HTML

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Hirdetés

Mi ez?

A BlogOlló agyafúrt és egyben fantáziadús kifejezés a blog, illetve az olló szó összetételével arra próbál célozni, hogy egy "blogoló" írja. Az olló elnevezésű szerszámhoz semmi köze, bármiféle egyezés ezzel az eszközzel csupán a véletlen műve. Egyébként jelzi az író hatalmas fantáziáját, ami akkor ütött belé amikor megkérdezte tőle a blog, hogy hogy hívják majd őt. Fogok majd ide írni mindenféle agyleépítő baromságot, de egyaránt megtalálhatóak lesznek itt igen komoly hangvételű elmélkedések is. Tulajdonképpen ez a blog egyáltalán nem értetek van, hanem értem, hogy szórakoztassam magam punnyadós kedvemben. Ha megnézed akkor még hasznosan is töltöttem az időmet.

Keresés

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • Julian: @UDM: Pegida Hungary (2015.04.03. 20:39) Alapítsunk pártot!
  • Mihály Károlyi: nekem pont olyan egerem van amiről a téma szól azzal a különbséggel hogy usb 2.0ás kivitel. ha jól... (2013.06.27. 05:38) Trust - A megbízható egér
  • gyopar-: Néhány balfék biztos kimagyarázza, hogy miért jó ez a könyv. Már várom, komolyan... (2010.07.28. 14:42) Egy tényleg kaki könyv
  • just_another_zombie: én csatlakoznék :) ...végre egy pártprogram, aminek van értelme :) (2009.12.19. 14:10) Írtsuk ki a dohányosokat!
  • Advocatus_Diaboli: A kárcásony meg és a hűsvét sem magyar ünnep. :-) Azokkal miért nincs bajotok. Sőt a kereszténység... (2009.08.26. 13:00) Helló ween!

Alapítsunk pártot!

2008.01.30. 16:38 blogollo

Hát alapítsunk. Kell nekünk? Lenne rá igény, ezt bármelyik közvéleménykutatás megállapítja. Lehet ilyet csinálni? Persze, mindenkinek alkotmányos joga. Akkor miért nincs egy normális párt sem?

Nem volt könnyű dolgom kikeresgélni, hogy ki és milyen feltételekkel alapíthat pártot ma Magyarországon. Érdekes, hogy ez a kérdés keveseket foglalkoztat. Olyat sehol sem találtam, ahol konkrétan a pártalapítás feltételeivel találkoztam volna, de össze lehet rakni a lényeget.

Mi is a párt?
A párt olyan társadalmi szervezet, amelynek többletfunkciói vannak („lépcsőzetes pártfogalom”), úgy, mint az állam és a társadalom közötti közvetítés („közreműködés a népakarat kialakításában és kinyilvánításában” – Alkotmány 3. § [2] bek.), országgyűlési képviselők állítása, népképviseleti szervekben az államhatalom gyakorlása; működése pedig demokratikus, tagsága természetes személyekből áll. A párt mint jelöltállító szervezet sajátja az önkéntesség, a szervezettség, a közös ideológia és érdek, a hatalomszerzés célja, a program átfogó jellege, illetve az egységes csoportviselkedés (enyedi–Körösényi, 2004: 15).

Tehát akkor alapítsunk pártot!
A pártprogram bemutatása, vagy akár léte nem is lehet feltétele a párt bejegyzésének (Sólyom, 2004: 65–66, 76–77).

Még program sem kell hozzá. Elviekben bárki alapíthat pártot, de gyakorlatban ugye ez úgy működik, hogy akinek van pénze, és tudja pártját propagálni, annak van csak esélye. Nyílván ugrálhatnék én itt, soha nem lenne belőle semmi, hiszen a pártok kiadásaik 80-90%-át állami pénzekből finanszírozzák. Habár kezdetekben úgy akarták, hogy a bevételek felénél nem lehet több az állam támogatása. De hát persze ezt gyorsan elfelejtették, az úgy nem buli. És hogy mi alapján kapják a pártok az államkasszából a pénzt? Hát az előző választásokon elért eredmény alapján! Micsoda ötlet! Magyarul, aki amúgy is a legnépszerűbb volt a múltkor, ismét annak lesz a legtöbb esélye a győzelemre. Annak jut a legtöbb lé. Nem túl sportszerű, versenyről nem beszélhetünk, ide nehéz bekerülni.

És akkor még nem is beszéltem az 5%-os parlamenti küszöbről. Még a jelenlegi parlamenti "kispártoknak" is nehézkes elérniük ezt a határt, nem még egy új, totál ismeretlen pártnak. Nem versenyezhet a két "nagypárttal", akiknek van pénzük teleplakátozni az országot, és amúgy is ott vannak a médiában. Egy kispárt esélyeire jó példa a 2006-os választások eredménye, amikor a szavazatok 97%-át az előző ciklusban is a parlamentben lévő pártok szerezték meg.

De próbálkozni lehet. Óriási szükség lenne egy új pártra ma. Itt az ideje végre egy - a jelenlegi pártoktól elkülönödő, valódi változást akaró - pártra. Amelynek tagjai még valóban akarnak tenni valamit. Ha ezt velem sikerül is elhitetniük, rájuk fogok szavazni. Csak félek a sikeres párthoz vezető út rögös, és a jelenlegi rendszerben tisztességtelen.
 

7 komment

Címkék: párt pártalapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogollo.blog.hu/api/trackback/id/tr92318207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vágner Szabolcs 2008.05.20. 12:06:33

Hello! Én egy 25 éves várpalotai Srác vagyok. Komolyan foglalkoztat egy olyan fiatal felnöttekböl álló párt megalakitása, amely változtatásokra lenne képes, az ellenzék, s a többi parlamenti párttal kézenfogva vezetni az országot. Ha valakinek felkeltettem az érddeklödését kérem jelezze itt, vagy irjon egy e-mailt a következő cimre: acer.szabi@citromail.hu . Várom az érdeklödöket!

egytamas 2009.03.29. 22:01:08

Pártalapítás...

Véleményem szerint vannak még, akik "próbálkoznak", pontosabban tenni AKARNAK.
A www.majp.hu oldal részletesen taglalja azokat a részleteket, amin változtatni kellene és lehetne is - szerintük.
Írtam nekik, feltettem pár kérdést, amire korrektül válaszoltak.
Azt viszont sajnálattal állapítottam meg, hogy a Magyarország Jövője nem egy PÁRT, hanem egy társaság.
Levelemben indítványoztam, hogy mielőbb váljanak párttá s akkor támogatni fogom őket tiszta szívemből :)

UDM 2012.01.13. 10:57:28

Tisztelt Honfitársaim!
Felmerült már Bennetek az, hogy esetleg valami új politikai erő létrehozásával rendet kellene tenni ebben az országban? Sokat hallgatom az emberek negatív véleményét, hogy az összes politikus hazudik. Ez véleményem szerint nem igaz, hiszen a rendszerváltozás óta gyakorlatilag csak 2 párt az MSZP és a FIDESZ váltogatja egymást. Róluk már biztosan tudjuk, hogy nem mondanak igazat. Elszámoltatni nem tudnak, hiszen mindannyian sok rossz fát dobtak a tűzre és ha nagyon megpiszkálják a parazsat felcsaphatnak a lángok.
Szeretnék életre hívni egy olyan mozgalmat, melynek tagjai őszinte, becsületes, dolgos emberek, akik esetleg hajlandóak is tenni Magyarországért és saját jövőjükért! Aki esetleg e-mailben szeretne kommunikálni az megteheti a következő címen: partalapitas[kukac]gmail[pont]com

fellendülést 2012.05.04. 22:57:48

Ha bárki szeretne tenni valamit amivel jobbá tehetné az ország figyelmébe ajánlom www.facebook.com/AJovonker ezt az oldalt (a t-betű gépelési hiba miatt hiányzik)
figyelmesen olvassátok el a bejegyzéseket mert szükségem van tudatos és MEGBÍZHATÓ!!!

fellendülést 2012.05.04. 23:02:54

jaj ez lemaradt : emberekre x'D
süti beállítások módosítása