni ( nem egyetem ), mert a vezetoseg felfogja, hogy ezzel az ember a sajat nevet oregbiti es referenciakat szerez.

Sot, mi tobb : nagy szerencsevel es meg tobb munkaval az embernek leeshet egy egyetemi pozicio illetve egyetemi karrier.

Az a gond, hogy ilyen hely Magyarorszagon nem igen akad ( viszonylag jol fizet, a fonok tobbet tud [egy adott teruleten] mint en, kreativ munka, stb ), de az embernek a kapcsolatai megsinylik a dolgot.

Engem p.l. mar ket ( magyar ) lany is kirugott ( eljegyzes megvolt ), mert ok nem akartak kijonni, en meg ugyan, hova jojjek haza ?! Ahogy eszrevettem, nagy a kulturalis szakadek a bennszulottek es kozottem, szoval semmikeppen sem vennek noul itteni lanyokat. szoval gond van. Ez latszolag marginalis dolog, nadeha valaki belegondol, hogy gyakorlatilag 8 eve elek ittend egyedul, akkor mar kevesbe vidam a helyzet. ( Emellett nem szeretnem, ha lesz gyerekem, akkor az bizonytalan gyokerekkel rendelkezzek es ne beszeljen magyarul. Mert az onfeladas sehova sem vezet. )


Ja igen, a mernoki (stb) keresetekrol. En mernok vagyok, de penzugyi teruleten dolgozok. Itthon MAX. 400 KHUF/m-t tudnek kapni. Ugye, ez netto 200. Ehhez az asszony hozzatenne 100 KHUF/m-t. Es ebbol kellene lakas jelzalogot fizetni meg gyerekeket felnevelni. Ja, igen : szegeny anyam gazszamlaja decemberben 54 KHUF volt.
Ott kinn ezek nem ilyen veszes dolgok ( bar sajnos, most itt is valami szoc. demokratak vannak a 6almon es mindenkit agyon adoztatnak. )

javaslatom.
Azt javaslom, hogy mindenki menjen ki ( mar csak azert is, hogy ezalatt sem az emeszpeseknek fizetjuk az adot ). Amikor anyagilag es exisztencialisan osszeszedtuk magunkat ( 8-10 ev ), akkor vissza lehet jonni. Azonban vigyazni kell arra, hogy
=> a kulfoldi hadallasok meglegyenek. ( Ha egy ujabb Gyurcsany klon jon, akkor el lehessen menekulni )
=> lehetoleg ugy kell intezni a dolgokat, hogy kulfoldon adozzunk, kulfoldi bankszlank legyen, stb. Mar ha nem kivanjuk a masok ( mszp, szdsz ) hibait, adossagait sajat zsebbol kifizetni.
=> arra mindenki figyelmezzen, hogy akarhova megy, magyar marad. Ez van. Es jobb ezt eszbetartani, mint gyokertelenne valni, vagy kuzdeni a magyarsag ellen. Nem szegyen az : a 7 milliard labasfejubol csak 15 millio a magyar ;) es ez fogy, egyre ritkabbak leszunk ;)

Pipas 2008.01.12. 20:17:44

Ja a román kiscsákó a Blahán! Ugye milyen faszán működik a magyar rendőrség!? Ugye nekem is otthon kellene maradnom, hogy hasbaszúrjon a késével, mert akkor megint bevinnék a rendőrségre egy fél órára.

Tomi 2008.01.12. 20:18:20

Tetszik az irasod. Meg ha nem is vagyunk teljesen egy velemenyen.
En otthon is jol kerestem, kulfoldon aranyaiban ugyanannyit keresek mint otthon kerestem, nagyjabol ugyanaz az eletszinvonalam, de az eletminosegem itt sokkal jobb.
Nem a penz miatt jottem el hanem az emberek egymashoz valo viszonya miatt. Nem a barati korben, az egy kicsit masik orszag az orszagban nekem, hanem ugy altalaban munkahelyi legkor, utcai legkor, tarsadalmi legkor miatt.
Meg ha csak nem segitenenk egymasnak otthon, mert azt persze mashol sem teszik ismeretleneknek, de legalabb nem teszunk egymasnak keresztbe itt. Legalabb az elni es elni hagyni megvan.
Munkahelyen pedig egyenesen egymast segitjuk nem pedig furjuk ahogy otthon szokas (bar en ebben is szerencses voltam ellenben sok ismerosom tapasztalatai alapjan mondom)
Szoval nem sak a penz. Aranyaiban tobbet kapsz de tobbet is koltesz, e miatt csak akkor erdemes jonni ha haza akarsz menni.
Aki kint is marad es vallalja hogy kicsit idegen marad az ugy latja ez meg mindig kisebb ar mint hazai legkorben leelni egy eletet.

triton 2008.01.12. 20:24:50

Én lassan 1 éve jöttem Írországba. Nem a pénz miatt, hanem mert már szégyeltem magam, hogy nem beszéltem angolul. Anno csak egy alapC kellett a diplomámhoz, ami tehát van(nem mérnök és nem is "büfé" szak). És kizárólag a még nem elég angolom miatt nem tudok a szakmámban dolgozni.

Valóban sok hazalátogató lök nagy szöveget, hogy milyen jó máshol a világban és túloz a fizetésekkel is. Ezért van, hogy otthon azt hiszik a legtöbben, hogy a külföldi élet a kánaán. Hát nem így van.
Nagyon jól meg lehet élni és sokat félre lehet tenni, de igenis meg kell dolgozni érte, nem adják ingyen. A fizetések, de az árak is mások, így azt szoktam nézni, hogy mennyit tudok félrerakni. Pont ötszörösét, mint otthon. havonta. egyébként könnyű megszokni, hogy hetente van fizetés a számlán és több, mint az eddigi (otthoni) havi. És akkor még nincs is jó munkám jelenleg.

Én is tervezem, hogy év vége felé végleg visszaköltözöm, mert vannak dolgok, amiket otthon szeretnék lerakni az asztalra. Pl gyerek kérdés. Ide biztos nem. Meg otthon vár a lakásom is, nem kell bérelni. Szülőkről, barátokról meg budapestről nem is beszélve. Hiányoznak. Az emberek és a nyűg, meg a sok otthoni szarság az nem, de ezek igen.

Viszont abban maxi egyetértek a többiekkel, hogy itt mindenki nyugodt. Senki nem pöcsöl az anyagiak miatt, nincs az a nyűg, ami már akkor szembeköszön, amikor megérkezem ferihegyre. Még kellene maradni minimum 2-3 évet, de ha kivárom, akkor már tuti, hogy maradnék is. Ide mindenki 1-2 évre jön, aztán már itt vannak 3-6 éve és legtöbben nem is tervezik egyenlőre a hazaköltözést.

A sok külföldi, meg jó írországnak (többször van erről szó az újságokban). Az összes bevándorló messze veri iskolázottságban az íreket.

Egyébként a külföldi tapasztalat alapján valóban változik a szemléletmód. Olyannyira hasznos, hogy pl az összes egyetemen végző ír azzal kezdi, hogy elmegy 1-2 évre a világban, nem véletlenül. Legtöbben usa, kanada, ausztrália, új-zéland. (de ugyanezt csinálják a kanadaiak is, legalábbis többüktöl ezt hallottam).
Az otthoniakra is ráférne, csak ne felejtsenek el hazamenni/hazajönni. Én sem akarok máshol élni életem végéig, de még 10 évig sem. Jó lesz nekem az év vége is:)

üdv

fzsofi · fzsofi.spaces.live.com 2008.01.12. 20:31:03

Kedveske!

Nem írtam még le, de semmiképpen nem menekültem otthonról. Jött egy lehetőség, én pedig éltem vele. Azt viszont írtam már, hogy haza is fogok menni valamikor, akkor is, ha fenntartom, hogy jelenlegi formájában VICC Magyarország.
Szeretemimádom, ajnálom boldog boldogtalannak, büszke is vagyok, de legyünk már önkritikusak...
Részemről elkerülhetetlen az összehasonlítgatás, mert pont azt a mentalitást szajkózom én is, amiért Te a magad szerény eszközeivel harcolsz otthon, én pedig benne élek itt.

Babesz 2008.01.12. 20:50:13

Olvasgatva a kommenteket, sok érdekes volt! Fiatal (talán mondhatom magam ennek 27 évesen) mérnök vagyok, talán elég nagy magyarság tudattal, de ennek ellenére nem maradok itthon. Gondolom most sokan azt gondolják, hogy nem is vagyok magyar, de igen, csak elegem van, abból, hogy a fizetésem felét elveszik, valamint a maradékból megvett lakásomat meg agyon adóztatják...
Dolgoztam már külföldön 1 évet (takarítóként és a szakmámban egyaránt tevékenykedtem). Nincs kolbászból a kerítés, de megbecsülik az embert (takarítóként talán még jobban megbecsültek, mint mérnökként), és sokkal jobb az emberek morálja, valahogy boldogabb mindenki és ez rám is hatott. Na meg persze a fizetésemet nem nyúlták le ilyen szinten.
Ami a fizetést illeti, van összehasonlítási alapom, kint, ahol voltam 5-ször annyi kezdőt kaptam, mint itthon most 3 év után középvezetőként, ez talán a "no comment" kategória...
Egyszerűen nem látom, hogy itthon változánank a dolgok, a pénzt döntik olyan embereknek akik nem akarnak dolgozni, csak tartják a markukat, meg olyanoknak akiknek meg már amúgy is tele a zsebe.
A társadalom közép rétege eltűnni látszik, márpedig nekem nincsenek nagy terveim anyagilag, elég ha a közép osztályhoz tartozom és szépen elélek a családommal, ehhez itthon már nem látom a reális esélyt, ez az év teljesen betett és megelégeltem...

Mindenkienk szép jővőt!

Kedves Fzsofi! 2008.01.12. 20:50:46

Fzsofi!
most én sem vagyk otthon, Németo.-ban vagyok.

Dear Lácsócsávó!
na erről beszéltem. már feladod azelőtt, hogy megpróbálnád. Én nem vagyok hurráoptimista, annak ellenére, ha néha a szövegeimből az is jön le, hogy na, ez biztos valami vicces drogot szed.
De szerintem az én hozzáállásommal már most fényévekre vagyok a átlagos magyar hozzáállástól. de pont erről volt szó az egész fórumon, hogy az emberek külföldön olyan mások, vidámabbak, stb. Na én is ilyen vagyok, annak ellenére, hogy magyarországon születtem. És ilyenből kellene még több! vagy szerinted nem?
Nagyon sajnálom apukádat! de ne engem kérdezz, hogy miért kellett a kórházban kenőpénzt adnia. Tényleg! miért kellett??? tényleg ez volt az egyetlen megoldás???
Igen, egyetértek, hogy otthon a civil kezdeményezések le vannak ülve. De az ország most egy elég kritikus időszakon megy át. de én hiszek benne, hogy ez nem lesz mindig így.
És szerintem igenis van alternatíva politikai téren. csak még nem adtak nekik túl sok időt.

drc 2008.01.12. 21:10:34

Hogy miert legyen mindenki mernok?

Mert napjaink technikara alapozott gazdasagat,
"es a fogyasszunk ma sokat, holnap ugyis feltalalnak valamit amivel megtobbet tudunk" eleterzest a mernokok viszik el a hatukon folyamatos innovacioval. Ha ez az orszag a 10 millio mernok es nem a 10 millio kozgazdasz orszaga lenne akkor sok minden rendbe jonne.

lácsócsávó 2008.01.12. 21:16:01

Kedveske!

Félreértesz.Csináljunk MI egy mozgalmat! Én szívesen tennék valamit...
A kenőpénz dolog olyan, hogy az ember szeret biztosra menni, hogy felébred-e az altatás után.Nem te vagy a hibás, senki nem az,csak arra akartam rámutatni vannak olyan informális "jogintézmények" amiket meg szeretnék szüntetni.De nem tudom, hogyan lehetne, ez most csak egy dolog volt a sokból.

Ki az alternatíva politikai téren? Te konkrétan tudsz valakit?

Mivel éppen elvileg szigorlatra készülök, be is nyomok ide egy idézetet:
"...a településből csak akkor válik lokalitás,ha a társadalomszerveződésben felerősödik a települések szerepe, ha tudatosan felismert s legalább tradíciónként hat a ... szellemiség, és ebből azonosságtudat és szervezett társadalmi aktivitás fakad, azaz lokalizálódási tendenciák indulnak el, ... s a lokalizmus eszmerendszere megjelnik a fejekben."

Ez kicsit könyvízűen ugyanazt mondja, amit te. Úgyhogy hajrá, egy hajóban evezünk csak én nem vagyok olyan optimista...

kedveske 2008.01.12. 21:18:26

Kedves drc!

mintha apámat hallanám...
igeeeeen! éljenek a mérnökök!!! olyan okosak és édesek! és a matek is tök jól megy nekik általában. :)
én rád szavazok! nem indulsz véletlenül a következő választásokon? :)

lácsócsávó 2008.01.12. 21:18:51

drc

Nem hiszem hogy minden rendbe jönne, ha mindenki mérnök lenne.A közgazdászokkal se az a baj, hogy közgazdászok.

Lili Marleen 2008.01.12. 21:33:15

sziasztok, elnezest nem olvastam el az osszes kommentet igy lehet h valaki mar leirta elottem a mondandomat.

A tehetseges emberek elhagyjak az orszagot - mondattal van problemam.
En epp az ellenkezojet tapasztaltam - legalabbis az ismeretsegi koromben. Az igazan tehetseges barataim valahogy mindig megtalaljak/megtalaltak a nekik megfelelo grundot otthon is. Nem is sirnak. Ellenben itt vagyok en, aki (igen, kulfoldon dolgozom) mondhatni az atlagember szinonimaja, atlagos esszel, atlagos kreativitassal/intuicioval, onervenyesito kepesseggel. Ennek megfeleloen itthon is csak az atlag vagy az alatti fizetest tudnam bekapalni havonta. Es ez sajna mar akkor sem eleg ha nincsenek luxusigenyeim. Es ebbe bele kell ertenem a konyvvasarlast, kocsma,-koncertlatogatast, stb...

Ezert dolgozom inkabb kulfoldi majdnem-minimalberert mert igy nem okoz gondot ha idonkent megszallom az amazon.com/-t..
Nevezzetek nemzetarulo emigransnak miatta, de szeretnem kielni a trivialis kis vagyaimat..
tsk.

kedveske 2008.01.12. 21:36:20

Lácsó!

én úgy gondolom, hogy az embernek mindig van választása. te lehet, hogy azt mondod rám, hogy naív vagyok. én meg azt mondom rád, hogy megalkuvó.
Persze nem tudom, hogy adott esetben lenne-e merszem kockáztatni egy eszméért akármelyik családtagomat. de most azt mondom, hogy igen lenne. És abban is hiszek, hogy kis lépésekkel is lehet változtatást elérni. nagyokkal meg még nagyobb változást is el lehet érni.
politikai téren meg szerintem hamarosan fog jönni egy harmadik erő. az mszp talán az utóbbi húzásaival végleg rádöbbentette az embereket, hogy teljesen alkalmatlan. Mondom, talán, nagyon bízom benne, mert sajnos elég erős a szavazótáboruk. a fideszt meg folyamatosan próbálják lejáratni, meg szélsőjobbnak beállítani, és ezt sokan el is hiszik. rájuk ezért nem fognak szavazni. még nem látom az új politkai erőt. a zöldeknek lenne szerintem esélyük, ha lenne karizmatikus politikusuk. de sehol nincsenek. semmi program, semmi. szóval nem tudom, mi lesz két év múlva. viszont ha újra megszavazzák az mszp-t, a jelenlegi politikusokkal, akkor beledőlök a kardomba.

Telidert 2008.01.12. 21:43:56

Hosszabb távon minden ország elég szar - de Mao. ezeken is jócskán túltesz - ugyanaz a szar van évek óta, rendszerváltásfüggetlen a butaság, a politikai kiskorúság, a demokrácia ismerete és gyakorlata csak addig érdekes amíg jogokkal jár, ismeretlen a felelősség és a történelem - bármelyik demagóg útszéli csavargó elhitet veletek bármit, vagy annak a háromszorosát is, elhiszitek és jöhet a panaszkodás.

S ügynök 2008.01.12. 21:49:50

Tisztelt urak /hölgyek!
Ritkán kommentelek, de mivel jelen állapotomban erősen érintett vagyok a kérdésben nem állhatom meg hogy ne helyezzek el itt egy széljegyzetet.
2 diplomás fiatal értelmiségiként 5 év munkaviszony után mondtam azt hogy na aztán mot lépek. 5 év alatt minden évben kevesebbet keresek...Sokáig hangoztattam én is azt, majd megélek, majd valahol leszek majd összejön az a kis pénz amiből elleszek. Hát nem jön. 2 munkahelyen dolgozom meg magánórákat vállalok. Szétmelózom az agyam, és még így sincs perspektívám arra, hogy házat építsek a majdnai családomnak. Azt gondolom (és ez nem a jelenlegi kormányra vonatkozik csupán ) hogy amelyik ország nem becsüli meg az értelmiségét, ahonnan tán építkezve emelkedhet az ország, az megérdemli ha az az értelmiség azt mondja elég, majd valahol megfizetnek. Mert aztán jöhetnek itt a demagóg szépségek hogy az én hazám így úgy, alapvetően mindenki a maga sorsát alakítja, és ha ez itthon nem jön össze majd összejön máshol. Persze nyilván a UK-ben sem fenékig tejfel, de eddig aki ismerősöm kiment, nem bánta meg, talán érdemes szerencsét próbálni...én megfogom, legfeljebb nyugodt szívvel jöhetek haza és mondhatom, máshol sem jobb...
Üdv

TAMAS 2008.01.12. 22:01:49

Egy ujabb melankolikus hangulatban levo a hazajat az elfogyastol felo magyar!

Szep jo estet Kedves BLOGGOLok!
(stilusosan ekezetet nem tartlamazo billentyuzetrl potyogok)

Ket dolog fogalmazodott meg bennem a kommenteket kivalto level olvasasa utan es biztos en ertelmezem felre mert en mar csak egy idegenbe szakadt a sajat kulturajat reg elfelejto, ahogy HOFI mondana "magyar- magyar" vagyok. Szilard meggyozodesem van arrol, hogy mi tesz valakit a nepehez tartozonak.
De kemeny munkaban es gyereknevelesben megoszult emberek ezreit "leutcaseprozi" koztuk a Szuleimet is....a Magyar Garda meneteljen at az ilyen emberen diszlepesben.
Elobb tajekozodj aztan emeld gombokra a kezed te seggfej! Az elmeletet miszeritn aki ideiglenesen elhagyta otthonat egy masik orszagot epit es a sajatjaval mar nem is torodik??? Sokakat sertesz ezzel akik igenis segitenek azokon akiket kenytelenek voltak egy idore elhagyni es a mindennapi eletukbol nelkulozni a csaladjukat, szeretteiket.
A lenyeg , hogy TE megmaradtal a nagy onsajnalatoddal a hazajat mindennap es mindenkor es mindenekelott lenduletesen fejleszto magyarnak!

lácsócsávó · http://haacked.com/archive/2005/01/04/on-seppuku-katanas-samurai.aspx 2008.01.12. 22:06:04

Kedveske!

Láttad a magyar zöld pártot? Voltál egy rendezvényükön is? Meg tudsz nevezni egyetlne vezetőt, akire szavazni lehet? Ez alapján ne építs rájuk:

www.zoldpart.hu/index.html

Ez nagyon kevés ahhoz, hogy egy választást megnyerjenek. Ilyen kormányprogramotén is tudok írni,próbálok pozitív lenni, de szerintem már éleztetheted a kardodat, nagyon kinéz neked egy szeppuku.

A Fidesz sanszos, hogy nyer, de még az MSZP is esélyes. Én nem kívánok ebben közreműködni, igaz a reményhal meg utoljára.

lkjpoi 2008.01.12. 22:15:10

bukowszky, a szaktudás az, amiért fizet az ügyfél, és elégedett is vele.
ha meg nem találsz munkát, az nem azért van, mert nem vagy valakinek a valakije, hanem szar vagy, ill. a képességeidhez képest sokat akarsz keresni/túl magas pozícióra vágysz.

Oregon (TM) 2008.01.12. 22:17:36

"Minden tehetséges ember elmegy innen."

En ugyerzem, hogy a kutatast/fejlesztest leszamitva ez az allitas nem igaz. Ugyanis a tehetsegesek azok itt is meglnek. Hazankban tehetsegtelennek lenni szarabb.

lkjpoi 2008.01.12. 22:18:13

Nem igaz, hogy nincs pénz kutatásra. Zsebrerakják... mint oly sok állami pénzt ebben az országban. A kutatási pénz nem kutatásra megy, hanem egyetemi oktatók zsebébe, amolyan fizetéskiegészítésként. Tisztelet a kivételnek.

bors 2008.01.12. 22:18:49

kedveske!
Újra megszavazzák az mszp-t. Ennek az az oka, hogy szavazóbázisát a társadalom inproduktív, vagy legalábbis a költségvetés bevételi oldala szempontjából improduktív és igénytelen rétege (ah, de finom vagyok!) és a nemzeti vagyon magánvagyonná transzformálásában érdekelt legvagyonosabb rétege adja. Az improduktív igénytelen réteget feltétlenül többségben kell tartani azért, hogy az, biztosítsa a szoclib hatalmát, azt a hatalmat, melyet a legvagyonosabb réteg érdekében gyakorol.
Ezek tkp. csak társadalmi munkában politizálnak, mintegy szívességként foglalkoznak a nemzet sorsával. Hasznos munkaidejüket a bizniszre, zsebeik degeszre tömésére fordítják.
Az improduktív többség eltartását pedig a középosztály nyakába lőcsölik. Ezér van az, hogy a középosztály - egyéb erő híján - a fideszt preferálja. De hiába: a rendszer önfenntartó. Csak az segít, ha elmegyünk innen - éppen a nemzet érdekében - és nem tartjuk el a heréket.

lácsócsávó 2008.01.12. 22:29:30

Oregon!

Nem igaz, hogy minden tehetséges ember elmegy! Ja csak tudni kell,hogy mit tekintesz tehetségnek...

Autóztál már Ausztriából haza? Ahogyan átjössz hegyeshalomnál nemcsak az aszfalt változik meg, hanem a vezetési stílus is. Ki lehetne rakni egy táblát: Üdv túlélőországban! Itthon ha nem tudod hol a helyed, ha nem tudod hogyan kell érvényesülni, halott vagy! A határ másik oldaln egy Corsa be mer állni bárki elé, itthon rettegnem kell a belső sávban kilóhatvannál, mikor villog le egy Árpa Attilla kaliberű senki,egy ugyanolyan 7es BMW vel, amelyik a határ másik oldalán tök nyugodtan jött mögöttem míg ki nem álltam a külső sávba.

És szerintem ez nem csak az autópályán van így. Ha hiányzik belőled az agresszivitás, és az a fajta "Tudod kivagyok én?" önmenedzselés, akkor nem sok babér terem számodra...

bors 2008.01.12. 22:36:13

lácsócsávó!
Ne csodálkozz! Ebben az országban Kóka-félék osztják az észt, szolgálnak mintául... Két operabál között félúton...Helikopterről... Frissen összelopott hatszintes villaépítés fáradalmai között...

Tehetséges emberek.... Na igen...
A bicska kinyílik az ember zsebében...

enakivagyok 2008.01.12. 22:42:50

Én majd azt nézném meg, amikor visszajönnek az emberkék külföldről és akkor azt kapom meg, hogy X-et azért vettük fel a főnöködnek, mert neki van külföldi tapasztalata és az mennyit ér, de köszi neked is az itt töltött éveket és a sok munkát, amit a cég érdekében kifejtettél, meg a tudást, amit a cégről megszereztél, nagyon jól X keze alá fogsz tudni dolgozni azokban a témákban, amihez nem ért helyismeret hiányában.
Anyád! Az nem lesz dehonesztáló, mi?

nickname 2008.01.12. 22:50:33

bors!

Te magad igazolod beírásaiddal, hogyan kell magyar módra köpködni a sikeres (és vagyont szerzett)embereket. Na látod ezért (is) menekülnek innen.

bors 2008.01.12. 22:52:44

Nem kell feltételes módban beszélned erről.
Napi gyakorlat. Nem csak az üzleti szférában, hanem a közigazgatásban is.
Pl. a külföldről jött Szetey úr teljesítmény-díjazó baromságát meg is fúrták a minisztériumi vezetők. [origo] cikket olvashatsz erről.

kedveske 2008.01.12. 22:54:00

Lácsó!

nem éppen a zölpárta gondoltam, hanem úgy általában a jelenlegi magyarországon működő zöldekre. ha összefognának szerintem lenne esélyük. a Védegyletnek pl. sikerült Sólyom Lászlóhoz támogatókat szereznie. De egyébként igazad van, elég hiányos a tudásom a témában, felületesen meg kár beszélni róla. Viszont a véleményemet azért remélem nem bánod, ha elmondom.

Bors!

Nemrégiben volt egy szavazás az egészségügyről, külföldön élő magyarokról, stb. ezen a szavazók kb. 40%-a vett részt, ha jól emlékszem. hol volt a maradék 60%? vagy a 2006-os választásokon, kb. 60, 65% jelent meg. itt hol volt a maradék 30, 40%? az eredmények igen, eléggé kiegyenlítettek a két nagy párt között. de hol vannak a többiek, akik el sem mennek szavazni? szerintem még lehetne kiket mozgósítani. szerintem ők pont azok, akik ki vannak ábrándulva, és gondolkodnak úgy, hogy minek elmenni szavazni, ha úgysem változtathatok a dolgokon. szomorú.

levcsi 2008.01.12. 22:55:49

Az alabbit elmentem. Kulon koszonet erte! Sztem egyszeruen fantasztikus!

'magyarországon két dolgot nem érdemes csinálni: dolgozni és adózni. minden másra ott a mastercard (az állam).'

De ha tudnatok, nemet kollegam (Hollandiaban) mennyit szidja az orszagat! Es milyen hasonlo dolgokkal tud eloallni! Elkepszto.

En mindig is tudtam, hogy (legalabbis valamennyi idot) mas orszag(ok)ban fogok tolteni. Viszont legjobb gyerekkori baratom kozolte velem:
Az emberek ott is hazban laknak, es fizetik erte a reszletet meg a rezsit. Ami megmarad nekik, dragabb dolgokra koltik meg nagyobb autora. Hat akkor minek menjek?

Es bizony van is ebben valami. Mert sem ot, sem mas barataimat, sem a csaladomat, sem a kilatast a Margit-hidrol, sem semmi mast nem fog potolni a dragabb cipo es a gyorsabb vonat. Ez van. Itt vagyok, de egyfolytaban azon jar az agyam, hogy mikor es hogyan tudok majd hazamenni. Vagy legalabb csak egy kicsit kozelebb:)

Btw: sztem Becs tokjo athidalo megoldas. Akar hetvegente hazamehetsz, de kimaradsz abbol, amibol ki akarsz.

burkus · http://wangfolyo.blogspot.com 2008.01.12. 22:56:46

Kedves Blogolló, remélem, ennyi hasznos és kimerítő komment után még marad erőd, hogy elolvasd ezt a már-már offot is. Szóval a "Mi ez?" szöveghez szeretném hozzáfűzni, hogy stilisztikailag szerencsésebbnek érezném, ha a "Fogok majd ide írni mindenféle agyleépítő baromságot, de egyaránt megtalálhatóak lesznek itt igen komoly hangvételű elmélkedések is." rész elmaradna, és a "Ha megnézed akkor még hasznosan is töltöttem az időmet." mondattal zárulna a bemutatás (mert addig ragyogó.) Sokkal hatásosabb felütés volna, várakozást ébresztene, nem keltené kiárusítás hangulatát. Ha úgy látod.

enakivagyok 2008.01.12. 23:03:50

bors,

azért Szetey Bubu nem telejsen hülye és az ő módszere egy multinál teljesen általános bónuszrendszer lenne. A baj azzal van, hogy Mo.-on akár versenyszféra, akár közigazgatás, a legmagasabb bónuszkategóriába a vezetőknek KELL kerülnie, hiszen egyrészt ha már alacsonyabb a fizetés, akkor legalább a bónusszal kompenzáljuk, másrészt azért is vezető, mert ő a legjobb, akkor a teljesítményértékelésben miért ne ő lenne a legjobb.

bors 2008.01.12. 23:05:13

Nem kell a rizsa. Al Capone is "sikeres" ember volt, amíg nagy nehezen be nem bizonyították róla, hogy bűnöző. (Igaz, csak adócsalással tudták megfogni.)
Ez a nagy baj, hogy a pénz sok embert elvakít, hajlamos szemet hunyni nyilvánvaló becstelenségek fölött. Sokan nem akarják látni a becstelenséget, ha annak sok pénz az eredménye.
Kóka egyébként nem tehetséges ember, nem "ért el" semmit, mert mindent "alá toltak", kész helyzetbe hozták, de még ezt a helyzetet sem tudta kihasználni. Nem tudnám megmondani, hogy miniszterként, vagy pártvezérként nyújtott-e gyalázatosabb teljesítményt.
Ezek tények.
Számomra nem az a sikeres ember, aki a képzettségének megfelelő hivatását nem gyakorolja, viszont hatalmas bizonytalan eredetű vagyona van és extrán költekezik.
Az akasztói juhász jut eszembe róla. Persze őt is istenítik a falujában, szabadulása után népünnepélyt rendeztek.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.12. 23:07:10

írtam hasonló témáról a blogomban. nem pont ez a "menni vagy nem menni" téma, azért nem másolom ide, de kapcsolódik.

kedveske 2008.01.12. 23:07:58

jajj nickname!

nehogy már a védelmedbe vedd a Kókát! pff! kérlek!
vagy neked tényleg szimpatikus egy olyan politikus, aki a playboy-ban olyanokat nyilatkozgat, hogy jajj de menő többszázezer forintos órám van és hú de sikeres ember vagyok??? ne viccelj már!
szerinted miért kellett otthagynia a gazdasági minisztériumot? mert szerencsére többeknek feltűnt, hogy a dumapolitizálással nem ér el semmit. a Kóka tipikusan jó példája azoknak a magyar "menedzsereknek", akik a dumáláson kívül semmihez sem értenek, csak a kapcsolataikat használják ki.
és nézz már rá! teljesen eszelős az ember! minden megnyilvánulásával együtt! a táncolós Gyurcsány nevű haverjával együtt!

blogollo 2008.01.12. 23:09:28

TAMAS! már bocsánat, de biztos h vmit félreértettél mert eszembe sincs senkit se megsérteni. senkit se utcaseprőztem le, azzal csak érzékeltetni akartam, hogy ha mindenki elmegy nem marad más itt csak az utcaseprő. ez lesz az utcaseprő nemzedék.
azt meg már mondtam h azzal nincs baj ha vki kilátogat pár évre, sőt az még hasznos is. a reformkorban is nyugatra látogattak politikusaink példát venni, a jót ellesni, rosszat kijavítani. ha nem jönnek vissza, na az a szívás.
az írásom természetesen nem azokra vonatkozik akik vmilyen komolyabb oknál fogva kerültek ki, ez csak egy általánosítás.

bors 2008.01.12. 23:12:26

Meg az is qrva nagy baj, hogy a közigazgatás nem multi és nem versenyszféra. Más baj nincs a Szetey ötletével. Egyébként zseniális! Nem is tudom, hogy ez másnak miért nem jutott eszébe???!!!
Ki kell próbálni: hátha tud a macska ugatni, a kutya meg egerészni... Plne, ha még meg is fizetik, meg az excégem is kap zsíros állami megrendeléseket....

enakivagyok 2008.01.12. 23:12:35

levcsi,

"Az emberek ott is hazban laknak, es fizetik erte a reszletet meg a rezsit. Ami megmarad nekik, dragabb dolgokra koltik meg nagyobb autora. Hat akkor minek menjek?"

Igen, de én szeretném, ha nem kellene a boltban eldöntenem, hogy ma tejfölt vegyek vagy túrót, hanem meg tudnám venni mindegyiket és tudnék enni egy körözöttet, csak hogy ennél az egyszerűbb példánál maradjak és ne menjek el addig, hogy Nyugaton mernek vállalni 2-3 gyereket és anya otthon maradhat és tudja nevelni a gyerekeket és mindenkinek jut saját szoba, lesz önálló nappali, a nappali nem kihúzható-kanapés-egyben-szülői-háló típusú hely lesz, tudnak fogadni baby-sittert azért, hogy elmehessenek színházba, stb.
És hidd el, kibaszott szar érzés, amikor a külföldi tulaj ugyanolyan pozícióban dolgozó munkatársa idejön és drágább öltönye, drágább órája, drágább cipője van, és ezt nemcsak külsőségként hordja, mert otthon is jobb lakása, jobb autója, élhetőbb élete van (kultúra, éttermek, sport, szórakozás).

bervas 2008.01.12. 23:17:09

Aki vezető, valószínűleg a vezetésben (emberek kezelésében, stratégia megvalósításában) a legjobb, és nem a mindennapi favágó munkában. Azaz pont annyira jó, mint pl a titkárnő a maga területén, legyen az dekoltázs, kávéfőzés vagy ügyintézés.

Ezzel kapcsolatosan szerintem alap dolog: a főnök nem kaphat nagyobb százalék jutalmat, mint az elért ilyen-olyan tervezett feletti nyereség. És nem kaphat nagyobb százalékot, mint a legutolsó céges takarító néni. Örüljön a nagyobb abszolút értéknek. Nem tervezett veszteség esetén pedig igenis csökkenjen a bére, mint a parancsolat.
Ha valakinek ismerős a kínai vándor orvosok díjazása...

enakivagyok 2008.01.12. 23:19:24

Egyébként meg ez az egész megelőzhető lenne, ha nem mindig a Nyugathoz hasonlítanánk az országot, hanem azt szajkóznánk, hogy héló, Kínában bentlakásos munkahelyek vannak, heti 7 munkanappal, ami 14-16 óra és ezért csak egy tál rizs jár, vagy mennyivel előrébb vagyunk, mint pl Moldávia, vagy Albánia. Akkor mi lennénk a fejlettek és ők a szerencsétlenek.

porthosz 2008.01.12. 23:20:26

"Aki vezető, valószínűleg a vezetésben (emberek kezelésében, stratégia megvalósításában) a legjobb, és nem a mindennapi favágó munkában."

Ez igy van külföldön meg a magánszektorban. De államiban sajnos nem. Ott ugy megy hogy figyelj pistikén tudom hogy csődbe vitted ezt az ágazatot és el kéne innen téged rakni, mit szólnál ha átraknánk egy másik ágazathoz vezérigazgatónak?...

bors 2008.01.12. 23:26:25

bervas!
Én azt olvastam, szetey azt akarta, hogy mindenképpen legyen olyan, aki nem kap jutalmat, mert szerinte ez így jó. (Volt olyan érv is, hogy az iskolában sem lehet előírni, hogy az osztály 0.5%-ának meg kell buknia. Az bukik, aki a legalacsonyabb követelmémyszintet nem teljesíti.)
Én meg úgy gondolom, hogy ilyen baromsággal nem lehet megkötni egy vezető kezét csak azért, mert kiugrik egy ilyen nyikhaj hülye pasas valamelyik dél-amerikai őserdőből, kitalál valami baromságot, mert egy másik hülye állat ezt megengedi neki és akkor a vezetők konkrét érvei ellenében az ő beteg agyában megfogant akaratnak kell érvénysülnie.

vakablak 2008.01.12. 23:27:06

"Miért mennek akkor el az emberek? Pénzért. Azért, hogy jobban élhessenek."

Nana. A pénz csak egy a szempontok közül, és a saját példámból kiindulva állíthatom, távolról sem biztos, hogy a legfontosabb. Én az egyik vagyok azok közül, akik "elmentek". Én annyira elmentem, hogy magyarnak sem tekintem magamat már rég, és az első adandó alkalommal le is mondtam a magyar állampolgárságomról. Ami engem illet, a pénz semmilyen szerepet nem játszott a távozásomban. Legfőképpen kulturális okokból hagytam el Magyarországot. Nem bírtam az acsarkodást, a merkantilizmust, a megbízhatatlanságot, a provincializmust, a kicsinyességet, az örökös panaszkodást, a rosszkedvűséget, a kivagyiságot, a kibaszott nagy okosságot, hogy mindenki mindenhez nem csak hogy ért, de mindenki másnál jobban ért, az öntömjénező mítoszokat, a gáncsoskodást, a türelmetlenséget, a minden szinten jelen lévő önzést, egymásra mutogatást, szemforgatást, xenofóbiát és még talán egy tucat más dolgot, amit már szerencsére fel sem tudok vagy akarok idézni. Bírtam a humort viszont, és így visszagondolva is az a benyomásom, hogy Magyarországon van kultúrája a humornak. Aztán rájöttem, hogy a világon szinte mindenütt szeretnek röhincsélni az emberek, úgyhogy ezzel sem vesztettem semmit. Most egy olyan országban élek, ahol rend van - rend van amúgy általában, a túlnyomó többség betartja a törvények zömét, teszi a dolgát, és az emberek közötti viszony is korrekt. Nem cseberből vederbe kerültem, hanem egy elviselhetetlen helyzetből egy jóba. Jellemző részlet, hogy már tizenhat éves koromra megfogalmazódott bennem: menni kéne.

"Csúnya kifejezés ez, de kihasználják az országot. Az állam "felneveli" őket, aztán meg itt hagy mindent."

Ez egy visszatérő vád. Egyfelől azonban az iskolai oktatás kötelező, egyébként meg többé-kevésbé szart sem ér a magyar oktatási rendszer. A felsőfokú oktatásomra eső részt törlesztettem egy pár dologgal, pl. adóval, ill. a sorkatonai szolgálatnak nevezett másfél éves kényszermunkával/rabsággal. (Ez utóbbi során dőlt el véglegesen számomra: ilyen országban nem maradok.) Másfelől pedig a Mo.-ra bevándorlók oktatását is fizette valaki, az tehát kellően kompenzálja a távozók általi kompetenciaveszteséget. Ja, hogy talán nincs elég bevándorló? A magyarok többsége semmilyen külföldit nem akar látni maga körül (igaz, a saját honfitársaitól is viszolyog), meg egyénként sem tűnhet túl vonzónak az ország bevándorló szemmel.

enakivagyok 2008.01.12. 23:27:44

Ja, a közigazgatás egy különleges állatfajta. Sok jó szakember kerül be, akinek a versenyszférában megszokott környezet hiánya valamiféle hiányt okoz, illetve az ott megszokott munkastílusa kudarchoz vezet. Ott is csak egy alapos tisztítókúra segítene.
És van a fenét a magánszektorban így. Magyarországon a vesenyszektorban való előrejutás ugyanúgy pofára megy, hiszen ott dől el, hogy éhbér vagy kicsit jobb.

kedveske 2008.01.12. 23:30:00

igen, baromi szar érzés, amikor a nyugati, ugyanolyan munkakörben dolgozó kolléga ide jön pár hétre, és mi elkezdjük hasonlítgatni magunkat hozzá. igen, arra a pár hétre, lehet, hogy ő kiskirály lesz nálunk, de ha hazamegy, ugyanolyan "kisember" lesz, mint amilyen volt. És ha azt látja, hogy a magyar kiskirálynak tekinti, akkor annak is fogja érezni magát. De haza mehet úgy is, hogy hát a magyarok tényleg szarabbul keresnek mint én, de van tartásuk és büszkeségük és ezért felnézek rájuk. és mellesleg nem is hülyébbek, mint az otthoniak.
szóval csak azért mert mi "szerencsétlenebb történelmi fejlődésű" országból jövünk, nem vagyunk kevesebbek azért, mert szarabbul keresünk.

porthosz 2008.01.12. 23:30:00

"Egyébként meg ez az egész megelőzhető lenne, ha nem mindig a Nyugathoz hasonlítanánk az országot, hanem azt szajkóznánk, hogy héló, Kínában bentlakásos munkahelyek vannak, heti 7 munkanappal, ami 14-16 óra és ezért csak egy tál rizs jár, vagy mennyivel előrébb vagyunk, mint pl Moldávia, vagy Albánia."

Tudod az baj hogy most már nem kell a nyugathoz hasonlitani magunkat, le vagyunk maradva szlovákiához szlovéniához és lengyelországhoz képest is. egy-két év és romániához képest is le leszünk maradva. Szóval nem az a baj hogy németországhoz képest le vagyunk maradva hanem az hogy már a saját régionkhoz is. Az összes szomszédos ország megelőz minket ráadásul úgy hogy eddig előttük jártunk. Tehát még csak azt sem lehet mondani hogy ők lépéselőnyből indultak mert nem. Ebből pedig egyértelmüen az következik hogy itthon valami nagyon szarul van csinálva és ezt hiába fényezzük szórolapokkal meg hülye dumákka.

bors 2008.01.12. 23:30:15

Elfelejtettem mondani, hogy eleve nonszensznek tartom, hogy a közigazgatásban jutalomosztás van.... És ehhez hozzáteszem, hogy magam is közigazgatásban dolgozom.

lehetővé teszi a belső korrumpálást.

blogollo 2008.01.12. 23:32:11

burkus! köszönöm, köszönöm. ez soha nem jutott volna eszembe, de valóban igazad van:)

Mike36 2008.01.12. 23:35:35

leszarom a sirámaidat bloggolo, egy életem van és az az enyém, nem az országé

egyébként meg, az ország is leszar engem

bors 2008.01.12. 23:36:15

vakablak!
Nem akarlak bántani, de megkérdezhetem, hogy miért blogolsz/kommentezel itt, ha nem tartod magad magyarnak?
Ha nem akarsz, nem kell válaszolni.

kedveske 2008.01.12. 23:36:34

vakablak!

úgy látszik neked a mennyországba sikerült kiköltöznöd. add már meg légyszi a címet én is oda költöznék. csak szerintem ilyen hely nem létezik a világon, ahol ne lennének problémák. mióta is élsz ott, ahol élsz? egy hónapja?

enakivagyok 2008.01.12. 23:40:45

De kevesebbek vagyunk. Ezért megyünk ki olyan alja munkákat elvállalni, amit az ottaniak már nem csinálnak meg. És alja munka nemcsak a mócsingszedés lehet a Meki padlójáról, hanem akár elismert munka is. Pl van ismerősöm, aki amerikai cég brüsszeli irodájában dolgozik, de a munkaköre miatt 3 fős csapatokban 2 hetente repkednek Európa, É-Afrika és Közel-Kelet legkülönbözőbb pontjaira. Ez alja munka, hiszen szállodákban laknak, nincsenek a családjukkal, stb. Pedig 3x évesek. Ebben a munkakörben a főnök kivételével mindenki Kelet-Európából érkezett expat.

vakablak 2008.01.12. 23:42:02

@bors "megkérdezhetem, hogy miért blogolsz/kommentezel itt, ha nem tartod magad magyarnak?"

Nem értem az összefüggést. Itt csak magyarok blogolhatnak/kommentezhetnek? Én egy magyar anyanyelvű nem-magyar vagyok, és egy nagyon erős távcsővel nézlek titeket nagyon messziről. Amit látok, nagyon érdekes.

kedveske, nem mennyország. Egyébként 18 éve élek ott, ahol.

enakivagyok 2008.01.12. 23:48:07

Miért nonszensz a jutalomosztás a közigazgatásban? Aki többet dolgozik, akpjon többet. Ott is mérhető a teljesítmény, pl ha két ocsmányirodában ugynabban a munkakörben az egyik ügyintéző napi 12, a másik 16 ugyanolyan ügyet tud elintézni, akkor a jobb igenis kapjon többet.
Másrészt a verseny előrevisz. Az egyetemen is volt olyan tárgy, ahol nem abszolút ponthatárok voltak jegyekhez, hanem egy minimumszint elérése után haranggörbére dobálták fel az embereket és az egymáshoz viszonyított erősségük, illetve az évfolyam zh-inak pontszámai határozták meg a ponthatárokat. Aki a haranggörbe bal oldalán volt az alsó 10%, ott is szívott.

bors 2008.01.12. 23:48:53

Csak azért, mert én is éltem olyan közösségben, amitől aztán teljesen elszakadtam, de még sosem volt éreztem késztetést, hogy akár csak egy pillantást vesek rájuk. Nem még erős távcső...

Vertigo 2008.01.12. 23:50:15

Hejjj-hajj sirtam is nevettem is a kommenteken, én 25 vagyok a nyáron vézek az egyetemen. 16 éves korom óta dolgozom semmi extrát semmi különöset, apukámnak 2 diploméja van anykámnak is akad egy meg a tesómnak is... Az a baj, h itthon ez nem ér semmit, mert nem megbántás képpen de a jó szakembert tetőfedő kőmüvest megfizetik. Az apámat (könnyűvillamosnérnök, közgáz) meg nem igaz nem tud nyelvet, mert a jó öreg oroszt verték belé. Nem egy vicsorgó csörtető mai fusizós. De ennyi tanulás mit ért? Semmit, az tesómmal együtt rendszeresen hazadunk a keresetünkből. A Cseh csodával jártunk sok-sok tizen éven át. Én mint fital végzettségnélküli (angol alap) egy farmon, szétbulizva, vásárolva, utazva kisebb fizikai munka kényszere alatt apám 3 havi keresetét hoztam haza. Aztán még maradtam is egy picit igy volt időm hasonlítani árakat nézni számolgatni. Szényen itthon maradni és ezt nem csak én mondom az egyetemi kocsmatúrák alkalmával rengetek szájból hallom végzek húzok sz állam elsőemberis megmondta, ha nem teccik el lehet húzni. Hát megyünk is! Itt nem fizetik meg a többévi kinkeserves tanulsámat. Tűzközeli ismerösök révén, hova milyen munkalehetőségem lesz? Meg majd kapom a 90 nettót? Kezdődiplomásként, ugyan annyit mint egy végzettség nélküli eladó. Megint nem sérteni akarok. De akkor én miért küzdöttem?! Hát nem ezért és szomorú ez az általános a fitalok körében... Menni-menni. Tudom, h nem mézesmadzag, de ott legaéább félretudok rakni, hány haverom jött haza 4-5 év után egy lakásra valóval. Hát ha én a 90e ból spórólnék asszem Kate Mos mellé állhatnék a kifutóra... röhely.

KOMOLYAN MONDOM MINDEN MAGYAR MILLIOMOS!!!! Ilyen árak mellett :-) lassan ott tartunk, hogy átrutszanunk Londonba és elcsodálkozunk jé ilyen olcsó és a fizetésünk meg a békasegge alatt... Sok mindent mondanék de egy pálinka mellett inkább a nyelvem eredne és nem az ujjbegyem eresedne!

DányiDani 2008.01.12. 23:50:32

(nem olvastam a kommenteket, nehogy véletlen ellopjam valakinek az ő véleményét ;)

menni-vagy-nem, ez fontos kérdés nagyon. én megyek.

nem fog kihalni belőlem a magyarság. és nem is fogok ezt-azt feltalálni. viszont, ezt nem győzöm hangsúlyozni: nem a pénz miatt. nem, nem, nem.

keletre megyek majd, ahol viszonylagos nyomor van és boldogság. (és sok magyar, amúgy de nem mellesleg.) tökömnek se hiányzik az itthoni paranoia, pénzhajhászás, egymást-átbaszós össznépi lehúzás. nem csoda, ha elsőre csak anyagi dolgokban tudunk értelmes okot látni a probléma mögött! pedig más is van a háttérben.

én az otthonomat nem egy nemzetállam, egy városnév, helyrajzi szám vagy lakcím alapján definiálom, hanem emberek és érzelmek, a történet maga fontos. a helyszín, az a helyszín: fontos, de nem mindenáron. meghatároz, mégis mellékes, sőt: felcserélhető.

el kell mennem innen, mert nem tudok mihez kezdeni az itteni emberekkel, történetekkel. egyre csak békétlen a szívem, és nem vagyok otthon, itthon, már sok-sok éve. úgy tíz.

és azóta csak keresem a helyem, hogy ne menjek el mégse - de nem megy, én pedig igen.
elmegyek, megtapasztalom azt, hogy "máshol", aztán majd megtanulom értékelni ezt a magyar tsodát. vagy pont, hogy kilátok a szarból, és többé vissza se jövök, csak szülőt látogatni.

a világon mindenhol születnek gyerekek. nem érzek rá különösebb késztetést, hogy pont ebbe a rögvalóságba taszítsam majd a sajátjaim. azt sem látom, hogy egyáltalában valahogy lesz majd itt nekik, nemhogy jól-e. azt se tud(hat)om, milyen lehetőségek vannak, talán jobbak, máshol.

és hogy a tehetségem? hát, az éppenséggel magyar irodalmi, és azt is művelem majd inkább külföldön, köszönöm szépen, és kapok érte negyedennyi pénzt, és élek tizedannyiból, mint itthon. és nem veszek semmit. megpróbálok normálisan élni, nyugalomban, szépen.

nem kell se több pénz, se több cucc, tartsátok csak meg mind. én ugyan nem érzem, hogy bármivel is tartozom itt bárkinek - leszámítva a szüleim, akik mindig arra bazíroztak, hogy csináljak akármit is, csak legyek végre boldog. erre kell hajtani, másra nincs idő.
peace.
D.

vakablak 2008.01.12. 23:51:04

@bors: hát igen, az emberek különbözőek bírnak lenni.

Diffeomorfizmus 2008.01.12. 23:53:02

@vakablak.

A xenofobiarol.
Itt, ahol vagyok, azt mondjak a ( bennszulott ) kollegak, hogy milyen jo hogy kijottem, mert igen, ilyen ember kell az orszagnak, aki ehhez, meg ahhoz ert, stb.
Utana rogton hozzateszik, hogy gondban vannak a CEE csatlakozassal, hogy ne terheljek le az itteni joleti rendszert.

Nos. En azt mondom, hogy uj kulturakhoz alkalmazkodni stresszes. Kerdes az, hogy ennek a stressznek van-e ertelme. Hogy akihez alkalmazkodok, az hajt-e annyi hasznot, hogy ez megerje nekem.

Ugye, ha csak orvos meg atomfizikus meg C++ programozo jonne kulfoldrol, akkor nem lenne gond az egyuttelessel. De hat Magyarorszagra sajna, nem azok jonnek, hanem a bantunegerek.

Belatom, hogy a bantunegernek is joga van a jobb eletre. Csak azt nem latom be, hogyha ezert semmit nem ad, akkor miert pont itt.

Es akkor meg nem ejtettunk szot az iszlamrol, ami ugye, egy kulon vilag. Amely raadasul velem, mint romai katolikussal, kulonosen ellenseges, ha erre modot es hatalmat kap(na).

Es lehet, hogy ez politikailag inkorrekt, de hat ugye, a NyEu orszagban, ahol vagyok, a (feher) kozeposztaly kivetel nelkul ezt vallja. ( Eleg sok kollegaval beszeltem, foleg termeszettudomanyos es penzugyi teruleten, innen szurom le a kovetkeztetest).

Szoval csak ovatosan a xenofobia elitelesevel. Ez kb. olyan, mint hogy felunk a tuztol, vagy a robbanastol. Mind a kettonek jo oka van.

kedveske 2008.01.12. 23:54:08

Kedves Vakablak!

igen, távcsövön keresztül nagyon könnyű szídni az otthoniakat. Nem tudom, hogy az egész fórumot végigolvastad-e. én is külföldön vagyok jelenleg, de van egy nagy különbség köztünk. Én hazamegyek, ha kell a "szarba", ami szerintem egyáltalán nem szar, mint amilyen véleménnyel te vagy róla. És légy szíves, mielőtt ilyen véleményeket alkotsz a VOLT hazádról, gondolj az otthoniakra. lehet, hogy megbántod azokat, akik ahelyett, hogy kint maradnak, hazamennek építeni az országot. én sokkal többre becsülöm például azokat az embereket, akik nem csak magukra gondolnak. Vannak emberek, akik pl. nem nyugatra mennek, hanem egyenesen Afrikába. És légyszíves, ha csak röhögni akarsz rajtunk, akkor ne gyere haza!
ja és sok boldogságot az új életedben!

enakivagyok 2008.01.12. 23:58:08

Aki meg a magyar példa alapján nem látja, hogy miről szól a szlovák és a román csoda, az vak. Mi magasabb szintről indultunk, hozzánk jött először a működő tőke. Most pedig mennek tovább a mostani "csoda" országokba. De majd ott is nő a bérszínvonal és mennek tovább ezek a beszállít, bizbaszt kütyüvel összeforraszt, visszaszállít gyárak. És akkor Moldávia és Kirgízisztán lesz a gazdasági csoda. A nagy baj az, hogy szakképzettséget nem igénylő munkákat végeztünk, miközben a technológiaigényes, tudásbázist igénylő beruháázsok megmaradtak Nyugaton. Csehországot meg azért nem keverném ide, mert ők azért elég közel vannak sok tekintetben Németországhoz ahhoz, hogy nagyobb legyen a szimbiózis.

zZz 2008.01.12. 23:59:12

200 hozzászólást nem fogok most végigolvasni, úgyhogy lehet, hogy amit mondok, az már elhangzott:

Sokan nem feltétlenül, vagy egyáltalán nem a pénz miatt hagyja itt az országot, hanem maga az ország miatt. Egyszerűen nem bírja itt tovább.

Kérdezz meg valakit, aki kint volt Londonban például, hogy ott milyenek az emberek, hogyan viselkednek egymással szemben.

Sokkal többről van itt szó, nem csak pénzről.

Ha itt állandóan belémrúgnak, csak mert úgy tetszik, akkor elmegyek innen. Nem a pénz miatt, az emberek miatt. A pénz csak hab a tortán.

bors 2008.01.13. 00:03:36

De a közigazgatásban nem "termeljük meg" az elosztható többletpénzt, hanem hivatásunkat gyakoroljuk, a törvényben meghatározott illetményünkért mindig maximális teljesítményt kell nyújtani. Szerintem... Én legalábbis igyekszem. Mert a köz szolgálatában állok.
A teljesítmény valójában nem mérhető, a gyakorlatban a jutalomosztás pofára megy. (Nem azért, én mindig szépen kapok, igyekszem is jól dolgozni, de attól még a tény az tény.)
Egy helyesen szabályozott előmeneteli rendszer önmagában is alkalmas lehetne az ösztönzésre. És persze normális fizetés. A közigazgatásban azért van jutalmazás, mert nyugati mércével mérve alacsony az illetmény.

A belső korrupció veszélye alatt pedig azt értem, hogy ha a főnököm nagyon erőltet valamit, ami szerintem szakmailag helytelen, akkor nem fogom exponálni magam, meg győzködni őt az ellenkezőjéről, hogy aztán feldühödjön és ne adjon jutalmat. Azt csinálom, amit mond, legfeljebb szar lesz, úgyis ő viszi el a balhét. (Az ügyfél meg megszívja.) A vezető ebben a endszerben azt jutalmazza, aki lojális, nem pedig azt, aki jól dolgozik.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 00:04:06

A penzrol.

Ugye, annyi penzt ugy sem fog az ember osszegyujteni, hogy az "minosegileg" mas legyen. Megis, a penz nagyon fontos, mert

1. az ember kevesbe lesz kiszolgaltatva masoknak. Mar ember p.l. autot ( teszem azt Lexust ) vesz a penzebol. En nem : nekem az a "luxus", hogy penzem tudataban nem kell a velemenyemet magamban tartani, es exisztencialis okokbol ( mert felek a kirugastol ) olyat mondanom ( vagy nem mondanom ), amely meggyozodesemmel ellentetes.
Ha vissza akarok jonni M.o-ra ( ha es amennyiben ) ez igen jol fog jonni : kevesbe lehet megfelemliteni majd mindenfele Erdei Tamasoknak meg hasonloknak.
2. nyugalmat ad. Ha az ember ki tudja fizetni a vellanyszlat, akkor olyan nagy baj mar nem lehet. Es akkor nem azon kell idegeskedni, hogy kikapcsoljak-e a gazt, hanem ezt az energiat konstruktivaban is fel lehet hasznalni.

Egyebkent valoban Becs lenne az idealis. Ehhez azonban ki kell valtanom az itteni allampolgarsagot ( ami sajnos a magyar elvesztesevel jar ). na mindegy, ha lesz gyerekem, akkor az legalabb kettos allampolgar lesz : neki nem kell kibojtolnie 8 evet egy decens allampolgarsagert, nem kell harcolnia az itteni bevandorlasi hivatal tulkepzett nunukeivel, stb.

enakivagyok 2008.01.13. 00:05:38

Jaj, mindenki jön ezzel a Londonnal. Nemcsak Londonban, máshol is Ny-Eu-ban utálom azt, hogy ott az emberekbe belenevelik azt, hogy Te vagy a világ közepe, menj előre, törj utat, bármit megtehetsz. Erre London a legtipikusabb példa. Jönnek szembe, ki nem térne egy fél lépést sem, csak jön egyenesen, vállal nekem ütközik és megy tovább, miközben odabök egy sorry-t. És ezt kb 3 méterenként végig lehet élni. Londonban az utcákon sétálni egy összefüggő sorry-halmaz volt! Ez szimpatikus? Persze, a metrólépcsőn megtanultak a jobb oldalra állni, ez is jelent azért valamit.

innye 2008.01.13. 00:06:29

@ vakablak
18 év alatt nem hogy jobb lett volna, hanem. itthon ha többel rendelkezel, mint az átlag kiutálnak, ha meg kevesebbel, eltipornak. big deal. és tényleg nem a pénz számít, hanem a mentalitás. ezért áll már az én szekerem rúdja is kifelé.
kérdés. miért mondtál le a magyarságodról - itt jegyzem meg, hogy ez számomra egy tulajdonság és nem érdem - miért volt ez a drasztikus lépés?

kedveske 2008.01.13. 00:07:23

zzz!

az emberek miatt? miért? szerinted otthon tényleg csak hülyék, bénák, agresszorok, ribancok stb. vannak??? szerinted máshol szentek az emberek? menj ki. nézd meg. hajrá. majd rájössz!

vakablak 2008.01.13. 00:07:48

Diffeomorfizmus, sok mindenben egyetértek a szempontjaiddal. Azonban nem pont ugyanarról a jelenségről beszélünk. Te a jelenkori bevándorlókkal kapcsolatos fenntartások okát elemzed, én pedig tágabb értelemben említettem a xenofóbiát, mégpedig eredeti értelmében, mint 'fóbia', azaz 'félelem', ill. ez esetben inkább idegenkedés, viszolygás (tehát nem mint manifeszt gyűlölet, ellenségesség). Amikor bennem megérlelődött, hogy nem szeretnék többé Mo.-on élni, akkor még semennyi bevándorló sem volt jelen, a xenofóbia viszont igen. Kit, milyen külföldit szeretnek a magyarok? A környező országokban élő népek közül senkit, de javítsatok nyugodtan ha tévedek. Mindenkiről alapvetően a negatív sztereotípiák az uralkodók. A távolabbi népekről alkotott képpel kapcsolatban sem jobb a helyzet, de persze a tévedés jogát fenntartom.

kedveske, ha valamivel megsértettelek, elnézésedet kérem. Ezen túlmenően nem szeretnék belemenni semmiféle polemizálásba. Ha rossz is rólam a véleményed, még nem kell egymásnak menjünk.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 00:10:08

@ bors.
Tokeletesen egyetertek, amit a csocselekrol es az o szavazatairol irtal.

Egyebkent nalunk olyan a rendszer, hogy a nyereseg harmadat bonuszra forditjak. Es olyan nalunk a bonuszrendszer, hogy nem az elvegzett munka minosege, hanem a cegnel eltoltott evek szamitanak. Ezen persze, lehet vitatkozni, de (1) elore ismeretes mindenki szamara (2) a ceg szempontjabol logikus : a fluktuaciot akarjak ezzel csokkenteni.

Egyebkent amit a szetei csinal, az amokfutas. A bonuszos teljesitmenyertekeles eredetileg uzleti teruleten ( sales, profitcenter ) volt bevezetve. Aztan atment a cost centerekre is, amin lehet vitatkozni. ( P.l. egy modellezo mernok teljesitmenyet hogy merik ? A modellek stabilitasan ? A modellek mennyisegen ? A kifejleszteshez szukseges idon ? A dokumentacio milyensegen ? Es ki "pontoz" ? stb. )

Az allamigazgatasban, ami egy nagy cost center, a bevezetese teljesen szerencsetlen, ugyanis a szubjektiv ertekelesnek tul nagy a veszelye. Foleg Magyarorszagon, a feudalista fonokok Mekkajaban.

szopóágon 2008.01.13. 00:10:10

én most 14 éves vagyok, gondolom a commentelők átlagos életkora legalább kétszer ennyi, de mindegy
én a magam részéről már eldöntöttem, hogy orvos leszek, és azt is, hogy nem Magyarországon, miért? jobb megélhetés, nekem és a későbbi családomnak, "nyugat-európai" kultúra, sőt egyáltalán bármilyen kultúra, a rengeteg bunkó, antiszociális, semmittevő ember itt hagyása, csak azt nem tudom, hogy mi lesz mire végre elmehetek? ha minden csont nélkül megy, akkor 31 évesen végzem el az orvosit, namost 17 év múlva hol leszünk kérdem én, Gyurcsány úr természetes halállal hagyja el miniszteri székét, és Kóka Jani a helyébe lép? és addig mit tudok tenni? a szüleim már rég letettek arról, hogy elmenjünk, meg amúgy is, 3. gyerek vagyok, ilyenkor mi van? mi a lótüdőt tudok csinálni?

innye 2008.01.13. 00:13:43

drága szopóágon, ki fele olyan idős vagy, mint én. tanulj. szakmát és nyelveket. minden szabadidődet öldösd az agyadba.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 00:17:08

@vakablak

Nem ertek egyet.
Nezd meg, ki inherensen " nem xenofob". Polo a hollandok.
na es miert ? hat azert, mert leraboltak a kelet-Indiakat, abbol polderesitettek.
Tehat netto nyertesei az idegenekkel torteno forgalmazasnak.

Masfelol nezd meg Magyarorszagot. Mi mit nyertunk az idegenekkel ? Tatar, torok - abszolute de semmit, akkor inkabb a fekete pestis.
Osztrak - gyarmatosit, 1867 utan ( figyelem : 1686 ota ) vegre nyeroagra kerulunk. ( Jo, Maria terezia meg II. Jozsef, ez egy kulon tortenet, de ez szemelyekhez kotheto ).
oroszok - na hat arrol ne is beszeljunk.

tehat a tortenelmi peldakbol kiindulva igenis jogos a kulfoldiektol valo viszolygas. Ha mi is gyarmatosit6ttunk volna vadembereket es abbol p.l. polderesitettuk volna az orszagot, akkor jobban allnank a dologhoz.

( P.l. en sem kedvelem az idegeneket. De ha "ertelmileg" ugy latom, hogy hasznom van beloluk, akkor az "erzelmi" reszt felreteszem. mert, ugye, abbol nem eleunk meg. De a "felreteves" elott alapos cost/profit elemzest vegzek.
Ami meg azt illeti, en az europai/kereszteny kulturkorben pompasan otthon vagyok, es eloszor ezt szeretnem minel jobban megismerni.
)

kedveske 2008.01.13. 00:17:44

innye: hehe! :)

vakablak: neked mentem? nem, nem mentem neked, de lásd be. igazam van. :)

vakablak 2008.01.13. 00:19:08

@innye "miért mondtál le a magyarságodról - itt jegyzem meg, hogy ez számomra egy tulajdonság és nem érdem - miért volt ez a drasztikus lépés?"

Természetesen nem érdem! A lemondásnak én esetemben egy szimbolikus és egy (vagy több) praktikus oka volt. A szimbolikus rész az, hogy (bár ennek a valóságban semmi értelme) úgy éreztem, hogy ezzel hivatalosan sem vagyok már magyar (lásd első itteni hozzászólásomat). A praktikus ok pedig az, hogy nem minden országban egyszerű dolog a kettős állampolgárság, márpedig én annak az országnak akartam (és akarok most is) a polgára lenni, ahol lakni és létezni vagyok szerencsés. Egy további oka volt a lemondásnak, hogy ezzel még inkább be akartam biztosítani, hogy a magyar állam semmilyen módon ne tudjon nekem bekavarni. A magyar államról és jogrendszerről/jogszolgáltatásról a véleményem kimondottan lesújtó, és ezekben annyira nem bízom, hogy kimondottan megkönnyebbültem, amikor ezeknek fennhatósága alól is kikerültem.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 00:26:22

@vakblak
remelem, nem banod meg a lemondast.
vlsz. veled nem ereztettek a helybeliek, hogy gyuttment vagy : orulhetsz neki.

nekem is sajnos le kell adni majd az allampolgarsagomat ( ha a kiralynojuk jovahagyja a kervenyemet ). En azonban erre nem vagyok buszke. Mert nem erzem, hogy ide tartoznek. De ha mar itt szivtam X evet, akkor MINDENT, az utolso szegig ki akarok a dologbol hozni. es ehhez egy olyan orszag utlevele is hozza tartozik, ahol a GDP/kapita a 3 legmagasabb az EU-ban.

Hangsulyozom : erre nem vagyok buszke, inkabb csak a jovotol valo felelmem ennek az oka, es az, hogy minden leheto modon le akarom a pozicioimat fedezni. Ha nagyanyamat ideznem, akkor azt mondanam magamrol, hogy szar alak vagyok. ( maskepp : hazaarulo ). De sajnos ez az elmult 70 evet tekintve abszolut szukseges. Bar ne lenne az.

bors 2008.01.13. 00:28:18

szopóágon!
Nincs más hátra! Tanulni kell, mint a kisangyal! Nem kell elhinni, hogy szakmunkásnak kell lenned, mert sok a diplomás. Az én gyerekeim is ezt csinálják (hamarosan 14 évesek lesznek), igazán nem kell nógatni őket.
Csak el innen!!! Ez lebeg a szemük előtt.
17 év múlva egy sokkal mobilabb Európában fogsz élni, nem lesz gond, hogy Párizsban leszel-e orvos, vagy Szegeden.
A tanulás mellett pedig törekvő emberekből stabil baráti kört kell építeni magad köré, akikre majd támaszkodni tudsz.

kedveske 2008.01.13. 00:29:11

mentem aludni. Jó éjszakát mindenkinek, akárhol is legyen.

vakablak 2008.01.13. 00:29:54

@Diffeomorfizmus - nem fogunk hát egyetérteni a xenofóbia kérdésében, de örülök hogy megismertem az álláspontodat. Nekem úgy tűnik, hogy amit te mondasz, az egy historizáló magyarázata a meglévő xenofóbiának, de indoknak nem elég jó. Egyfelől teljesen elvetem az elméletedet, mely szerint a hollandok meglehetősen nyugalmas hozzálállása az idegenekhez az ő gyarmatosító múltjukból volna levezethető. Norvégiának pl. semmilyen gyarmata nem volt, így Finnországnak sem, de mindkettőben hasonlóan alacsony a xenofóbia szintje. Mo.-ra visszatérve pl. az osztrákokat mint nemzetet-kultúrát arra lerövidíteni, hogy közös történelmünk egy fázisában uralkodtak Mo. fölött nézetem szerint teljességgel helytelen, márpedig pont ez a magyar nézőpont alapja. Ugyanakkor a szlovákok pl. sohasem gyarmatosították Mo.-ot, mégis mély az ellenszenv irányukban. Most persze akkor majd valaki jön Trianonnal, ez esetben azonban én kiszállok a xenofóbia-eszmecseréből, ami itt amúgy is meglehetősen OT.

innye 2008.01.13. 00:30:17

@vakablak

hm. köszönöm a választ. melynek második fele, a praktikus ok középre ment.

porthosz 2008.01.13. 00:34:33

Kedveske, ha szerinted nem szar az ami itthon van akkor egy kis adalékanyag:
nem egy ismesöröm rokonom (akik vidékiek én már pesten élek) minimálbérért dolgoznak napi 9 órát szombaton is! (nem a szombati túlora az már benne van a minimálbérben nem fizetik extrán).
Ez azt jelenti hogy kb. heti 54 óráért keresnek havi szinten 60 ezer forintot... És még örülhetnek hogy van meló mert ugyanezekre az állásokra van 100 másik jelentkező is...

Ugyanakkor meg megjött a multkor a gázszámla 30 ezer forint... Aztán lehet gondolkodni hogy hogyan lehet ezt kigazdálkodni.
És hogy visszatérjek az eredetire, hogy miért szar ez az ország? Nos azért mert milliók élnek igy ebben az országban.
Az hogy én mérnökként 20 év múlva rendelkezhetek egy saját lakással még csak-csak elmegy. De több millió ember annyira keveset keres és olyan magasak az árak hogy nemhogy 20 hanem 40 év múlva sem lesz lakásuk. Illetve lesz, kb. úgy hogy megöröklik a nagyszüleik lakását aztán azt eladva +20 évnyi hitelt felvéve lesz egy modernebb lakásuk... Na látod ez a szomorú.

Én elhiszem hogy te amikor hazajössz nem érzed úgy hogy ez itt szar, meg azt is elhisem hogy messze élsz magyarországtól csak ez esetben erősen gyanitom hogy te nem nyugat felé élsz messze hanem kelet felé... Mert ugye minden viszonyitás kérdése.

De ugyanigy az is elszomoritó hogy a fenntiek miatt az emberek nem képesek a fizetésükből finanszirozni a normális létminimumot sem! Ebből pedig az lett (amit már nem egy tanulmány megirt) hogy az emberek örült modjára veszik fel a hiteleket csakhogy mig régen azért vették fel hogy autót vagy lakást vegyenek belőle, ma azért hogy a létfentartásukat finanszirozzák belőle. Hogy tudjanak új tányért venni az eltört helyébe és hogy ki tudják fizetni a villanyszámlát. Esetleg meg tudják javittatni az elromlott tévét. Ennek meg kurva nagy szopás lesz a vége, mert ha a bérek nem nőnek az árak meg nem csökkenek (márpedig eléggé nem erre haladunk), akkor lassan a 10 millió koldus országa leszünk ahogy csődbe mennek a családok mert nem birják fizetni a hitelfelvétel törlesztőrészletét sem!
És ha ehhez még hozzáteszem azt hogy viaduktokat épitünk meg 20 millird ft / km-eres autópályákat (m0-as egyik szakasza) plussz a sokezer milliárdos soha el nem készülő 4es metrót aminek az árából 4 hidet lehetett volna verni a dunára és akkor talán nem lenne közlekedési káosz a város, akkor nekem senki ne mondja azt hogy ez itt nem szar!

vakablak 2008.01.13. 00:34:37

@Diffeomorfizmus - az állampolgárságról való lemondással kapcsolatban nincs helye a büszkeségnek. Én sohasem mondtam, nem is értettem vagy gondoltam, hogy én ilyesmire büszke lennék, és ennek nem is volna semmi értelme. Egyébként semmire sem vagyok büszke, de ez már egy teljesen más téma.

Abban teljesen bizonyos vagyok, hogy nem fogom megbánni a magyarról való lemondást.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 00:37:28

A norvegnak es a finn-nek semmi kapcsolata nem volt nam-kereszteny kulturakkal. Ha jol tudom, akkor a kozepkor alatt egymast gyarmatositottak.

Jo, a hollandok hozzaallasa alapjaban a " poldermodellbol" ered : t.i. kooperacio nelkul a XII-XIV szazadban nem lett volna lehetseges a gatepites es a vedmuvek kialakitasa. Ehhez jott hozza a kereskedelem a XV. sz-ban, majd a gyarmatositas a XVII. szazadban (VIC, VOC ).
ezen okok miatt nem ellensegesek az idegenekkel.

Szlovak ugyben megkerdeznem tisztelettel, hogy ugyan mar, miert szeressunk egy olyan orszagot, amely (a) a mi orszagunk E-i reszen jott letre (b) 45ben kipaterolt egy csomo magyart.

Osztrak ugyben : sajons az Elbatol K-re csak az osztrak fele felulrol iranyitott reformok hoztak volna eredmenyt. ( Es en is szivesebben latnek idegen miniszterelnokot [ figyelem : ESZAKI, GERMAN orszagbol CSAK ! ] az orszag elen, mert rola tudnam, hogy a polgari tisztessegben nott fel, nem pedig egy zold szennyeslada tetejen. )

Tovabb megyek : ha nem lenne bizonyos egeszseges xenofobia, akkor szvsz a magyar nemzet mar regen felolvadt volna.

DányiDani 2008.01.13. 00:46:23

olvastam a sok kommentet, és hihetetlen számomra, egyesek hogy lenézik a külföldieket. talán bizony ti építettétek ezt a Magyarországot? én úgy látom, hogy legtöbbünk saját megélhetést épít magának és családjának. ezt nem ártana tisztázni, tiszteletben tartani. aztán elgondolkozni, hogy ha senki sehol nem nézné le a külföldit, hány másodperc alatt is szűnne meg ez a xeno-probléma? addig biztos mindenki el tud önerőből számolni, azt a világ bármelyik nyelvén megtanulja az ember egy órán belül, csak hogy valami szépet is mondjak.

a historicizálásról viszont még annyit, hogy a történelmet csinálni, jól csinálni kell, nem pedig hangzatosan véleményezni. itt pedig az emberek egy nagy lófaszt csinálnak, egymás basztatásán nemigen jut tovább a történelmesdi.

közben telnek, múlnak az évek. én meg csak fiatalodok, egyre több az ötletem, egyre jobb a humorom. sose halunk meg ;]

kedveske 2008.01.13. 00:46:51

najó, akkor még visszajövök egy kicsit. pedig már majdnem aludtam...

Porthosz!

Németo.-ban vagyok éppen. habár ezt már párszor leírtam.
Jó, oké, tényleg nagy dzsuva van otthon, de számomra még mindig nem akkora, hogy olyan lesújtó véleménnyel legyek róla, mint. pl. vakablak.
Szóval dzsuva van. és szerinted erre mi a megoldás??? vándoroljunk ki mindannyian??? nagyon jó! helyes! ez tényleg jó megoldás. Tegyük fel, kimész egy szerinted jobb helyre. Ott betömik a szádat több pénzzel. ehhez is csak gratulálni tudok. Tegyük fel, hogy ott is el kezd dzsuva lenni. Te mit fogsz csinálni? onnan is továbbvándorolsz? holott már megszeretted azt a helyet. Azért sem küzdenél?
És miért van dzsuva otthon? pontosan az ilyen mentalitás miatt, mint amilyen a tiéd is, meg az emberek többségéjé. a kurva életbe!

vakablak 2008.01.13. 00:51:22

@Diffeomorfizmus - jó, nézzük a szlovákokat. Pont olyan alapon lehetne relaxált a viszony a magyarok és a szlovákok között, mint ahogy lenyugodtak a kedélyek a németek és a franciák, az angolok és a franciák, a dánok és a norvégok, a finnek és a svédek és még sok-sok más szomszédos nép között, akiknek a közös történelmi múltjában épp elég mocsokság történt. Természetesen lehet vájkálni a műltban, és elég sok szemrehányást lehet tenni egymásnak kölcsönösen. A vicces egyébként a szemléletedben az, hogy az osztrákokkal szemben az ellenszenv okának pont azt nevezed meg, amire egy szót sem pazarolsz a magyar-szlovák viszonyban: a gyarmatosítást! Mert mondhatod ugyan, hogy Szlovákia "a mi orszagunk E-i reszen jott letre", de ez onnan nézve úgy áll, hogy az etnikai szlovákok végre felszabadultak az évszázados magyar gyarmatosítás-elnyomás alól. Mit olyan nehéz ezen megérteni?

DányiDani 2008.01.13. 00:53:13

kedveske és mind:
ne vándoroljunk, mi? hát szerintetek a régi őseink miért jöttek anno ide? hogy legyen majd a szépfiaknak őseposz? nem, amikor szorul a hurok, vagy lépni kell, vagy otthonosan fuldokolni, kéremszépen. most akkor fuldokoljak nektek, talán majd attól lesz a jó?

kedveske 2008.01.13. 00:56:25

DányiDani!

hehe! de ők együtt jöttek barátom! és ha jól tudom jelenleg otthon nem üldöz senkit a tatár, meg a mit tudom én mi.

vakablak 2008.01.13. 00:59:21

@DányiDani - menj. A véleményedből azt értettem meg, hogy hasonló okokból távoznál te is, mint amiért én mentem annak idején. Ha van egy kis szerencséd, találsz magadnak új hazát. Az ősmagyaros példa nagyon találó egyébként. Pont rájuk szoktak nagy kedvvel hivatkozni a nagyon magyarok is, pedig az ő példájuk mindennél jobban mutatja, hogy ha szar a helyzet (vagy csak úgy érezzük akár hogy szar), akkor menni kell.

bors 2008.01.13. 01:00:38

porthosz!
De ez itt tényleg szar. Megjegyzem, amikor először megláttam azt a viaduktot itt az index-en, azt hittem, hogy ez egy vicc, montázs, vagy valami ilyesmi.
Nem akartam, nem mertem elhinni, hogy ezt itt meg lehet csinálni hosszú börtönbüntetések kiszabása nélkül.
Meg lehet....

vakablak 2008.01.13. 01:01:19

@kedveske - nem együtt jöttek. A mai történelmi ismeretek alapján úgy tudjuk, hogy akár évszázadokon keresztül is tarthatott a magyarok vándorlása, több nagyobb és annál is több kis hullámban.

DányiDani 2008.01.13. 01:08:46

kedveske, azért mondtam csak az ősöket, hogy illusztráljak egy érvet, nem tökéletes példa, nyilván ;] rég nem kell semmiféle tatár az üldözetéshez, elég, ha kilógsz valami sorból, rögtön kipicsáznak és még a te anyád micsodáját. "sokan vagyunk kevesen", hogy egy zseniális magyar dalt idézzek, akár erről is szólhatna...

bors 2008.01.13. 01:09:48

kedveske!
Az is lehet, hogy ithon azért van ilyen dzsuva, mert olyan a mentalitásunk, hogy leköpdösött középosztály eltartja az ingyenélő csőcseléket,újratermelve ezzel a szoclib fertőt, ahelyett, hogy erőit az ország szennytől való megtisztítására és építésére, jobbítására fordítaná. A qva életbe!

Me 2008.01.13. 01:13:11

Tetszettek volna nem tonkretenni es elhetonek megtartani az orszagot. Igen, mindenki elmegy csak az alja marad meg a lokalpatriotak es ez nem az eltavozottak bune.

Nem a penz hianya a legszornyubb, hanem a bunko mocsok kulturalatlansag, a napi eroszak veresen vagy csak verbalisan, de mindenhol. Az ostobasag, a turelmetlenseg, az onzes, az emberseg teljes hianya. A civilizalatlnasag. Emiatt mennek el. Es igen, aki gyereket akar annak penz is kell, azt meg itthon nem keres. Az en sogorom kanadai, az uncsitesom belgiumban, egyik csaj angliaban, a masik a franciaknal. Egyetlen tudos baratom van, o svedorszagban el.

Ha en elmegyek en is ezekert fogok. Hogy ne a magyarok kozott eljek mert sajna allatok. Tolvaj, hazug, onzo, ostoba es kisstilu nep lettunk.

Azert a nehanyert vagyok meg aki megmaradt es akiket kedvelek es akik miatt meg a resekben lehet letezni atmenetileg.

Jonnek a kinaiak a helyunkre. Isten hozott mindenkit a szep uj vilagban.

kedveske 2008.01.13. 01:14:57

Kedves Vakablak!

szerintem meg nagyon káros a hozzáállásod a dolgokhoz. csak igazolni próbálod magad, hogy jól tetted, hogy kimentél. Anyagilag biztos jobban is jártál. de ha tényleg nem érdekelne, hogy mi van itthon, akkor most ide sem írtál volna be. Vagy csak a saját lelkiismeretfurrdallásod próbálod azzal leplezni, hogy másokat győzködsz arról, hogy de szar otthon? mert szerintem ez van a háttérben. Nekem semmi bajom nincs azzal, hogy kimentél, de a gyerekednek pl. milyen gyökerei lesznek, ha arra neveled, hogy csak a gazdasági megélhetés miatt kedveljen, vagy ne kedveljen egy országot. Szerintem a hazád szeretete pl. alapvetően olyan érték, amiért érdemes küzdeni. én csak akkor tudnám nyugodtan elhagyni az országomat hosszú időre, ha tudnám, hogy otthon minden oké. Nem fogyunk, a szüleim és az emberek, akiket szeretek, nem nyomorognak, stb. Talán egyszer ennek is eljön az ideje, és most, hogy beléptünk az EU-ba, talán végre annyi szenvedés után jó úton haladunk. Szóval ha az ország végre egyenesbe jön, és nem a megélhetés miatt mennek külföldre az emberek, hanem kalandból, mint ahogy ezt a jelenlegi nyugateurópai fiatalok többsége teszi, akkor majd azt mondom, hogy oké, menjen, ki merre lát, mert úgyis hazajön.
És úgy gondolom, hogy senki sem véletlenül születik oda, ahova születik.
Szóval oké, hogy te kimész, de legalább ne demorazilálj másokat.
köszi!

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2008.01.13. 01:20:07

butáskodtok itt össze-vissze egy ilyen hülye okosodáson :)

kedveske 2008.01.13. 01:23:56

Drága Vakablak!

azért ha annyira egyesével jöttek volna az őseink annak idején, akkor nem önálló alapítotak volna, hanem beolvadnak az ottani népekbe. de több mint 1000 év után is, még a magyar kultúrát ápoljuk, még ha ezen a talpalattnyi területen is! És ha a hozzállásunk tényleg nem változik meg minél előbb, és mindenki csak külföldön, a saját érdekét akarja érvényesíteni, akkor félek, hogy egyedül fogok maradni a Kárpát medencében. a kínaiakkal... kár lenne, mert én tényleg szeretek magyar lenni.

vakablak 2008.01.13. 01:26:56

@kedveske - jópofa volt a vulgárpszichologizálásod, ahogy kielemeztél így ismeretlenül is. Nincs mit hozzátennem. Mondtam már, nem fogok veled polemizálgatni.

kedveske 2008.01.13. 01:30:20

Vakablak! jól van. ignorálj nyugodtan. aki szerint meg igazam van, az tegye fel a kezét. huhh, ilyen sokan? köszönöm!
amúgy meg ez egy fórum, és azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk.
puszikázlak!

DányiDani 2008.01.13. 01:38:37

kedveske, valami lényegesre nem figyelsz oda abban, amit én is, meg vakablak is magyarázunk. nem mondom el újra, ott van minden leírva, csak olvasd el, próbáld megérteni.
a honfoglalás abszolút mellékszál, ne csináljunk hülyét magunkból egy egyszerű példa történelmieskedő delikvens félreértésével...
amúgy semmi bajom azzal amit mondsz, csak épp 1) nem olvasol figyelmesen 2) lovagolsz egy félmondaton, épp mikor valódi dolgokról kéne beszélni.
tiszteletem, D.

gergő 2008.01.13. 01:38:52

Yeah.

Erős a kísértés, hogy borúlátó legyek.. Igazából az is vagyok. A mostani "országvezetés" balfasz, tehetségtelen, korrupt.. és egy buborékban él..

Az aljanép országa lesz ez, ha minden úgy megy tovább, mint most.. lásd butítás, lásd cigányok, lásd értékhiányos ifjúság, megtévedt felnőttek.. ecetera..

enakivagyok 2008.01.13. 01:39:36

K. kedveske!

Három tömör mondat: Haza lehet jönni, meg lehet mutatni. Távolról én is nagyon tudnám szeretni Magyarországot és verni a mellem féltéglával. De én kalandvágyból itthon maradtam!

bjela szila 2008.01.13. 01:39:48

kedveske ! max igazad van ! de ha majd lottyadt valamijü vastag nyugdíjasként hazajössz jókat cselekedni , lehet hogy buckalakó hordák rabálnak ki , ölnek esznek meg . ne a kínaitól félj , nem segílyért állnak sorba most se . ha demagógnak éreztek dőljetek le félórára a blahán egy padra pár lánccal,gyürüvel rajtatok . meglátjátok miért kell !!! elmenni .

kedveske 2008.01.13. 01:51:47

hát kedves DányiDani, szerintem meg te nem érted, amiről én beszélek. lehet mindenhonnan menekülni, meg küzdeni is valamiért. én az utóbbit választom. és nem csak azért, mert egyesek szerint magyarkodó hülye vagyok (lásd: enakivagyok), hanem mert magyar vagyok baszod! magyarul beszélek és szeretnék büszke magyar lenni. csupán ennyi az én célom.
és ha a mai Magyarországon ezért szenvedni kell, akkor szenvedek, mert hiszek benne, hogy jobb lesz.
Ja és kedves enakivagyok! csak nem rég jöttem ki, 26 évet már lehúztam otthon, és hamarosan haza is megyek. Egyszerűen azért, mert én SZERETEK OTTHON ÉLNI! szóval nem kívülállóként nyilatkozgatok itt, hanem valóban otthon is élek. de mint minden modern fiatal, én is ki akartam próbálni külföldön. igen, tök jó itt, de haza megyek, mert tudom, hogy otthon sok munka van még.
És azért reagáltam a fórumon, mert érintett vagyok a témában: menni vagy maradni.
Én a maradni-ra szavazok!

vakablak 2008.01.13. 01:56:38

Nincs egyetlen, objektív, minden szempontot átfogó igazság. Én teljesen értem kedveske szempontjait, és kívánok neki sok sikert a maradáshoz. Ugyanakkor vannak más emberek más tapasztalatokkal, más következtetésekkel, más szempontokkal. Van hát olyan is, akinek a képlet úgy jön ki, hogy menni kell. Ez ilyen egyszerű, szerintem.

kulalak 2008.01.13. 02:01:07

Belegondolni is rossz, hogy 17 ev az annyi mint 1918-1935 vagy 1960-77. Ennyi ido alatt hatalmas utat lehet megtenni. Le kell bontani es folepiteni rendszereket. Szvsz moralis alapon kell kezdeni mint egy haboru utan (igen, kulfoldon ha hazugsagon kapnak lemondatnak, kicsinalnak, vege a politikai karrierednek meg polgarmesteri szinten is nemhogy miniszterelnokkent) aztan oktatassal meg gazdasagliberalizacioval (Ferenc Jozsef torvenye eleg egyszeru volt, mindenki kezdhet gazdasagi tevekenyseget). Ha docogott is de elindult a szeker, bezartak Ozd-ot, igen eladtak dolgokat de hibazott az okitas aztan 2002-tol a moralitas is eltunt.
Mindenki valtoztatni akar de sajat zsebre. Egy eletem van, elmentem. Nem varom meg mig a nep folebred es elsopri a maszop-ot. Remelem a 90 utan szuletett 18 evesek 2010-ben jobbra szavaznak mert a husz evbol 12 volt 'bal' es szarban vagyunk.

kedveske 2008.01.13. 02:17:47

Kedves Vakablak!

persze, nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a fontos, más szempontok szerint dönt. Más körülmények között nevelkedik stb.
Én egy olyan Magyarországot szeretnék, ahova a külföldre kivándorlók is úgy tudnak hazajönni akár, hogy ha megszorul körülöttük a hurok, akkor se szájat húzva kelljen hazajönniük, hanem örömmel. Szóval sok sikert a külföldi élethez, nem ellened vagyok, kint sem lehet könnyű!
Csak annyit kérek, hogy ne útáld Magyarországot! és ahogy mondani szoktuk. Lehet, hogy kicsit büdös, de a miénk! És ameddig az emberekben nem tudatosul, hogy szeretik a hazájukat, addig nem is fognak tenni érte semmit. és ebben az országban jó lesz, amíg én élek, ezt megígérem neked! ha beledöglök, akkor is! :) csak jobb lenne tényleg együtt. és nem egyedül...

pixelvektor 2008.01.13. 02:52:56

Rosszul látod, te mélymagyar vagy. Ráadásul még szűklátókörű is. Hogy bírsz ilyet leírni, hogy "kihal belőle a magyarság"??? És ha az történik, az meg kit érdekel? Attól ő rosszabb lesz hogy más lesz az identitása? Szégyen ilyet kirakni az indexen ajánlatba.

kérdés vakablaknak 2008.01.13. 03:00:14

kérdés vakablaknak:

(ha nem indiszkrét,) pontosan merre élsz (ország), és hányadik x-en vagy túl?

hobe 2008.01.13. 07:04:02

Az ilyen ostobasagokat az olyan luzerek irjak, akiknek nincs lehetoseguk lelepni onnan.
Ez reg nem a penzrol szol. Egyszeruen itt hagynak elni es minden mukodik. Es q messze van Magyarorszagtol :-)

Bezmag 2008.01.13. 08:10:40

Nagyon durva téma....

És nem is csak az agyelszívás a gáz, az is de az a kisebb baj.

Csak a közvetlen környezetemben, 3 embert ismerek, aki kivitte a cégét külföldre, az elmúlt 1-1,5 évben. És ez nem a mostani kormány érdemes vagy hibája, hanem gazdasági racionalitás. Eu-n belüli országokról van szó. PL. Bulgária...

Ugyanis, ott kisebb az adó, ez persze makro okok miatt van, de az a vicc, ez nem a tőke, hanem a tudás. Itt lakik Budapesten, a szófiai cége ügyvezetője, itt bizniszel és ott adózik és az ottani, 10 %-os jövedelemadóval terhelt jövedelmét költi itt. És ez inkább jó példa mint csúya dolog.

A @szopóágon tipusú fiatalokat sosem értettem, ha valaki 14 éves, akkor miért nem 10 év múlva, 24 évesen akarja az orvosit elvégezni? Pl...? Tudod, kisfiam, mindenkinek meg kell küzdenie a saját életéért, és ez nem a Fletó, vagy a Viki hibája - egyik szarabb mint a másik.

Bezmag 2008.01.13. 08:14:46

Vissza is olvastam alaposan. Anyámnak két diplomával (mérnök és közgáz) 49 ezer a nyugdija. Jelentős eseményekhez volt köze.

Csak sajnos, a mőlton révedőknek, fanyalgóknak, szerintem sajnos kiderült a piac és gazdaság, közgazdaságtan szabályai, mint kiderült, visszamenőleg is müködnek.

Anyám tudása nem volt/lett értékes. Ez neki tragédia, és támogatom, de sajnos ez derült ki.

Bezmag 2008.01.13. 08:19:50

&szopóágon:

"én a magam részéről már eldöntöttem, hogy orvos leszek"

Na ez még azért elég kevés bocikám, ugyanis ez nem igy megy. Majd a felvételi az 4 év, és az első anatómia szigorlat után gyere vissza 6-7 év múlva ilyen kijelentésekkel :-) Addig ez kb az tüzoltó leszek vagy katona kategória.

bors 2008.01.13. 08:56:32

bezmag!
Én 12 évesen döntöttem úgy, hogy jogász leszek és az lettem. Mert ezt csak így lehet!
Borzadok, amikor azt olvasom, hogy ne diplomára hajts, hanem jó szakmára, mert az kell... (Itt is elhangzott egy állítólag szakképzéssel foglalkozó részéről, aki ügyesen kikerülte azt a kérdést, hogy "oszt milyen szakmát tanuljon a lányom, ami olyan nagyon megbecsült?".)
Az államvezetés, a gazdaságpolitika és az oktatáspolitika szempontjából a képzés irányát valóban a gazdaság igényeihez kell igazítani, azt kell biztosítani, hogy a szükséges mértékben álljanak reldelkezésre a megfelelő képzettségű szakemberek. Azt kell vonzóvá tennie ösztönzéssel, tájékoztatással, szabályozással, amire szükség van.
Az egyén szintjén azonban a saját képességei és vágyai jelölik ki a pályaválasztás irányát. Az egyén tojik a gazdaságpolitikára. Hiába kell sok tornatanár, ha nekem gerincsérvem van, de attól még lehetek jó matektanár.
Nem várható el egy 14 éves gyerektől, hogy arról ábrándozzon, hogy ha felnő, akkor ívhegesztő lesz, mert arra van most kereslet.
Viszont! Ilyen stílisban beszólni egy dacos 14 évesnek.... No comment.

bors 2008.01.13. 09:06:07

bezmag!
A Bulgáriában 10%-kal adózó "jó példa" haverod Bulgáriában veszi igénybe az eü/tb szolgáltatásokat is ugye? Nem pedig itt, az általam befizetett közpénzt csapolja ugye?

Luca Brasi 2008.01.13. 09:09:49

Xenofobiahoz: Norvegianak tudtommal csak a Svedek kozvetlen szomszedai, utaljak is oket. A bugris svedek kurvaregen megszalltak az orszagukat, es ezt nehezen feledik. Bizony nyomorusagos, komplexusokkal kudo nep ez a norveg :D

bors 2008.01.13. 09:24:00

Luca Brasi!
Nemzetállamokban élünk, tehát így gondolkodunk és ezért itt ez a normális. A belgák hova álljanak?

kozgazdasz 2008.01.13. 09:37:00

"Ha ez az orszag a 10 millio mernok es nem a 10 millio kozgazdasz orszaga lenne akkor sok minden rendbe jonne."

A sok mernok meg meg helyesen irni sem tud, lasd:

mernokkent dolgozok (kb. 20-szor olvastam a forumon)

Helyesen: mernokkent dolgozom

Udv,

egy nem-otthon-elo kozgazdasz

Luca Brasi 2008.01.13. 09:40:11

Talan az irek melle? :D es meg sorolhatnank a marhanagy europai osszetartozas diszpintyeit.


Az elvandorlas meg igenis penz kerdes, a tobbi csak rizsa.

Értem én csak leszarom 2008.01.13. 09:44:49

Hogy lehet tegnap óta az index főoldalán ez? Most már nem bírom ki, hogy ne írjak. Az csak egy, hogy régen is elmentek a tanoncok egy kis világot látni, nehogy begyöpösödött szakbarbár váljon belőlük. És igen, én Hollandiában Ph.d-zek. Itt az a természetes az egyetemen, hogy az emberek elmennek néhání évre máshova dolgozni. Minden végzős holland doktorandusz elmegy, és nem szidják őket emiatt. Majd visszajönnek, csak előtte látják a világot. Tudják, hogy lehet máshogy is.

bors 2008.01.13. 09:49:16

közgazdász!
Alapvetően igazad van, de sajnos nem az ikesigék helytelen használata a legnagyobb probléma ebben az országban. Amíg egy szűk érdekkör különösebb tiltakozás nélkül megteheti, hogy módszeresen rabolja ezt az országot, amelynek polgárait szándékosan szembeállítja egymással, addig nem való kioktatni jószándékú embereket helyesírási hibákról egy olyan fórumon, ahol sajnos nincs lehetőség a hibák javítására.

bors 2008.01.13. 09:54:06

Hogy kik nem Ph.d-znek Hollandiában!
Basszus!

Luca Brasi 2008.01.13. 09:56:53

Miert, ilyen nem lehet kint az indexen?

Termeszetesen nem gondolom hogy hollandiaban penz kerdese lenne az el es visszavandorlas.

fizetesben 3000 eurot lecsereli 5000 dollarra, utana meg vissza? mi ebben a kaland?

en hogy csereljem vissza a 2200 GBP nettom 200e HUF nettora?

totya87 2008.01.13. 09:59:18

Üdv Mindenkinek

Luca: az elvándorlás nem csak pénz kérdés. Én nagyon jól élek, de már megfordult párszor a fejemben, hogyha a gyerekeim előállnának azzal, hogy mennek, nem fognám vissza. (Inkább felszámolnék itthon mindent és én is mennék.) Mert sajnálnám őket, ne regadjanak ők is ide. Én '89-ben nem mentem, mert azt hittem a mi generációnk tud nagyot tenni. Nem tudtunk, csalódott vagyok.

bors 2008.01.13. 10:03:05

A marhanagy európai összetartozás, meg a nézd meg, ők mennyivel különbek duma parasztvakítás.
Én laktam már együtt koszos bunkó (ám nagyon csinos) francia medikákkal, nyaraltam érzéketlen, tapló, rideg németekkel, voltam vendégségben a sértésig spórolós svájciaknál (ahol végül aztán motelszobát vettünk ki, hogy rendesen megfürödhessünk), továbbá volt alkalmam vendégül látni olyan buta amerikai (USA) családot, hogy ... nem is hiszem el...

Fletchett 2008.01.13. 10:06:10

Eljöttem, mert nem volt jó Mo. -n.
Ez nem érzelmi, hazafias kérdés.

Ha valahol máshol a munkám megbecsülik, megélek a fizetésemből, tudom tervezni a jővőt és egyáltalán ... jobban élek, akkor miért maradnék egy olyan országban ami az ellentéte ennek???

porthosz · http://eztminekkellmeg.adni.hu 2008.01.13. 10:07:39

Értem én csak leszarom :
Igen, de magyarországon ez sem müködik.
Ha ma valaki kimegy külföldre pár évre dolgozni
és nem jön haza akkor azt kapja hog a rohadt k.csög fizesse csak ki az oktatása költségeit stb stb meg hogy mit képzel hogy kimegy külföldre...
Ha ezután hires ember lesz, akkor hirtelen rögtön hazánk fia lesz és magyar szárzmazású akkor is az előtte levő 50 évben nem volt olyan magyar ember aki ismerte volna a nevét...

Ha meg hazajön és az ott megkeresett pénzből jobban fog élni mint az itt maradtak akkor azt kapja hogy a szemét persze neki könnyü volt külföldön (mondják ezt olyanok akiknek a szomszéd faluba való költözés is idegösszeroppanásos állapotba kerül...)
Ha meg hazajön és mégsem jött be neki külföldön, akkor meg "na ugye megmondtuk..."

Na ez az a mentalitás amitől itt nem lehet előre haladni.

Magyarországról mindig az a vicc jut az eszembe mikor az ördög körbevezet egy delikvenst a bugyraiban amelyekben különféle népek vannak, és sorolja hogy melyik milyen biztonsági "örök" védenek nehogy kimásszanak a bugyorbol és elszökjenek.
Egyszercsak odaérnek egy bugyorhoz ami teli van emberekkel de nem örzi senki sem. Kérdi erre a delikvens hogy hát ezek kik hogy nem örzi őket senkisem? Erre az ördög csak annyit mond: áh ezek magyarok ezeket nem kell örizni mert ha az egyik ki akar mászni a többi visszarántja...

És hogy ez itt mennyire igaz..

kedveske 2008.01.13. 10:07:46

Hi! visszajöttem.

Kedves Értem én, de leszarom!

itt senki nem szidja azokat, akik kimennek külföldre világot látni. Neked is sok sikert kívánok!
Engem csak az zavar, hogy az emberek itthon sokszor tévhitben vannak azzal kapcsolatban, hogy rendesen csak külföldön lehet boldogulni. És ahelyett, hogy itthon összefognának, elvándorolnak. Most hangsúlyozom, nem azokról beszélek, akik kimennek tanulni, vagy rövidebb-hosszabb időre dolgozni.
Szóval meg kellene végre tanulnunk megbecsülni azt, amink otthon van, MERT OTTHON NEM SZAR AZ ÉLET, csak nem könnyű. És meg kellene tanulnunk megvédeni az érdekeinket. És ebben nem csak a külföldre vándorlók a hibásak, akik otthagyják a hazájukat, hanem az otthon maradottak is.
És nagyon szomorú azt hallani másoktól, főleg fiataloktól, hogy hát ez de szar, ami itt van, én megyek innen, amint lehetőségem lesz.
Menjen! de ne azért, mert menekül, hanem azért mert világot akar látni. viszont ahhoz, hogy a külföldre menekülők egyszer visszajöjjenek, ahhoz tényleg egy szerethető országot kellene építeni. Együtt!
Ja, és mielőtt azt gondolnád, hogy ezeket most egy öreg nyugdíjas nénike írja, akkor elmondom, hogy 26 éves vagyok, és jelenleg gyakorlaton Németo.-ban.
Tschüss!

totya87 2008.01.13. 10:08:41

bors,

és ezzel mit akarsz mondani? Nem különbek egyénileg, csak mint társadolom sikeresebb. És ennek sok oka van.A történelmünk, földrajzi helyzetünk is belejátszik, de óriási hiba lenne csak erre fogni (mint sokan teszik.)

Miben kellene változni: leszokni az állam mindenhatóságáról, felelősséget vállalni a saját életünkért, ADÓZNI...Hadd ne soroljam tovább!

a17dr15 2008.01.13. 10:11:11

Hat nekem nem all szandekomban visszajonni Mo-ra - persze a jovot senki nem latja, azt sem lattam, hogy el fogok Mo-rol menni.
Ha meg akarja valaki erteni, hogy miert nem, akkor olvassa el elottem az osszes kommentet, abbol vilagos lesz, hogy miert.

bors 2008.01.13. 10:15:25

totya87!
Én is csalódott vagyok! Van, aki azért megy el, mert nem törődik azzal, mi lesz a hazájával (miért is törődne, mit ad neki ez a "Haza"?) s most már szép számmal vannak olyanok, akik éppen azért mennek el innen, hogy jelezzék a szeretett "Hazának", elsősorban az ostoba kormányzatnak és pofátlan haszonélvezőinek, hogy most már elég volt, vegyen vissza magából.
Én ez utóbbi kategóriába sorolom magam.

a17dr15 2008.01.13. 10:18:58

Mashol is emberek elnek, minimalberen, ugy ahogy - es nekem most ne mondja senki, hogy 'de abbol milyen szinten tud elni'. A minimalber az minimalber mindenutt. Mashol is fizetik a lakas reszleteit, mashol is berletet vesznek, mashol is szamolgatjak a szupermarketben, hogy mi mennyibe kerul, mashol is nyafognak egy munkahelyen, hogy miert nem kapunk tobb fizetesemelest, amikor az inflacio nnyi meg nenyi volt (igen, mashol is van inflacio), mashol is vannak szemet emberek, mashol is vannak vezeto - akar kormanypozicioba kerult emberek, akiknek jol megy (inkabb legyen annyi a fizetese, amennyi, de a munkaat csinalja, ha nem jol csinalja, akkor levatjak, vagy a fonoke vagy a nep), az emberek mindenutt emberek. Jok, rosszak, feketek, feherek, rasszistak vagy liberalisok, szegenyek vagy gazdagok, irigyek vagy elegedettek (nem attol fuggoen, hogy szegenyek vagy gazdagok). Emberek. Csak mas nyelvet beszelnek.

totya87 2008.01.13. 10:19:45

bors,

attól tartok az elmenetellel nem lehet jelezni. Gondolod érdekli? Pont azok az emberek akik már fognak szavazni? Viszont jó populista dumát lehet róluk rittyenteni a maradottaknak? Ugyan már!

De nehogy azt mondd a kormányzatok tehetnek mindenről!

totya87 2008.01.13. 10:22:37

a17dr15: egyetértek, egyénileg egyformák vagyunk, de a társadolom mégis máshogy épül fel.

bors 2008.01.13. 10:23:20

kedveske!
Értem én, de leszarom nem ért semmit, ő csak ph.d-zik Hollandiában....
Biztosan nem szövegértésből....
S amikor valaki beböfög ide egy ilyen kommentet, akkor vagy nagyo9n elképedek azon, hogy ilyen állapotban Ph.d-zni lehet Hollandiában, vagy el sem hiszem... :DDD

a17dr15 2008.01.13. 10:24:11

Megyek hallgatom inkabb a radio one-t.

porthosz · http://eztminekkellmeg.adni.hu 2008.01.13. 10:25:39

Kedveske,
nem hiszem hogy a 26 évvel túl sok tapasztalatod lenne még. De majd ha hazajössz 1-2 év múlva és itthon letelepedsz, aztán leszel 2x ennyi idős, akkor majd rá fogsz jönni hogy abszolute semmi nem változott minden ugyanolyan szar.

És minket jobb ha tudod hogy zavarnak innen külföldre. A tisztelt miniszterelnök úr is megmondta hogy el lehet innen menni ha nem tetszik a rendszer...?

Ez esetben két dolgot lehet tenni:
a, azt mondom hogy akkor k.bbe mégegyszer ekkor egyből fasisztanácirasszistaterrorista veszélyes elem leszek és már mehetek is börtönbe
b,kimegyek külföldre.

Szerinted melyiket választom?

Ebben az országban hiába mondod hogy fogjunk össze meg tegyünk valamit a helyzet ellen nem tudod megcsinálni.
Ugyanis ha már csak szóvá teszed (és még nem is megoldást keresel) hogy mi a baj, egyből rasszista vagy náci leszel. Esetleg mindkettő vagy még hozzá fasiszta is. És ekkor még nem kerestél megoldást csak megemlitetted pl a segélyalapú életvitel problémáját. Ha meg esetleg változást is probálnál eszközölni tuti fel is lógatnának terrorista cimszó alatt...

Szóval ha te annyira okos vagy akkor miért nem látom hogy vezető pozicióban vagy és probálsz javitani a helyzeten? Mert én csak annyit látok hogy egy fiatal csaj németországból probálja megmondani hogy mit hogy kéne itt, meg majd ha hazajön akkor lesz ám nemulass és majd ő rendet rak...
Kár hogy ebből még semmit sem látunk

nagydalton 2008.01.13. 10:26:18

blogollo

Én még csak most olvastam el, egészen a Nobel-díjas szövegig még egyetértek veled, de utána már sajnos(?) nem.

Nem MI IS, hanem kizárólag a mindenkori kormány kizárólag a felelős (ne feledjük ők azért vannak ott, mert mi megbíz(t)unk bennük) a hazájukat (elsősorban egzisztencia okán) elhagyni kényszerülő munkások kivándorlásáért.

Állam neveli fel őket, ez is hülyeség. A szüleik nevelik fel őket. Az állam többek közt abból gazdálkodik (mármint, ami a lopás után a kasszában marad, ugye), amit a szülők (is) befizetnek (adó,járulékok).

Ha tudsz, sorolj fel érveket, miért is érdemes ma magyarnak lenni. Van egy szép nyelvünk, Múltunk, ami attól függ, honnan nézzük, lehet szép és dicső. Ennyi? Ha Petőfiék vagy Rákócziék tudták volna, hogy ez lesz ebből a (kurva by Fletó) országból (elkúrtuk, szintén), lehet, hogy harc helyett inkább leültek volna borozni és sodortak volna egy jó cigit. Utána meg hazamennek a gyerekeikhez vagy meglátogatnak egy kuplerájt.

"Neharaguggyámá, de nézzé szépen körül(...)" by Bëlga.

Ahh, mára kipuffogtam magam. Uff.

bors 2008.01.13. 10:27:53

totya87!
Mégis ki a búbánatos lóizéke tehetarról, hogy a legkeményebben adóztatott országban semmire nem jut pénz, semmi nem halad előre (a pártfunkcik meggazdagodásán és villaépítési versenyénkívül)?
Talán én?

Netuddki. 2008.01.13. 10:31:06

Ahogy nézem ez is egy ilyen blog, ahol mindenki szidja a rendszert. Fogadkozik, hogy elmegy, vagy már el is mentek sokan.
Érdekes, arról nemigen lehet olvasni, hogyan lehetne a jelenlegi helyzetet jobbá tenni.
Hogy ne csak pofázzak, az én véleményem a következő.
Az nem kérdés, hogy a jelenlegi politikai garnitúrának távoznia kell a közéletből. A 17 év alatt kialakult helyzetről ők tehetnek igazán, mára kiderült csak a pénzt lesik, de tenni az országban élők érdekében nem igazán akarnak semmit.
Sürgősen meg kellene szüntetni a képviselők listás bejutását, helyette minden választókerület közvetlenül választaná meg őket. Ha nem jól végzik a dolgukat, bármikor visszahívhatóak lennének.
Drasztikusan le kellene egyszerűsíteni az adminisztrációt az élet minden területén.
Drasztikusan le kellene csökkenteni a munkavégzéssel kapcsolatos adókat. Hogy mitől lenne akkor bevétele az államnak? Hát a forgalom után. Minél többször megfordul a pénz, annál jobban növekszik a gazdaság. Az államnak is annál több bevétele lesz belőle. A magas adók teljesen kinyírták a szolgáltató ipart.
Emellett pedig szigorítani kellene a fogyasztóvédelmet, adóbefizetéseket, bevezetni a személyi felelősséget a gazdaságban is. Aki másokat megkárosít egy cég élén, legalább 10 évig ne alapíthasson céget. Ha valaki megkárosít mást, akkor viselje annak nem kis anyagi következményeit. Hasonlóképpen a korrupcióval is.
És persze ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés. :)

Persze ez nem minden, bárki tudna hasonlóakat és még jobb dolgokat is mondani.
A lényeg azon van, hogy egy alulról - és nem egy pártoktól lefelé - építkező társadalmi felépítést meg lehetne-e valósítani a jelenlegi körülmények és technikai adottságok mellett. Vajon az emberekben van tenni akarás is, vagy csak a jelenlegi körülmények szidásában merül ki a dolog?
Ja és már csak nem egészen 1,5 év van a választásokig. Kérdés, mi lesz ha megint csak a jelenlegi garnitúrából lehet választani?

totya87 2008.01.13. 10:36:24

bors,

egy kis módosítás: a HIVATALOSAN legkeményebben adóztatott országban...

Mert arról azért nem vitatkozunk ugye, hogy óriási a feketegazdaság? Számla nélküli kereskedelem, szolgáltatások... Ha ennek a pénznek a fele bemenne a közösbe...
És nem fogadom el, hogy azért mert magas az adó! Nem nagyon tudtok arról meggyőzni, hogy (egy két kivételtől eltekintve) van olyan aki komolyan gondolja, hogy "20% mellett adót csalok, 15% mellett nem". Azért csal adót, mert lehet. Mert tudja, hogyha a tulajt megkérdezi számlával vagy számla nélkül, akkor a megrendelő nem felháborodik, hanem vigyorog.
Ezzel persze nem felmenteni akorom a vezetőinket, ők is megérik a magukét.

De kérdésedre válaszolva: Igen, Te IS! Én IS!

bors 2008.01.13. 10:37:44

kovi 1970!
Szépen felmondtad a leckét. Ez előtted még soha senkinek nem jutott eszébe!!!
Van egy aprócska probléma. A választójogi törvény kétharmados törvény, és innentől kezdve kár arról beszélni, hogy mit tennél, ha lenne rá lehetőséged.
Mert lehetőséged nincs, erről szól ez a kommentfolyam itt fent.

Luca Brasi 2008.01.13. 10:44:06

Totya87,
Eloszor a regebbire valaszolva; A gyerekeid ha el akarnak menni, a penz miatt akarnak elmenni, mert sajat erobol akarnak jol elni es nem apuci existenciajabol.


Az ongondoskodas emlegetese durvan demagog szerintem. A hozzaallas nagyjabol igy nez ki: Elveszem a kereseted legalabb 2/3 (munkaadoi munkavallaloi jar. adok stb), es gondoskodj magadrol bunko'! Takarekoskodj oreg korodra, vigyazz az egeszsegedre, gyujts a gyerekeid iskolaztatasara stb.


Az hogy itt tartunk igenis a kormanyzatok hibaja. eltoroltek a minimalber adojat, kozmunka nelkul felvehetnek emberek segelyeket, es mert nem vezettek be mar 10 eve az egykulcsos adot.

totya87 2008.01.13. 10:45:30

kovi1970: hát sajnos borsnak itt igaza van, a jelenlegi garnitúra jobb és baloldala egyetlenegy dologban ért egyet: ÚJ szereplő nem kell!!!!!! És kivülről oda betörni?

Gondold csak el: egy erőt országosan megismertetni sokmilliárd (ugye pártjaink is elkötöttek kampányra 5 milliárd körül pedig a nevük/arcuk ismert volt (vagy tán pont azért :-). Egy ismeretlennek alsó hangon is ennek a duplája kell! Ki adná a pénzt? És szerinted ő jótékonykodásból adná, vagy mert utána valami célja van?

Netuddki. 2008.01.13. 10:48:34

bors!
"Mert lehetőséged nincs..."
Igen! Nekem, egyedül valóban nincs lehetőségem változtatni a dolgokon. De én legalábbis azt hiszem, hogy azok akik változást szeretnének, normális körülményeket, azért az állampolgárok többségét adjuk.
A probléma csak abban van, hogy elhitették az emberekkel, nincs beleszólásuk a sorsukba. Meg ma pénz nélkül nem lehet Magyarországon pártot alapítani. Ki beszél itt pénzről és pártról. Semmi másról nem lenne szó, csak mindenki aki az ügy érdekében tenni szeretne a szabadidejéből áldozzon rá valamennyit.

totya87 2008.01.13. 10:50:31

Luca,

félreértettél: nem CSAK az emberek hibája, de nem is CSAK a kormányzatoké!

Az viszont korrekt, hogy "nagyobb öngondoskodás de kevesebb elvonás". Viszont minden párt'90 óta azzal kampányol, hogy mit fog az állam az egyének helyett megoldani!

A közmunka dologgal maximálisan egyetértek! Annyi dologgal lehetne foglalkozni és azt fizetni!

Netuddki. 2008.01.13. 10:56:13

totya87!
Kampányra pénz? Ha a TV-ben, rádióban, óriásplakáton akarsz hirdetni, akkor ahhoz valóban rengeteg pénzre lenne szükség.
De nem a XI. században élünk? Az Internet sokkal nagyobb reklámértékkel bír, mint az előbbiek együttvéve.
Csak egy példát mondok. Vírusmarketing. Egy olyan videó, ahol pl. az Orbán és a gyurcsány egymás mellett söprik az utcát futótűzként terjedne.
De nem akarok túl negatív lenni, ez az egész inkább az állampolgárokért lenne, nem valakik ellen.

mendson 2008.01.13. 10:57:56

Szervusztok.Olvasgatom a beirásaitokat és -szó mi szó- el vagyok tölük képedve. Szinte mindanyiótok -mind egy alibiként- a politikai pártokat, politikusokat,ki-ki izlése szerint, teszi felelössé a helyzetért.Na de kérem ki az aki nem a munka értéke arányában ad fizetést ,miközben világpiaci,európai árszinvonalon forgalmaz? Vajon a szakszervezetek mikor léptek fel a versenyszféra alkalmazottainak jövedelme, munkakörményei érdekében? Egyenlöre csak azt látom, hogy az adóbevételböl élökért pampog. Vajon ki/kik azok akik a pofádba durrogtatnak petárdákkal, szabálytalanul parkolnak és közlekednek, ott basszák át a vásárlóikat ahol lehet (ne felejtsük, az összes átcimkézö,romlott hussal csencselö, paprika hamisitó etc. az mind echte magyar volt) és kik azok akik telibe szarják azt az elvet, hogy az ö jogaik a mások jogáik terjekedhet? Bizony az mind a derék becsületes civil magyar ember. Persze a politikusok olyanok amilyenek,de hogy olyanok az azért van mert mi is olyanok vagyunk. És ez egy fátum, mert az egyáltalán nem lehet véletlen, hogy a teljes hazai ipari fejlödés a sváb és zsidó vállalkozóknak köszönhető mig a jeles akkori magyar értelmiség anno dacumal vagy mohácsot siratta vagy pedig ködös jövöképeket festetegettet. talán az sem véletlen, hogy itt hosszú ideig Deák,Görgey és hasonlóan tevö társai -egészen vissza a Rákóczy szabadságharcig- egy megvetendő figura, mig a katasztrófába vivő utra vezető hangadók és irányítók a hösök.

Luca Brasi 2008.01.13. 10:58:43

totya87,

remeljuk egyszer tenyleg tortenik mar valami, nem csak egyre tobb penzt szednek be.

Es remelem hogy lesz hova haza menni.

bors 2008.01.13. 11:00:41

kovi 1970!
Munkaidőben (sőt, még azon túl is), mint az állat annyit dolgozom, erőm legjavát adva a köz érdekében. Azután nevelem,gondozom,ápolom,tanítom a gyerekeimet, ami sok erőt, energiát igényel. Saját háztartásomban ápolom az anyámat, mert a társadalom nem képes fenntartani elfogadható intézményt ennek megoldására, bár vaslagon leveszi tőlem a sápot. Ezen felül pedig alig létező szabadidőm rovására kijártam anno a Kossuth térre, ahol agitáltuk Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Urat, hogy lenne kedves elhúzni a *-ra. Állampolgárként a véradástól az adózásig, a szavazástól a jótékonykodásig mindenből kiveszem a részem.
Ennek ellenére a velem eltartatott lumpenprolik a nyakamba ültetika szuclib maffiakormányt.
Mit akarsz még tőlem?

Netuddki. 2008.01.13. 11:03:47

Ha már a pénz és a kampány előkerült. Sok kicsi sokra megy. Személy szerint én például a jó ügy érdekében szívesen áldoznék pár száz, akár ezer forintot. Ha mindenki a lehetőségei szerint ugyanezt tenné, akkor máris lenne pénz a többi médiában is megjelenni. Persze mértékkel és csakis pontos elszámolással.
Arról a reklámlehetőségről nem is beszélve, hogy ha elindulna egy ilyen "mozgalom", akkor minden hír erről szólna.

totya87 2008.01.13. 11:03:54

kovi

Internet? Szerinted a lakosság hány százaléka fér hozzá? Ebből vedd le a plazafiatalokat, akik csak moziműsort meg celeb(?) sztorikat olvas. Mennyi maradt? Ezzel lehet kritikus tömeget megszólítani?

Nem véletlen, hogy Csányi (akit lehet nem szeretni, de butának nevezni nem lehet) is feladta politikusi ambícióit (lehet, hogy csak egyelőre). Rájött, hogy annyi pénz most nincs (neki mondjuk még a bankári indíttatás extra ballaszt lett volna).

kedveske 2008.01.13. 11:05:25

Porthosz!

te meg mi a büdös francról beszélsz??? rajtam kéred számon, pont rajtam, aki amelett lenne, hogy változások legyenek az országban, hogy mit pofázok én innen kintről??? hát te megőrültél! és miből gondolod, hogy nem vagyok éppen vezető pozícióban??? amúgy tényleg nem vagyok, de még leszek egyszer! és akkor majd azon fogok munkálkodni, hogy többek között az ilyen korlátolt hozzállást megváltoztassam, mint amilyen a tiéd is. hát nem lesz könnyű. Egyébként meg jelenleg is ezen vagyok. és a 26 évemet szerinted én burokban éltem otthon??? hát biztosíthatlak felőle, hogy nem! szóval mielőtt engem kritizálnál, gondolkodjál már egy kicsit!
Ja és szerinted tényleg csak ez a két választásunk van? mtv épületet ostromolni, meg külfödre menni??
nőjjél már fel kismókus!

Netuddki. 2008.01.13. 11:17:17

bors!
Csak annyit, hogy felismerd, hiába dolgozol mint az állat, hiába veszik le rólad vastagon a sápot, cserébe nem kapod meg ami amúgy papír szerint járna.
Hiába mész ki a Kossuth térre néhány száz emberrel ugyanolyan kevés vagy mint én egyedül.
Arról nem is beszélve, hogy legközelebb másfél év múlva lehet váltani (azaz lehetne előbb is, de senkinek az élete nem ér annyit). Utána megint csak 4 év múlva.
De ha másfél évig semmi nem történik, akkor nekem az a legnagyobb problémám, ha el kell menni választani, akkor kik közül lehet választani?
Igaza van annak aki azt mondja nemcsak a politikusok tehetnek erről a helyzetről. Valóban mi is, mert hagytuk, hogy idáig fajuljanak a dolgok.

kedveske 2008.01.13. 11:27:36

kovi1970, mendson, bors!

teljesen egytértek veletek! és jó látni, hogy nem vagyok egyedül! köszi!

Netuddki. 2008.01.13. 11:28:07

totya87!
Internet? Szerintem elég nagy része.
Ismerek olyanokat (falun!), akik anyagilag nagyon nehezen engedhetik meg, de mégis be van vezetve a gyereknek az internet. Igaz a gép elég ócska, és már többször kellett javítanom, újratelepítenem, de mégsem volt szívem érte pénzt kérni.

Mondjuk én a munkát sem úgy fogom fel mit miért nem lehet megcsinálni. Ha valaminek van esélye akkor megcsinálom. Ennek pedig lenne.
Maga az ötlet sem újdonság. Anno a Fidesz is próbálkozott valami hasonlóval a polgári körökkel. Persze ott a cél teljesen más jellegű volt, ami miatt aztán be is fuccsolt.

mendson 2008.01.13. 11:29:33

Mégegyszer.A hazai közállapotokért legfökép a mezei állampolgár a felelös.És most hagyjuk az adókat és egyebeket. És ez nem attól függ, hogy most fasza gyerek vagyok és választáskor leváltom a szocikat/ fidesznyikeket stb. tetszés szerint, hanem attól, hogy te magad mit teszel a környezetedben. Nem akarok plagizálni,de mit is mondott Kennedy? Szóval ez a helyzet.Na meg az, hogy a hazánk elsö száz helyén tanyázó milliárdosai egyetlen egy új vállalatot sem hoztak létre csak a meglévöket adják veszik egymást közt, meg tözsdéznek.Ugy, hogy valaki itt dicsérte Csányi eszét, na abban a pozicióban az itt forumozók közül mind zseninek számítana ő hozzá képest.Mert az nem üzleti filozófia, ha a nyereség maximalizálást egyszerüen dijemelésekkel produkálja, az egy egyszerü rablás.

totya87 2008.01.13. 11:33:13

mendson:

az első résszel egyetértek, a másodikkal nem. Először is Csányi nem buta. Másodszor: ha az OTP díjai magasak és semmit nem kap érte az ember, lehet váltani. Valami miatt mégis maradnak a népek, tehát jól állítják be a költség/haszon arányt.

Netuddki. 2008.01.13. 11:36:40

kedveske!
Már régebb óta érlelődött bennem ez, amit most itt közöltem. A különféle blogokat nézve látom, hogy az élet minden területéről sokan vannak akik nem elégedettek a jelenlegi körülményekkel, meg hát sajnos a saját tapasztalataim is ezt támasztják alá.
Az utolsó csepp talán az volt amikor január elsején hallottam Hankiss Elemért beszélni a rádióban. Ő elemezte, hogyan lehetne a jelenlegi helyzeten változtatni. Végül is ő is arra jutott, a jelenlegi politikai garnitúrával (összes, jobb és bal) nagy csoda kellene ahhoz, hogy érdemi változások történjenek.
Tényleg nincs sok választás. Vagy megszoksz, vagy megszöksz. Esetleg próbálsz rajta változtatni.

totya87 2008.01.13. 11:37:09

kovi,

félre ne érts, tényleg örülnék ha valami mozdulna végre. Mert a jelenleg garnitúrából nehéz lesz választani! Lehet, hogy még az ismeretlen is jobb lenne, mert abból még jó is lehet. Az ismert garnitúrából aligha.

Netuddki. 2008.01.13. 11:43:27

mendson!
A mezei állampolgár annyiban felelős, hogy szeretne valahogy megélni.
Amíg nem egyenlő mindenki az élet minden területén, az adózást is beleértve (az anyagi lehetőségek figyelembevételével), amíg az ügyeskedő jobban jár, mint a becsületes. Amíg az emberek arra vannak kényszerítve adják fel a becsületüket, mert olyanok a körülmények addíg miről beszélünk.
Az összes pártot végigpróbáltuk, az összes politikus viselt dolgait ismerjük, szerinted melyik választás lenne jobb?

Netuddki. 2008.01.13. 11:50:33

totya87!
Igen! De az ismert is csak akkor, ha vállalja, hogy mindennel fillérre elszámol. És ha megbotlik, akkor ennyi volt. Számára legalábbis.

Nos köszönöm, hogy egypáran meghallgattak. Gondolatébresztőnek talán jó volt. Szeretném én is hogy végre valami változás elinduljon. Akár még tennék is érte. Valakinek előbb-utóbb el kell kezdenie.

Jó étvágyat, én meg megyek dolgozni, mert valamiből meg is kell élni. :)

totya87 2008.01.13. 11:55:32

kovi,

egyetértünk. Jó munkát.

blogollo 2008.01.13. 11:58:02

nagydalton! pedig elkéne fogadni h mi is legalább annyira felelősek vagyunk. ha másért nem, azért mert megválasztjuk őket. ha teszem azt korruptak az emberek, adót csalnak, arról ki tehet? vagy a szemétért? naná, hogy mi.

az kéne még, h az állam nevelje fel:)
a gyerek nem fizet adót, h nyugodtan tanulhasson és később dolgozhasson. az nem jó befektetés, ha utána meg elmegy.

miért jó magyarnak lenni? őszintén szólva a múlt nem érdekel, pedig lehetne mire büszkének lenni. az érdekel h most mi van. az nem kérdés h jó-e magyarnak lenni. az vagyok oszt cső. mint ahogy az sem kérdés h jó-e Kiss Pistikének a Kiss családba tartozni. Pistike akármilyen szar családban él, próbál segíteni a helyzeten.

bors 2008.01.13. 12:19:22

kovi1970!
Amíg a regnáló hatalom által működtetett szabályozórendszer erőből úgy van beállítva, hogy nekem KELL itt eltartanom, sőt növelnem azt az inproduktív guanoréteget, amelyik őrá szavaz, addig CSAK a kormány felelősségéről beszélhetünk.
Adóztatás. A kormány feladata a célszerű adórendszer kialakítása és annak maradéktalan végrehajtatása. Nyugaton sem állampolgári érzelemből magasabb az adózási fegyelem szintje.Ja és ennek van egy másik oldala is. A közpénzek célszerű és közérdekű felhasználása, ami kormányzati feladat, növelné az adózási fegyelmet, mert a polgár úgy érezné, hogy tkp. visszakapja azt, amit a KÖZÖSBE fizet.
Adócsalás körül settenkedő pénzügyminiszterrel, zuschlagosítással, tocsikolással nem igazán lehet megteremteni a fegyelmezett adózás légkörét.
Én is azért akarok elmenni, hogy ne lopják el, ne tapsolják el a közösbe fizetett pénzemet. Adót csalni nem tudok és em akarok, csak úgy tudom megoldani, hogy ne kerüljön haramiák kezébe, ha elmegyek innen. Gondolom, eddigi hsz-aimból ez világosan kitűnt.

vakablak 2008.01.13. 12:30:45

mendsonnal lényegében egyetértek. Bár nyilván nagyon vonzó dolog a politikusokat, a pártokat, a teljes [politikai] elitet szidni és a kialakult helyzetért felelőssé tenni, ez így, ebben a formában számomra elfogadhatatlan. Ez már megint csak a szokásos másra mutogatás, a saját felelősség elhárítása másokra. Mindenki hibás, csak én nem, én természetesen überfasza vagyok, és bármikor meg tudnám mondani hogy milyennek kéne lennie ennek az országnak, mitől lenne rend, csak engednének engem! De nem engednek ezek a köcsögök, pedig én megmondtam! Én mindig megmondom, minden nap, csak senki sem hallgat rám!

Így nem lehet.

Azért ezt most relativálom. A kialakult helyzetben nem igaz, hogy minden egyes embert pont ugyanannyi a felelősség terhel. Többen felvetették itt, hogy van egy létező gazdasági helyzet, a terheknek és a fizetéseknek egy szintje, amely az egyén számára adott (és sok) esetben elviselhetetlen terheket ró. A minimálbér körül tengődő, napi megélhetési szinten küzdő emberek cselekvési potenciálja, hogy úgy mondjam, szinte zéró. A közös, társadalmi felelősséget nem is úgy értem, hogy "bezzeg ha nem volnátok ilyen mamlaszok, ha mindenki egy irányba tolná a szekeret, akkor hipp-hopp megoldanátok a problémáitokat". Sokan a szekeret sem látják már a sárban, nem hogy tolni tudnák, bármilyen irányba is.

A felelősség a mostani helyzetért az én személyes nézetem szerint kulturális gyökerű, és nem egyes személyek torz személyiségéből, gonoszságából, inkompetenciájából, stb. ered. Magyarországon az egymás iránti felelősség szinte teljesen hiányzik a kultúrából. Hogy ez hogy és miként alakult így, nem tudom, továbbá ez az állítás nyilván sommás és így nyilván igazságtalan, nem vehető igaznak minden egyes személyre nézve, a jelenlévők meg amúgy is mindig kivételek, ugye. Az egymás iránti felelősségérzet mint kultúrális mintázat a társadalmi kohézió egyik legfontosabb eleme, egy belső motiváció, a természetes önzés egyik legjobb gátja. Ha pl. kocsiba ülök, ez mondatja velem azt, hogy nem csak az a cél hogy én épségben eljussak oda, ahova indultam, hanem a körülöttem kocsizó összes embernek is ezt kívánom, ezért az ő épségükre ugyanúgy vigyázok, mint a sajátomra.

Munkahipotézisem, hogy egy az közös, egymás iránti felelősségérzet vagy sohasem volt jelen a szükséges szinten a magyarokban, vagy valahogy, valamikor, valamiért kiveszett a magyar kultúrából. A sok kis magyar sok kis farkasként nő fel, mert csak (ill. legfőképpen) ilyen mintákat lát. Felnőttként, ha teheti, marha nagy geci farkasként fog viselkedni mindenki mással szemben. A politikus pedig egy olyan farkas, amelyik fel tud mászni a kupac tetejére, és onnan üvölt. Hát ezért érzem én álságos dolognak, amikor a politikusokat szidják.

bors 2008.01.13. 12:33:05

mendson, vakablak!
Ez a demagógia. Ennyi

vakablak 2008.01.13. 12:33:42

"Munkahipotézisem, hogy a közös," - bocs

vakablak 2008.01.13. 12:34:54

Érdekes, bors, én a te véleményedet érzem demagógnak. Biztos nem fogunk tudni megegyezni, attól tartok.

bors 2008.01.13. 12:39:11

Megjegyezném még, hogy ott fent az elefántcsonttoronyban, a felső tízezetben, a kormányban és a pénzszivattyúként működő pártok körül sok kis magyar abból él - de még milyen jól!!! - hogy farkas-magyarokat "nevel" és azokkal állatviadalt rendez.
És ha a farkas-magyarok némelyike emiatt méltatlankodik kissé, akkor ráragasztják a nacionalista/soviniszta/antiszemita/rasszista/fasiszta/hungarista jelzőt, amitől a többi farkasmagyar rögtön kushad.

vakablak 2008.01.13. 12:43:07

Én semmilyen lényegi, emberi különbséget nem látok Mo.-on a "fent" és a "lent" között.

bors 2008.01.13. 12:44:01

vakablak! A demokráciában az a szép, hogy nem kell elfogadni egymás véleményét.
Nem tudok mit kezdeni ilyen kategóriákkal, hogy "...egymás iránti felelősségérzet vagy sohasem volt jelen a szükséges szinten a magyarokban, vagy valahogy, valamikor, valamiért kiveszett a magyar kultúrából." Ez számomra olyan szadeszes köd marihuhánás cigi után.

bors 2008.01.13. 12:46:37

Hogy te nem látod a különbséget, arról én nem tehetek. (A színtévesztés is egy betegség.) Vagy csak nem a megfelelő eszközt használod. Erős távcső helyett, talán inkább jó mikroszkóp kellene.

vakablak 2008.01.13. 12:46:39

...és mivel nem látom a különbséget a politikai elit és a "közemberek" motivációja között, ezért alapvetően tévesnek gondolom azt a mostanában nagyon népszerű elgondolást, hogy egy elitcsere megoldaná a problémákat. Nem oldana az meg semmit. Az új elit pontosan ugyanolyan erkölcsi nívóval rendelkezne, mint a mostani.

vakablak 2008.01.13. 12:47:47

Rendben, bors, tényleg nem kell hogy egyetértsünk. Én értem a te álláspontodat, te érted az enyémet, és mindketten úgy gondoljuk, hogy a másik téved. Semmi gond.

mendson 2008.01.13. 13:06:29

Kedves Vakablak. Pontosan úgy van ahogy irod (na és ahogy én is gondolom). Mármint a mi elitünk az pontosan olyan mint mi csak most más a poziciónk. Példaként.Még 92-ben csináltunk 10-en müszakiak (mérnökök,technikusok) egy szakszervezetet, hogy megvédjük cégünket.Gyorsan csatlakoztunk a LIGA szkszervhez abból a meggondolásból, hogy az közel áll a szadeszhez és a fideszhez és igy talán megfelelö politikai támogatást is kaphatunk.Ami most következik annak semmi köze a politikához csak az un. elithez (ami persze gazd. és pol. külön és egyben) szóval ott egy szakszervezeti funkci - aki egyben egy 12 fös vállakozás boldog tulajdonosa is volt- teljesen kikelt az az idötájt elfogadott munkatörvény miatt -amely törvény az nszk hasonló törvényének igen kiherélt változata volt, föleg a jogok oldaláról- mert hogy valamicske jogot mégis csak biztosított az alkamazottaknak.

bors 2008.01.13. 18:08:56

Én pedig úgy gondolom, hogy az un. "elitet" nem lehet demokratikus választással egyszerűen lecserélni, mint a gatyánkat. Az egy adott közeg, ami persze bizonyos hatásokra változni képes.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 19:20:46

Gyerekek, itt nem volt rendszervaltas. ergo , a kommunista elit atmentette magat. Azok a komcsik, akik az oroszokkal egyuttmukodtek.

Vagy, meg rosszabb, akik mindenfele tehetseg, szorgalom es innovativ kepesseg nelkul vagyonosodtak meg.

es hat sajnos ezekbol allnak a jelenlegi kormanypartok. ( En az szdsz-t az mszp kihelyezett tagozatanak latom, tehat mondhatom, hogy ezekbol all az mszp. )

Mert ki lett a 80s evekben kisztitkar ? az, aki (a) masra nem volt alkalmas (b) akiben buzgott a hetelomvagy. Es ez a paprikajancsira pont illik ( pecsi kisztitkar volt ). Sajons, az mszp-ben veletlenul sincs a koznek hasznos ember, csupa paprikajancsi fele, a zold szennyesladan felkapaszkodott hatalom es penzehes senkivel vannak tele.

Diffeomorfizmus 2008.01.13. 19:28:08

Ja igen, a kovetkezot meg hozza szeretnem tenni.

En ugy latom, hogy arra remeny, hogy Hazank belathato idon belul fellenduljon, sajna csekely.

Amire van remeny, es amit el lehet es kell erni az ( csak?) az, hogy a (poszt) szocialistak megbunhodjenek mindazert a sok-sok gonoszsagert, amelyet elsosorben az elmult 6 evben, masodsorban pedig 60 ev alatt elkovettek.

baráth sándor · http://maverick 2008.01.14. 19:23:51

vulgárpszichologizálás... polemizálgatás... ignorálás...és a többi...
nem mindegy, hol nem tudunk magyarul?

vakablak 2008.01.15. 00:48:12

Drága baráth sándor! Szottyantsd ide nekünk, magyarul se tudó butuskáknak, miként is fejeznéd te ki tömören, szabatosan és mélymagyarul azt, amit a vulgárpszichologizálás szó takar? És ha már belejöttél, mondj egy pár találó szinonimát a "polemizál"-ra is. Nekem is van szótáram, pl. itt van rögvest az Idegen szavak és kifejezések szótára, csókoltatom is Bakos urat, aki szerint a polemizál szó pusztán annyit tesz, hogy "vitázik, vitatkozik". Én tudom hogy mit jelent (nem ezt), lássuk, te is tudod-e?

Imádom az ilyen nagyokosokat. A témához hozzászólni egy fingnyit sem tudtál, de akkor legalább belekapaszkodsz az idegen szavakba. Holnap mi lesz? Nyilvánosan hergeled majd magad néhány vesszőtévesztés miatt? Egybeírjuk-különírjuk? Kisbetűvel-nagybetűvel? Ikes-iktelen? Alanyi-tárgyas? S te mi vagy? Szenvedő szerkezet?

Csússz vissza abba a setét holdkráterbe, ahonnan előmásztál.

bolek 2008.01.21. 09:35:36

Azt gondolom: aki akar, menjen, aki akar, maradjon. vitatkozni kár ezen: mindenki meg fogja ideologizálni, hogy miért teszi azt, amit.

Ezzel együtt megjegyzem, butuska dolognak tartom a külföldre mentek részéről "hőbörgés"-nek és hasonlóknak nevezni a blogot. Amikor/amíg az ember kint van, örüljön neki, hogy ugyanannyi munkáért (mint itt) még a megélhetési költségeihez képest is az itteninél lényegesen több pénzt keres. Felesleges védekezni, vagy védekezésképpen az itt maradni vágyókra támadni. (Ahogy a külföldre menőket szapulni is felesleges.)

Pár megjegyzés pontokba szedve:

1) Az oktatás nagyon sok pénzbe kerül (és a tandíj MESSZE nem fedezi), vagyis ha külföldre megy valaki, akkor elvárható, hogy fizesse vissza. NEM az államn örömére, nem.
Hanem hogy a következő magyar generációnak is legyen miből tanulnia. Bocs.


2) Külföldre menni okosodni jó, pénzt és tapasztalatot hazahozni még jobb. Mennél többen teszik, annál okosabb és élhetőbb lesz Magyarország, gazdagabb anyagi és szellemi értelemben. Erre kellene törekedni: hogy aki elmegy, egy idő után jöjjön haza, hoza anyelvtudását, a világlátását, és segítsen kinoszogatni ezt az országot a balkáni és poszt-kommunista, vadkapitalista önzésből, kapzsiságból, sötétségből.


3) Mindezzel együtt Magyarország JÓ ESETBEN IS csak három generáció múlva lesz a mostani Nyugat-Európa legjobb helyeihez (pl. Hollandia, Anglia) mérhetően emberi, élhető hely.

Akkorra, amikorra azok a politikus férgek, akik a szocialista rendszert és módszereket szokták meg és alkalmazzák a mai napig, kihalnak, s amikorra a rendszerváltás idején születettek UNOKÁI érnek vezetői / politikusi korba. Addigra talán nem lesz ennyire balkáni és pesszmista itt a hangulat.

Mostantól számítva ez. kb. 20-30 év. Akinek nincs türelme kivárni, menjen nyugodtan külföldre.
Csak azt nem kellene elfelejteni, hogy közben valakiknek törődnie kell ezzel az országgal is... magától ugyanis nem fog megváltozni!

Szerintem emiatt nem szabad elszaladni, pénzért, vagy - ami egy fokkal jobb indok - szababb, normálisabb légkörért.

Hinni kell abban, hogy a saját országunkban is lehet majd élni. Csak épp törekedni kell rá...
Nem állandóan irigykedni, egymást basztatni, köpködni meg lustálkodni. Legfőképpen: tisztelni a többieket.

Vagyis

4) Nagy kurva önkritika kéne már a magyaroknak, meg nekiállni ellapátolni a szart, nem állandóan nyafogni, hogy mi van itt, meg hogy máshol jobb.

Pozitív jövőkép kell, és rengeteg munka. Én azt mondom, kitartás... :)

bolek 2008.01.21. 09:39:13

hehe, bocs az elütésekért. meg itt-ott félreértheő talán: bár a többiek tiszteletét nyilván kívánalomként írtam be...

Azt hiszem, az irigység / lustaság párost utálom itthon a legjobban. Dolgozni azt nem, anyázni azt ezerrel. Nagy marha, aki ilyen.

az igazság az 2008.01.25. 22:13:16

A hasznavehetőek&tehetségesek elvándorolnak, mert nem lesz kedvük Survivort játszani Budapest utcáin.

Egyre több a cigány.. vegyétek észre. És igazából ti is tudjátok, VAGY ŐK VAGY MI.

egymagyar 2008.08.25. 13:25:58

én csak azt vettem aminep észre, egy kelet magyarorszzági vonatállomáson, hogy több a cigány, mint a fehér...szó szerint...és többsége nem románul beszélt...
süti beállítások módosítása